Vesala (Hollola)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Peltoa ja muuntaja Vesalassa.

Vesala on Hollolan kylä, joka sijaitsee Salpakankaan ja Kukonkoivu välissä valtatie 12:n entisen linjauksen kohdalla. Vesalasta muodostui Soramäki ja Tiilikangas asuinalueiksi, joten Vesalaksi käsitetään enää vain varsinaisesti Hollolan kirkonkylän tien liittymän lähellä oleva alue, jossa on peltoja.

Soramäki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Soramäki on valtatie 12:n entisen linjauksen, nykyisen yhdystie 2955:n varrella sijaitseva soraharjulle perustettu asuinalue, jossa on matalia kerrostaloja. Soramäki sijaitsee harjulla ja sinne on rakennettu 1970-luvulla matalia tiilisiä kerrostaloja, joita toteuttamassa oli Salpausselän Säästöpankki. Tästä johtuu Soramäestä vanhinta valtatie 12:n linjausta pitkin Salpakankaan keskustaan kulkevan Kolmenässäntien nimi (SSS - Salpausselän Säästöpankki).

Soramäen näkyvin tunnusmerkki oli myöhemmin konkurssiin mennyt Esko Järvisen suksitehdas, joka on purettu ja jonka tontille rakennettiin kerros- ja rivitaloja, Hollolan paloasema sekä pieni Soramäen ostoskeskus. Paloaseman takana on Hollolan kunnan entinen teknillinen varikko, jonka toiminta on siirretty Terveystien varrelle. Varikko toimi kymmenen vuoden ajan Hollolan työttömät ry:n ylläpitämänä kierrätyskeskuksena. Tien pohjoispuolella on Soramäen ostoskeskus. Soramäestä länteen jatkuu varsinainen nykyinen Vesala, joka muuttuu idempänä Työtjärven alueeksi.

Koska alue asutusalueena jatkuu suon itäpuolta pitkin Iso-Tiilijärven rantaan pientaloalueena, on pientaloalue nimitetty Tiilikankaaksi. Tiilikankaan eteläpuolella on Tiilikankaan koulu. Koulun länsipuolella Tiilikankaantien länsipuolella on pienehkö suo.

Työtjärvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Työtjärvi on asuinalue, joka on saanut nimensä Työtjärven mukaan ja joka sijaitsee Vesalasta Hälvälään päin mentäessä. Se on asuinalue, josta on pyörätieyhteys Salpakankaan kuntakeskukseen. Alue on pientalo- ja rivitaloaluetta.

Tiilikangas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiilikangas on 1970-luvulla ja 1980-luvulla aloittamaan rakennettua pientaloaluetta Iso-Tiilijärven rantaan Tiirismaalle saakka. Tiilikankaalta kulkee sorapäällysteinen kävely- ja pyörätie Salpakankaan Tiilijärventielle ja kuntakeskukseen Keski-Tiilijärven länsipuolelta ja Pienen Tiilijärven itäpuolelta. Tiilikankaan poikki kulkee hiihto- ja ulkoilureitti. Runsaan puolen kilometrin päähän on muodostunut omakoti- ja rivitaloalue kirkonkyläntien varrelle.

Tiilikankaantieltä johtaa yleisön käyttöön tarkoitettu virallinen tie Hälvälän ampumaradalle, jolta joskus kuuluu ääniä Tiilikankaan asuinalueille.