Agran linnoitus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Agran linnoitus
Maailmanperintökohde
Sijainti Agra, Intia
27°10′N, 78°1′E
Tyyppi kulttuuri
Kriteerit III
Tunnusnumero 251
Valintahistoria
Valintavuosi 1983

Agra

Agran linnoitus (tunnetaan myös nimillä Lal Qila, Fort Rouge ja Agran punainen linnoitus) on linnoitus ja mogulien aikainen asuin- ja hallintorakennus. Se sijaitsee Agrassa, Intiassa, noin 2,5 kilometrin päässä Taj Mahalista. Linnoitus lisättiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1983[1].

Yksi Agran linnoituksen porteista

Nykyisen linnoituksen rakennutti suurmoguli Akbar vanhan raunioituneen tiililinnoituksen paikalle punaisesta hiekkakivestä. Noin 4000 ihmistä työskenteli rakennuksella ja kahdeksan vuoden työt päättyivät vuonna 1573. Mutta vasta Akbarin pojanpojan Shah Jahanin aikana linnoitus sai nykyisen muotonsa.

Vuonna 1803 brittiläiset joukot valtavasivat linnoituksen. Se oli myös yhtenä taistelunäyttämönä sepoykapinassa, jonka seurauksena Englannin Itä-Intian kauppakomppania menetti valtansa Intiassa.

Arkkitehtuuri

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennuksen pohjakaava on puolikuun muotoinen ja sitä ympäröivät 21 metriä korkeaa muuri, jonka ympärysmitta on 2,4 kilometriä. Muurit on rakennettu, kuten suurin osa linnoituksesta, punaisesta hiekkakivestä, josta linnoitus on saanut myös nimensäkin. Linnoituksen pääsisäänkäynnit ovat Delhi- ja Lahore-portti, joista jälkimmäistä pitkin yleisö pääsee rakennukseen. Delhi-portti on kiinni julkiselta yleisöltä, sillä Intian asevoimat käyttää edelleen rakennuksen pohjoisosaa.

Muurien sisäpuolella on useita muita rakennuksia. Sieltä löytyy edustuspalatseja, moskeijoita ja puutarhoja.

  1. Agra Fort UNESCO World Heritage Centre. Viitattu 30.10.2012.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.