Cholan elävät temppelit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cholan elävät temppelit
Brihadisvaran temppelin päätornit
Brihadisvaran temppelin päätornit
Maailmanperintökohde
Sijainti Tamil Nadu, Intia
10°46′N, 79°7′E
Tyyppi kulttuuri
Kriteerit III
Tunnusnumero 250
Valintahistoria
Valintavuosi 1987
Laajennusvuosi 2004

sijainti

Cholan elävät temppelit ovat temppeleitä Intian eteläisessä Tamil Nadun osavaltiossa. Ne on rakennettu Chola-dynastian aikoina. Temppeleistä suurin ja kuuluisin on Brihadisvaran temppeli Thanjavurissa, joka on ollut UNESCOn maailmanperintökohde vuodesta 1987; Gangaikondacholisvaramin ja Airavatesvaran temppelit lisättiin maailmanperintölistalle 2004.

Brihadisvara[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brihadisvaran temppeli edestä.

Brihadisvaran temppeli on pyhitetty Shivalle. Se on valmistunut suunnilleen vuonna 1010, Chola-dynastian perustajan kuningas Rajarajan valtakaudella.[1] Sen suurin temppeli Thanjai periya koil, on lähes 70 metriä korkea. Se sijaitsee Thanjavurissa, 316 kilometriä Chennaista.

Gangaikondacholisvaram[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gangaikondacholisvaramin temppeli sijaitseen Chola-dynastian pääkaupungissa Gangaikonda Cholapuramissa, noin 60 kilometriä Thanjavurista pohjoiseen. Sen rakennutti Rajendra I, ja temppeli valmistui vuonna 1035. Sen 53 m korkea torni on kaarevamuotoinen, kun Brihadisvarassa on suoraviivainen pyramiditorni.[1]

Airavatesvara[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Airavaresvaran temppelin sisäänkäynti

Airavatesvaran temppeli sijaitsee Darasuramissa lähellä Kumbakonamia. Se on rakennettu 1100-luvulla. Se on saanut nimensä Airavatan, Indra-jumalaa kantavan valkoisen elefantin mukaan. Temppeli kohoaa vain 25 metrin korkeuteen, mutta sen kivikaiverruksissa on enemmän hienostuneita yksityiskohtia kuin Cholan kahdessa isommassa temppelissä. Temppelin sisäänkäynnin kaiverrukset esittävät hevosten vetämiä vaunuja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Great Living Chola Temples Unesco. Viitattu 21.7.2013.


Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.