Rokuan kansallispuisto

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Rokua)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rokuan kansallispuisto

Rokuan kansallispuiston tunnus

Sijainti
Lähin kaupunki
Pinta-ala
15 km²
Hallinto
Tyyppi
Perustettu
1956
Kävijämäärä
54 800[1] (2022)
Hallinto
Kartta

Rokuan kansallispuisto sijaitsee Muhoksen, Utajärven ja Vaalan kuntien alueella, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa. Puisto on perustettu vuonna 1956 suojelemaan Rokuanvaaran harjumuodostuman arvokkaita luontotyyppejä ja maastonmuotoja. Erityisen kuuluisa puisto on luonnontilaisista karukkokankaistaan ja jääkauden muovaamista maastonmuodoistaan.

Rokuanvaaran harjumuodostuma syntyi viimeisimmän jääkauden loppuvaiheessa jäätikön sulamisvirtojen kasatessa paikalle runsaasti hienoa maa-ainesta.[2][3] Rokuan maisemalle ominaisia piirteitä ovat jäkäliköt, mäntymetsät ja suppalammet.

Kansallispuistossa on merkittyjä reittejä, kota, tulentekopaikka ja luonto-opastustauluja. Patikkareitit yhdistävät kansallispuiston Rokuan alueen majoitus- ja opastuspalveluihin. Majoitusta voi tiedustella suoraan alueen yrityksistä.

Karun maaperän vuoksi puiston puusto on mäntyvaltaista, kenttäkerroksen kasvillisuutta hallitsevat jäkälät ja varvut, pensaskerroksen lajeja ei juuri ole. Rokuan kansallispuiston pinta-ala on 17 neliökilometriä. Puisto käsittää Rokuanvaaran harjumuodostuman arvokkaimman osan. Rokuanvaara on osa harjumuodostumaa, joka ulottuu Suomen itärajalta, Ilomantsista, Hailuodon saareen Oulun edustalle.[3]

Rokuanvaaran alue sijaitsee Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa, Muhoksen, Utajärven ja Vaalan kunnissa. Alueen kolme kuntaa kehittävät Rokuan matkailua yhteistyössä alueen majoitusyritysten ja Metsähallituksen kanssa. Rokuan alue kuuluu Rokua Unesco Global Geopark -kokonaisuuteen yhdessä Oulujokilaakson ja Oulujärven Niskanselän alueiden kanssa. Geopark-verkoston kohteet ovat geologisesti ainutlaatuisia kohteita, joissa geologia on otettu osaksi matkailua ja opetusta.[4]

Matkailu ja urheilu

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rokuan maastossa kasvaa herkkutatteja ja kangasrouskuja sekä mustikkaa ja puolukkaa.

Alueen suppalammissa voi kalastaa ongella ja luvan hankkimalla vieheellä.

Majoitusta tarjoavat kylpylähotelli Rokua Health & Spa, erämaahotelli Rokuanhovi, lomahuoneistot ja vuokramökit.[5] Hotellit tarjoavat pysäköintitilaa myös matkailuautoille ja -vaunuille.

Rokualla voi telttailla Kirvesjärvellä, Pookivaaralla, Pitkäjärvellä, Saarisella, Rokuanjärvellä ja Lianjärvellä.[6] Pookivaaran huipulla on pieni, kaksi henkeä majoittava autiotupa, joka oli vuoteen 1975 saakka palovartijan asuntona.[7] Metsäpalovaroituksen aikaan tulenteko on kiellettyä myös hormillisissa tulisijoissa.[8]

Rokualla on vaihtelevassa, osin vaativassa maastossa kulkevia merkittyjä patikointireittejä noin 60 kilometriä ja hiihtolatuja noin 70 kilometriä, joista kuusi kilometriä valaistuja. Osa laduista (retkihiihtoladut) avataan kevätkaudelleselvennä. Aikuisten suomenmestaruuskilpailutselvennä Rokualla järjestettiin vuonna 1999, nuorten SM-kilpailutselvennä järjestettiin tammikuussa 2009.

Rokualla voi myös maastopyöräillä, sauvakävellä, lumikenkäillä, vaeltaa koiran kanssa ja fatbike-retkeillä. Rokua MTB Team ry järjestää vuosittain Rokua MTB- ja Rokua TrailRun -tapahtumat, kilpailukeskuksena toimii Rokua Health & Spa -hotelli.

Pitkäjärvi.
Suppa/Rokua Outdoors House.
  1. Käyntimäärät maastossa Metsähallitus. Viitattu 14.12.2023.
  2. Luonto :: Rokua Geopark www.rokuageopark.fi. Viitattu 24.6.2023. [vanhentunut linkki]
  3. a b Rokuan luonto Luontoon.fi. Viitattu 24.6.2023.
  4. Koe Rokua Geoparkin kohteet ja palvelut www.rokuageopark.fi. Arkistoitu 24.6.2023. Viitattu 24.6.2023.
  5. Majoitus :: Rokua Geopark www.rokuageopark.fi. Arkistoitu 24.6.2023. Viitattu 24.6.2023.
  6. Rokuan palvelut Luontoon.fi. Viitattu 24.6.2023.
  7. Palovartija, autiotupa Luontoon.fi. Viitattu 24.6.2023.
  8. Rokuan aktiviteetit Luontoon.fi. Viitattu 24.6.2023.

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Jurvelin, Pekka & Okkonen, Ilpo: Rokua – saari, jonka meri hylkäsi. Oulu: Utajärven kunta / Humanpolis Rokua – Osaamiskeskus, 2007. ISBN 978-952-99942-0-5.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]