Lumileopardi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lumileopardi
Uncia uncia.jpg
Uhanalaisuusluokitus: Erittäin uhanalainen [1]
Erittäin uhanalainen
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Petoeläimet Carnivora
Heimo: Kissaeläimet Felidae
Alaheimo: Pantherinae
Suku: Uncia
Laji: uncia
Kaksiosainen nimi
Uncia uncia
(Schreber, 1775)
Levinneisyyskartta
Snow leopard range.png
Alalajit
  • U. u. uncia
  • U. u. unciodes
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Lumileopardi Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Lumileopardi Commonsissa

Lumileopardi (Uncia uncia) on iso kissaeläinlaji, joka elää Aasian vuoristoissa. Vielä hiljattain laji luettiin kuuluvaksi Panthera-sukuun muiden isojen kissojen kanssa nimellä Panthera uncia.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lumileopardi San Diegon eläintarhassa.

Lumileopardi muistuttaa ulkonäöltään hyvin paljon leopardia. Se on lähes leopardin kokoinen, mutta solakampi ja lisäksi sillä on muun ruumiin mittainen häntä. Häntä auttaa lumileopardia tasapainoilemaan vuoristojen usein jyrkillä rinteillä. Lisäksi hännällä voi peittää nenän ja suun äärimmäisen kylmissä olosuhteissa. Sen isot, tuuheat käpälät toimivat lumikenkinä. Lumileopardin turkissa on useita ruusukuvioisia jälkiä kyljissä, täpliä päässä ja kaulassa sekä raitoja hännässä. Uroksen erottaa naaraasta isompi ja kuutiomaisempi pää. Lumileopardi on 35-100 kg painava ja häntä mukaan lukien 1,8-2,4 m pitkä eläin. Säkäkorkeutta sillä on noin 60-100 cm. Lumileopardi elää korkeilla vuorilla ja on hyvin harvinainen, koska sitä metsästetään kauniin turkin tähden. Lumileopardi saalistaa lampaita ja vuohia hiipimällä lähelle ja hyppäämällä korkealta saaliin selkään.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lumileopardi on uhanalainen laji. Arvioiden mukaan niitä on maailmassa jäljellä enää 3 500–7 500 yksilöä. Kuten muun muassa tiikerillä, senkin kantaa ovat vähentäneet salametsästys rahanarvoisen turkin ja luiden vuoksi. Luista jauhetun jauheen voimistavaan vaikutukseen uskotaan kiinalaisen lääketieteen piirissä. Lumileopardi elää Afganistanin, Pakistanin, Bhutanin, Mongolian, Intian, Nepalin, itäisen Venäjän, Kazakstanin, Kirgisian, Tadžikistanin, Uzbekistanin ja Kiinan alueilla. Aiemmin tuntematon kanta on löydetty Afganistanin Wakhanin käytävästä. Siellä on kameroihin tallentunut lumileopardeja 16 paikasta.[2] Suomessa lumileopardeja löytyy Ähtärin eläinpuistosta ja Korkeasaaresta.

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesällä lumileopardi elää puurajan yläpuolella vuoristossa jopa 6 000 metrissä. Talveksi se laskeutuu metsiin noin 2 000 metriin.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiima-aikana tammi-maaliskuussa lumileopardikoiras ja -naaras hakeutuvat toistensa seuraan. Sukupuolensa ja lisääntymisvireensä ilmaistakseen ne merkitsevät kulkureittinsä ulosteillaan ja muilla hajujäljillään. Kiima-aikana seudulla raikuvat valittavat huudot lumileopardien etsiessä kumppania. Pariside ei ole elinikäinen, eikä uros osallistu pentujen hoitoon.

Synnyttämiseen valmistautuva naaras hakeutuu kallioilla suojaisaan paikkaan, jonka se pehmustaa omilla karvoillaan. Pentuja syntyy tavallisesti kahdesta neljään. Ensimmäisen viikon ajan ne ovat sokeita. Kolmikuisina poikaset alkavat seurailla emoaan joka paikkaan. Kasvaessaan ja rohkeammiksi muuttuessaan ne alkavat vähitellen opetella metsästyksen taitoja.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lumileopardit ovat ahnaita saalistajia, jotka syövät mitä tahansa lihaa, jota löytävät. Joskus ne tappavat jopa kolme kertaa itseään suurempia eläimiä mukaan luettuna karjaa. Lumileopardien pääsäännöllinen ruokavalio koostuu vuohieläimistä kuten siperianvuohista ja baraaleista, lisäksi linnuista ja murmeleista sekä muista pienistä jyrsijöistä.

Lumileopardi heraldiikassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aq Bars on Tatarstanin vaakuna. Se on muinainen turkkilainen ja bolgaarilainen symboli, joka tarkoittaa suomeksi ”valkoista leopardia” tai ”lumileopardia”.
Lumileopardi Almatyn kaupungin symbolina.

Lumileopardi (Aq Bars) on tataarien ja kazakkien kansallissymboli. Se löytyy Almatyn kaupungin virallisesta sinetistä, ja Tatarstanin vaakunassa esiintyy siivekäs lumileopardi. Vastaava leopardi esiintyy myös Pohjois-Ossetia-Alanian vaakunassa. Lumileopardipalkinto myönnettiin neuvostoliittolaisille vuoristokiipeilijöille, jotka kiipesivät Neuvostoliiton kaikille viidelle yli 7000 metrin huipulle. Lumileopardi on myös Kirgisian partiotyttöyhdistyksen symboli.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jackson, R., Mallon, D., McCarthy, T., Chundaway, R.A. & Habib, B.: Panthera uncia IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.1. 2008. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  2. Uhanalaisia lumileopardeja löydetty Afganistanista Yle.fi/Uutiset viitattu 15.7.2011

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]