Nanda Devi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nanda Devi
Sijainti
Vuoristo
Korkeus merenpinnasta
7 816 m
Prominenssi
3 139 mView and modify data on Wikidata
Ensimmäinen nousu huipulle
29. elokuuta 1936 Noel Odell ja Bill Tilman.[1][2]
Kartta
Koordinaatit

Nanda Devi on Intian korkein vuori, joka sijaitsee kokonaan maan alueella. Nanda Devia korkeampi on vain Kanchenjunga, joka sijaitsee Intian ja Nepalin rajalla. Se sijaitsee Himalajan vuoristossa Uttarakhandin osavaltiossa. Vuori on 7 816 metriä korkea ja kokonaisuudessakin maailman 23. korkein.

Nanda Devi on kaksihuippuinen massiivi, joka muodostaa kaksi kilometriä pitkän itä-länsi-suuntaisen harjanteen. Itähuippua kutsutaan nimellä Nanda Devi East ja se kohoaa 7 434 metriin.

Nanda Devi on huomattavasti korkeammalla kuin sen ympäristö ja se kohoaa todella jyrkästi. Se nousee 3 300 metriä 4,2 kilometrin matkalla Dakkhni Nanda Devin jäätiköstä, joka sijaitsee vuoren lounaisella rinteellä, ja samaan tyyliin vuoren pohjoispuolen jäätiköiltä. Tämä tekee Nanda Devistä yhden jyrkimmistä huipuista tässä mittasuhteessa. Nanda Devin tekee vielä vaikuttavammaksi ympäröivät syvät jokilaaksot. Vuori kohoaa 6 500 metriä korkeammalle kuin 50 kilometrin päässä oleva Ghori Ganga -joen laakso.

Nanda Devi sijaitsee kansallispuistossa, joka on myös UNESCOn maailmanperintökohde.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Harish Kapadia, "Nanda Devi", in World Mountaineering, Audrey Salkeld, editor, Bulfinch Press, 1998, ISBN 0-8212-2502-2, pp. 254-257.
  2. Andy Fanshawe and Stephen Venables, Himalaya Alpine-Style, Hodder and Stoughton, 1995, ISBN 0-340-64931-3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Nanda Devi
Tämä vuoriin, vuoristoihin tai muihin maankohoumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.