Nanda Devin kansallispuisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nanda Devin kansallispuisto
Sijainti
Pinta-ala
630,33
Hallinto
Tyyppi
Perustettu
Kävijämäärä
184 (2004)
Kartta

Nanda Devin kansallispuisto on kansallispuisto Intian Uttarakhandin osavaltiossa. Se sijaitsee Nanda Devi -vuoren ympärillä. Se muodostaa yhdessä Valley of Flowersin kansallispuiston kanssa UNESCOn maailmanperintökohteen. Puistot ovat myös osa Nanda Devin biosfäärialuetta. Kansallispuisto on 630,33 neliökilometrin laajuinen.

Kansallispuisto sijaitsee Rishi Ganga -joen valuma-alueella jäätikkölaaksoissa, jota halkovat pohjois-etelä-suuntaiset selänteet. Nämä nousevat aluetta ympäröiville vuorille, joista korkeimmat ovat Nanda Devi (7 816 m), Trisul (7 120 m), Dunagiri (7 066 m) ja Kalanka (6 931 m). Yhteensä puistossa on 16 huippua, jotka ylittävät 6 000 metrin rajan.

Rishi Ganga jakaa alueen kahtia. Joki alkaa kahdesta jäätiköstä puiston itäosasta ja siihen virtaa vesiä muistakin alueen jäätiköistä. Rishi Ganga on kovertanut uomaansa syvän rotkolaakson, joka muodostaa lähes pääsemättömän rotkon puiston länsiosassa. Rotkon reunat ovat lähes pystysuoraa kalliota.

Nanda Devin kansallispuistosta voidaan erottaa kaksi selvää kasvistollista aluetta. Rishin rotkosta löytyy metsää, jossa valtalajeina ovat pindrowpihta, alppiruusujen sukuun kuuluva Rhododendron campanulatum ja himalajankoivu.

Ylemmäs siirryttäessä ilmasto muuttuu kuivemmaksi ja kasvisto alppikasvillisuudeksi. Valtakasviksi nousee katajiin kuuluva puskamainen Juniperus pseudosabina. Edelleen noustessa vuoria ylöspäin katajatkin häviävät hiljalleen ja jäljellä jää ruohoja, sammalta ja jäkäliä.

Nanda Devin kansallispuisto on tunnettu laajoista sorkkaeläinpopulaatioistaan, joista puolilammasta tavataan runsaslukuisimpana. Puistossa elää yhteensä 14 nisäkäslajia, joihin lukeutuvat myös harvinaiset lumileopardi, sepelkarhu.

Lintulajeja Nanda Devin kansallispuistosta on löydetty 114 ja perhosia 28.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]