Koordinaatit: 60°N, 22°E

Saaristomeren biosfäärialue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näkymä Gullkronan saarelta

Saaristomeren biosfäärialue on toinen Suomen biosfäärialueista. Se sijaitsee Saaristomerellä Paraisten ja Kemiönsaaren kunnissa Nauvon, Korppoon ja Dragsfjärdin alueella. Alue on laajuudeltaan 5400 neliökilometriä, joista vettä on 4580 neliökilometriä. Sen ydinalueen muodostaa Saaristomeren kansallispuisto ja loppuosa alueesta on yksityisomistuksessa. Biosfäärialueen tittelin se sai vuonna 1994. Alueella elää noin 3800 ihmistä.

Saaristomeri on mielenkiintoinen kokonaisuus tuhansine pienine saarineen ja luotoineen. Sisämeren saarilla on metsää, mutta ulkosaaristossa luodot ovat puuttomia. Jotkut saarista ovat hyvin kalkkipitoisia. Näillä saarilla on reheviä niittyjä, joilla kasvaa mm. harvinaisia seljakämmekkää, varsankelloa ja verikurjenpolvea.

Saaristomeren suolapitoisuus on pieni. Alueella elää sekä suolaisen että makean veden kalalajeja. Lintulajeista alueella tavataan sellaisia saaristolintuja kuten haahka, riskilä, ruokki, kalalokki, lapintiira, karikukko, meriharakka, kirjokerttu, luotokirvinen ja merikotka. Lisäksi se on merkittävä muuttolintujen kannalta. Alueelta löytyy myös harmaahylkeitä ja norppia.

Yksi biosfäärialueen tarkoituksista on myös säilyttää Saaristomeren kulttuurihistoriallinen arvo. Alueella onkin vedetty hankkeita, joilla pyritään säilyttämään alueen perinnearvo.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]