Hollolan kunnantupa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hollolan kunnantupa vuodelta 1902 (25.12.2005)
Hollolan kunnantupa vuodelta 1902 (10.10.2005)

Hollolan kunnantupa on arkkitehti Vilho Penttilän suunnittelema, ja se on rakennettu 1902. Se sijaitsee Hollolan kivikirkon eteläpuolella Vesijärven rantoja pitkin kulkevan Lahden tien varrella. Talossa on jyrkästi laskeva paanukatto päätyräystäineen. Katolla on myös kattoratsastajakoristeet. Rakennus tuli maksamaan kunnalle 7700 markkaa. 1912 talon yläkertaan tehtiin asunnot diakonissalle ja kätilölle.

Kunnantuvalla pidettiin Hollolan kunnanvaltuuston kokoukset 19101942, minkä jälkeen kunnanvaltuusto alkoi kokoontua Lahdessa.

Hallinnollisen käytön ohella siellä pidettiin myös rippikoulua, pyhäkoulua, hautajaisten muistotilaisuuksia ja muita yksityisiä juhlia. Pienemmässä tuvassa pidettiin aluksi kirjastoa ja 1916 alkaen kunnanlääkärin vastaanottoa. Talon itäpäädyssä oli vahtimestarin asunto ja sen kamarin nurkassa kirkonkylän puhelinkeskus.

Kun Hollolan kunnanvaltuusto ei enää kokoontunut kunnantuvalla, vaan Lahdessa, siirrettiin kunnankirjasto pienemmästä tuvasta länsipuolella olevaan suureen tupaan. Pienestä tuvasta ja vahtimestarin asunnosta tuli lastenneuvola.

Kunnankirjasto siirtyi 1971 Salpakankaalle valtatie 12n eteläpuolelle, missä se toimi vuoteen 2005 saakka, kunnes Hollolan uusi pääkirjasto avattiin. Kirjaston siirtymisen jälkeen kunnantupa toimi Hollitupa-nimisenä kahvilana. Holli tarkoittaa talonpoikien ylimääräistä velvollisuutta olla tarjolla kyydityksiä varten, mitä kestikievari ei omilla hevosillaan kyennyt ajoittain suorittamaan matkustajien ajoittaisen suuren määrän vuoksi.

Ravintola ja kahvila[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kunnantupa saneerattiin 19821984, minkä jälkeen siitä tuli Hollitupa-niminen lounasravintola. Vasta tuolloin toteutettiin arkkitehdin suunnitelmaan kuuluneet länsipuolella olevan suuremman tuvan takat. 1990-luvulla lounasravintolan pitäjä vaihtui ja siitä tuli Ravintola Kunnantupa, minkä jälkeen rakennuksessa on toiminut Valkoinen Omena -niminen lounasravintola vuoden 2004 lopulta, joka muuttui 2006 tilausravintolaksi. 20072009 Hollolan kunta vuokrasi kunnantuvan Hirsimajan Design ja Antiikkikahvilalle. Vuokrauksen jälkeen 2010 Hollolan kunta myi kunnantuvan 1945 perustetulle Hollolan kotiseutuyhdistys ry:lle 5 000 eurolla. Hollolan kotiseutuyhdistys, joka ylläpitää Hollolan kirkonkylässä myös Hollolan kotiseutumuseota Hollolan hautausmaan luoteisnurkalla viljamakasiinissa ja siitä pohjoiseen Parinpellon leirikeskuksen suuntaan tien länsipuolella Hentilän talomuseota, pitää kesäkuusta elokuun puoleen väliin kunnantuvalla kesäkahvilaa.[1]

Hollolan kirkonkylän toinen kahvila on kunnantuvan länsipuolella Hollolan maatalousnaisten kahvila ja kolmas lounasravintola Kunnantupa [2], joka toimi aikaisemmin Hollolan kunnantuvan tiloissa 1990-luvulla. Hollolan kotiseutuyhdistyksen ylläpitämä Hollolan kunnantupa on nykyiseltä nimeltään Hollolan vanha kunnantupa, ja siellä on avoin langaton lähiverkko. Hollolan kunnantuvan vieressä on tiekirkko, keskiaikainen Hollolan Pyhän Marian kirkko, se on Hollolan seurakunnan 1515 valmistuneena Hollolan kolmas kirkko. Hollolan neljäs kirkko, joka toimi Salpakankaan kuntakeskuksessa, on purettu ja viides kirkko, Sovituksen kirkko, on valtatie 12:n varrella.

Sisustus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvatäkki ja valokuvia kunnantuvan varhaisvuosilta.

Rakennuksen paanukattoa ei ole tervattu, koska se on käsitelty puunkyllästysaineella.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikaisemmin Hollolan kunnantuvassa toiminut Ravintola Kunnantupa kuuluu Hollituvan jälkeen ja Valkoista Omenaa ennen toimineelle yrittäjälle. Toiminimi kunnantupa toimii siirtymisen jälkeen Hollolan kirkon hautausmaalla.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]