Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus
Kristillinen kulttuuriliitto
Perustettu 1947
Perustaja T. P. Virkkunen
V. A. Heiskanen
Viljo Castrén
Toimiala Kulttuuri
Päämaja Tilkankatu 29 L 2
Helsinki, Suomi
Puheenjohtaja Marja Pentikäinen
Toiminnanjohtaja Marja Laine

Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus (lyhyemmin Fokus, ja aiemmin Kristillinen kulttuuriliitto – KKL) on vuonna 1947 perustettu suomalainen kulttuurijärjestö.[1]

Järjestön perustajajäseniin kuuluivat T. P. Virkkunen, V. A. Heiskanen ja Viljo Castrén.

Tavoitteet ja toiminta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fokuksen keskeisenä toimintamuotona on ollut tieteen ja uskonnon, kulttuurin ja uskonnon sekä tieteen ja kulttuurin välisen vuoropuhelun edistäminen. Vuoropuheluun ovat kuuluneet myös kulttuurin eri osa-alueiden välisen vuorovaikutuksen edistäminen ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Fokus on poliittisesti sitoutumaton ja ekumeeninen kulttuurijärjestö. Liiton kotipaikka on Helsinki ja toimialueena koko Suomi. Liiton jäseniä ovat yksityiset henkilöt.

Suomen evankelis-luterilainen kirkko avustaa järjestöä. Vuonna 2014 kirkkohallituksen avustus oli 7000 euroa, joka oli noin 10 % järjestön budjetista.[2]

Järjestön perustamiskokouksessa tehtäväksi määriteltiin "edistää kristilliseen maailmankatsomukseen perustuvaa suomalaista kulttuuria ja yhteiskuntaelämää yhteisymmärryksessä kansankirkon ja sen työelimien kanssa."

Fokus osallistuu kulttuuri- ja yhteiskunnalliseen keskusteluun järjestämällä seminaareja, näyttelyitä ja tapahtumia ympäri maata. Tavoitteena on käsitellä avoimesti arvoja, eettisiä kysymyksiä ja kulttuurin ilmiöitä sekä rohkaista kristittyjä mukaan kulttuurikeskusteluun.

Fokuksen (silloisen Kristillisen kulttuuriliiton) taide- ja tiedeklubit aloittivat toimintansa 1980-luvulla. Ne ovat keskeinen osa yhdistyksen toimintaa. Niiden tarkoituksena on tutustuttaa liiton jäsenet ja muut kiinnostuneet ajankohtaisiin taiteen ja tieteen kysymyksiin. Lähestymistapa on maailmankatsomuksellis-eettinen. 2000-luvulla on käynnistetty myös Kuvataideklubin ja Musiikkiklubin toiminta.

Islam ja monikulttuurisuus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viimeisimpinä esiinnousseina aiheina ovat monikulttuurisuuteen liittyvät kysymykset, joita käsiteltiin järjestön järjestämässä kansainvälisessä kulttuurifoorumissa Espoossa syksyllä 2006. Järjestyksessä se oli 12. kulttuurifoorumi, joita Fokus (aiemmin KKL) on järjestänyt vuodesta 1981 alkaen. Fokus ry on koordinoinut YK:n uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikon viettoa Suomessa vuodesta 2011 alkaen. Vuonna 2017 yhteisymmärrysviikolla järjestettiin yli 40 tapahtumaa eri puolilla maata. Lisäksi yhdistys tuottaa monikulttuurista Juhlakalenteria ja julkaisee katsomus- ja uskontodialogiin liittyviä aineistoja.

Vuonna 2013 Fokus laati yhdessä muslimien kanssa koulutustarveselvityksen imaamikoulutuksen aloittamisesta Suomessa. [3] Fokus on myös valmistellut Helsingin suurmoskeijaa ja kuuluu hanketta ajamaan perustettuun Oasis-säätiöön yhdessä Suomen Muslimiliitto ry:n ja Suomen Musliminaiset ry:n kanssa.[4]

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Eino Murtorinne & T.P. Virkkunen (toim.): Arvoja etsimässä. Ajankohtaisia puheenvuoroja kristinuskon ja kulttuurin suhteista (Kirjapaja 1978).
  • Jaakko Rusama: Taistelu kulttuurista. Puoli vuosisataa kristillistä kulttuuritoimintaa (Kirkon tutkimuskeskuksen julkaisuja 100, 2007).
  • Antti Tuovinen (toim.): Pyhän silmässä / At The Center of The Sacred. Puheenvuoroja ja mietelmiä Espoon 12. Kulttuurifoorumista (KKL 2007).
  1. Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. uutiset, Evl.fi (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. Riitta Latvio, Satu Mustonen & Ilari Rantakari (toim.): Imaamit Suomessa. Imaamikoulutusselvitys 2013. Kultuuri- ja uskontofoorumi Fokus ry., 2013.
  4. Kirkko ja kaupunki