Tiirismaan luonnonsuojelualue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Natura:FI030603
Iso-Tiilijärvi ja Soisalmen suo
Tiirismaa
Suotyyppi keidassuo
Metsätyyppi lehtometsä
Pinta-ala 201 ha
Sijainti
Itäistä pituutta E 25 31
Pohjoista lev. N 61 00
Kunta Hollola
Kartta [1]
Kasvit
Puut vuorijalava
Pensaat
Heinät, sarat, villat korpisorsimo
Ruohot jänönsalaatti, tuoksumatara
Sammalet kallionhohkasammal
Eläimet
Maaeläimet
Kalat
Lintuja idänuunilintu
Euroopan unionin luontodirektiivin I liite
harmaapäätikka
pikkusieppo
Luontodirektiivin II liite
lettosiemenkotilo
hajuheinä
myyränporras

Tiirismaan luonnonsuojelualue (FI0306003) on alaltaan 201 hehtaaria ja sijaitsee Hollolassa neljässä toisiaan lähellä sijaitsevassa paikassa. Suurimman yhtenäisen alueen muodostaa Iso-Tiilijärven pohjoispuolella sijaitseva metsä, Tiirismaan mäki, Etelä-Suomen korkein kohta, sekä Soisalmen suo ja sen itäpuolella oleva mäntykangasmetsä. Pienempiä alueita ovat Pirunpesä ja Messilän kartanolta tulevan tien päässä oleva alue.

Pirunpesä on rotko, josta tuli matkailunähtävyys jo 1800-luvulla. Jääkauden lopulla Villinpeltojen kohdalle syntyi jääjärvi, jonka sulavedet purkautuivat Pirunpesän kohdalla Baltian jääjärveen, mikä vei mukanaan Pirunpesästä irralliset ainekset.

Tiirismaan luonnonsuojelualueella on viisi luontopolkua: Televisiomaston kierros , jonka lyhyempi osuus on 3,5 kilometrin mittainen Messilän kartanon laskettelurinteeltä mitattuna ja Tiirismaan televisiomaston osuus kierrettynä lisäksi noin neljä kilometri pidempi. Korpikankareen kierros, joka suuntautuu laskettelumäeltä koilliseen Korpikankareen keskiosaan ja takaisin on pituudeltaan 3,5 kilometriä. Suokierros kulkee Messilän Anttilan kohdalta Hakalaukunmäelle, Kintterösuon keskeltä länteen Soisalmensuolle sen poikki pitkospuin takaisin. Pähkinälehtokierros puolestaan on kaikkien muiden luontopolkujen lähtöpisteistä etäällä Ison Tiilijärven pohjoispuolella rajoittuen Tiirismaan laskettelumäen huipulle. Sen pituus on neljä kilometriä. Kulttuurikasvikierros käsittää lenkin Messilän laskettelurinteen yläosasta alas Vesijärven rantaan ja sieltä vastapäivään Laasonpeltojen kautta Villinpelloille. Reitin varrella on arkeofyyttejä.

Televisiomaston kierros

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiomaston kierros on noin 3,5 kilometrin mittainen. Kierrokseen kuuluu jyrkkä nousu Tiirismaan mäelle, jolla sijaitsee Tiirismaan radio- ja televisiomasto. Reitin voi aloittaa helpoiten Tiirismaan radio- ja televisiomastolle vievältä Televisiotieltä sen ja Messilän kartanolta tulevan valaistun kävelytien risteyksestä. Tiirismaa korkeutensa tähden on amatööriradion luontolähetyskohde OHFF-0282, Tiirismaa. [1] [2] [3]

Tiirismaan alueella on havaittu enemmän kuin 120 pesivää lintulajia, minkä lisäksi alueen kautta muuttavia tai pesiytymättä esiintyneitä lintulajeja on noin 80. Näin ollen mahdollisesti havaittavia lintulajeja on alueella noin 200.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.