Geopark

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Geopark-verkostoon kuuluva alue Kiinassa.
Copper Coast Geoparkin rantakallioita Irlannissa.

Geopark-verkosto on kesäkuussa 2000 perustettu kansainvälinen ainutlaatuisten geologisten kohteiden yhteisbrandi. Se on tarkoitettu jakamaan kokemuksia ja parhaita käytäntöjä luonnontieteiden opetuksesta, geologisen perinnön suojelusta, geoturismista ja kestävästä kehityksestä. Marraskuun 17. päivä 2015 UNESCOn yleiskokous hyväksyi International Geoparks and Gesosciences -ohjelman perustamisen. Ohjelman perustaminen siirsi Geopark-verkoston osaksi UNESCOn toimintaa.

Marraskuussa 2015 UNESCO Global Geoparks kohteina oli 120 geologisesti merkittävää kohdetta 33 maasta. Geopark kohteista 68 on Euroopassa ja 30 Kiinassa. Kohteita on lisäksi Kanadassa, Uruguayssa, Japanissa, Etelä-Koreassa, Vietnamissa, Malesiassa, Indonesiassa ja Brasiliassa. Pohjoismaissa Unesco Global Geopark kohteita on viisi, Gea Norvegica[1] ja Magma Geopark[2] Norjassa, Katla ja Reykjanes Geoparkit Islannissa sekä Rokua Geopark[3] Suomessa.

Verkoston toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Unesco Global Geoparks -verkosto järjestää joka toinen vuosi kansainvälisen konferenssin.

Euroopan Geopark -verkosto järjestää vuosittain kaikille kiinnostuneille avoimen konferenssin. Konferenssissa esitellään verkoston kohteiden toimintaa ja uusia verkostoon pyrkiviä kohteita. Euroopan Geopark-verkostolla on lisäksi oma vuosittain ilmestyvä lehti ja www-sivut. Toukokuun viimeisellä viikolla vietetään kaikissa Euroopan Geopark-kohteissa Geopark-viikkoa, jonka aikana esitellään kussakin kohteessa sen toimintaa ja kohteita.

Verkoston jäsenet valitsevat jätettyjen hakemusten perusteella uudet Geopark kohteet vuosittain pidettävässä kokouksessa. Geopark kohteelta vaaditaan kansainvälisesti arvokkaan geologisen perinnön lisäksi kulttuurin ja elävän luonnon arvoja sekä aktiivista toimintaa paikallisyhteisönsä hyväksi. Geopark-verkoston jäsenalueet arvioidaan uudelleen neljän vuoden välein, mikäli alue ei enää täytä verkoston kriteerejä se voi menettää jäsenyytensä.

Geopark-verkoston tavoitteena on että kaikissa maissa joissa sillä on jäsenalueita, olisi myös kansallinen Geopark-toimikunta. Suomen Geopark-toimikunta on perustettu maaliskuussa 2013. Suomen Geopark-toimikunnan muodostavat Geologian tutkimuskeskuksen, Ympäristöministeriön, Metsähallituksen, Matkailun edistämiskeskuksen sekä Rokua Geoparkin edustajat. Toimikunnassa on lisäksi Suomen UNESCO toimikunnan edustus. Toimikuntien tehtävänä on ohjata Geopark-toiminnan kehittymistä ja tarjota neuvontaa uusille jäseniksi pyrkiville alueille.

Suomalaiset Geopark-kohteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen ainoa Unesco Global Geopark on Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntien alueella sijaitseva Rokua Geopark. Rokua Geopark koostuu Rokuan harju- ja dyynialueesta, Oulujokilaaksosta sekä Oulujärvestä. Rokua Geoparkin teema on jääkausi, jonka jäljet ovat alueella erinomaisen havainnollisesti nähtävissä. Rokua Geopark on maailman pohjoisin Geopark.

Rokua Geoparkin hallinnoinnista vastaavat yhteisesti Utajärven, Muhoksen ja Vaalan kunnat, Rokuan Terveys- ja Kuntouttamissäätiö sekä Metsähallitus. Rokuan jäsenyyshakemus hyväksyttiin lokakuun 1. päivänä 2010.

Suomessa on meneillään useita projekteja, jotka tähtäävät Geopark jäsenyyteen. Projekteja ovat mm. Saimaa Geopark, Karelia Geopark, Lauhanvuori Geopark sekä Salpausselän Geopark -projekti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Zouros, N. (editor): European Geoparks. Natural History Museum of the Lesvos Petrified Forest. Greece. ISBN 978-960-7646-91-0