Biosfäärialue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bardenas Realesin biosfäärialue

Biosfäärialue on kestävän kehityksen alue, joka kuuluu Unescon ohjelmaan Programme on Man and the Biosphere (MAB, suom. Ihminen ja biosfääri)[1]. Ohjelmaan kuului vuoden 2009 listauksen mukaan maailmanlaajuisesti 553 aluetta 107 maassa [2][3]. Ohjelma käynnistyi vuonna 1970. Biosfäärialueen määritelmä kehitettiin vuonna 1974 ja uudelleenmuotoiltiin vuonna 1995.

Biosfäärialueeseen pitää kuulua lailla suojeltu alue, puskurivyöhyke, jossa luonnonsuojelun vastaiset toimet ovat kiellettyjä ja yhteistoiminta-alue, jossa hyväksytyt toimet ovat sallittuja. Tämä tehdään kunnioittaen paikallisten asukkaiden luonnonvarojen järkevää käyttöä. Biosfäärialueet eivät ole suojelualueita, vaikka ne sellaisia sisältävätkin. Yhteistoiminta-alueilla on asutusta ja harjoitetaan taloudellista toimintaa, minkä tavoitteena on tasapainoinen suhde ihmisen ja luonnon välillä [4].

Suomen biosfäärialueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bird Life Suomi: Suojelusanasto (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. UNESCO: 22 New Sites Join the UNESCO's World Network of Biosphere Reserves 26. toukokuuta 2009. UNESCO. Viitattu 1.8.2009. (englanniksi)
  3. UNESCO: Biosphere Reserves Complete List 03-11-2008. UNESCO. Viitattu 1.8.2009. (englanniksi)
  4. Biosfäärialueet ja toiminta Valtion ympäristöhallinto. Viitattu 23. toukokuuta 2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta biosfäärialue.