Magma Geopark

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Magma Geopark

Magma Geopark on Norjan toinen virallinen Geopark, joka listattiin sekä European Geoparks Networkin että UNESCO avustaman Global Networks of National Geoparksin toimesta vuonna 2010. Magma Geoparkin alue on 2329 km² alue, joka lepää Euroopan suurimman anortosiittiesiintymän päällä. Geologinen alue sijaitsee viiden kunnan alueella, jotka ovat Bjerkreim, Eigersund, Flekkefjord, Lund ja Sokndal (N58°26’52’’ E006°00’22’’).

1,5 miljardia vuotta sitten Magma Geoparkin maisema oli suurilta osin hehkuvaa laavaa ja korkeita vuoria. Miljoonien vuosien kuluessa jäätiköt ovat muokanneet maisemaa auttaen nykyisen maiseman syntyä. Alueen kivityyppi on anortosiitti, joka on yleisempi kivilaji kuussa kuin maan pinnalla.

Magma Geopark on matkailualue, jossa sijaitsee useita luonto-, kulttuuri- ja historiakohteita niin paikallisille kuin matkailijoillekin. Alueella on myös laaja verkosto reittejä ja paikkoja harrastaa luonnossa. Alueen luontoaktiviteetteja ovat ainakin vaellus, pyöräily, kiipeily ja melonta.


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]