Suomen Liikemiesten Lähetysliitto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomen Liikemiesten Lähetysliitto
Missionmen
Perustettu 1920
Perustaja Kustaa Sikilä
Kotipaikka Turku
Päämaja Sinitaivassali
Rauhankatu 15 D
20100 Turku
Toiminnanjohtaja Arni Hukari
Jäsenlehti Missionmen
Aiheesta muualla
Sivusto

Suomen Liikemiesten Lähetysliitto on vuonna 1920 perustettu valtakunnallisesti toimiva kristillinen järjestö. Se järjestää erilaisia tapahtumia yrittäjille ja elinkeinoelämän palveluksessa toimiville, sekä tukee kansainvälistä lähetys-, diakonia- ja kehitysaputyötä. Liikemiesten Lähetysliiton toiminta nousee kristillisestä arvopohjasta.

Vuoden 2020 lopussa Liikemiesten Lähetysliittoon kuului 142 henkilöjäsentä ja 81 yhteisöjäsentä. Nykyisenä toiminnanjohtajana toimii Erkki Haarala (vuodesta 2012) ja hallituksen puheenjohtajana Harri Seikola (vuodesta 2016). Liikemiesten Lähetysliiton toimitilat ja Sinitaivassali sijaitsevat Turussa osoitteessa Rauhankatu 15 D.

Järjestön historiaa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Liikemiesten Lähestysliitto syntyi 1900-luvun alkupuolella Varsinais-Suomen alueella voimakkaana vaikuttaneen niin sanotun hannulalaisen herätyksen ansiosta. Lähetyssaarnaaja Frans Hannulan asettuminen Turkuun vuonna 1901 johti kiinnostuksen lisääntymiseen lähetysharrastusta kohtaan ja johti laajamittaiseen hengelliseen herätykseen. Itse liitto (aluksi Lounais-Suomen Liikemiesten Lähetysliitto) syntyi turkulaisen kauppiaan Kustaa Aleksander Sikilän aloitteesta ja hänen saamansa näyn seurauksena. Perustava kokous pidettiin 6. toukokuuta 1920 ja yhdistysrekisteriin Suomen Liikemiesten Lähetysliitto merkittiin 13. marraskuuta 1922. Ulkolähetyksessään Liikemiesten Lähetysliitto on toiminut alusta alkaen läheisessä yhteistyössä Suomen Lähetysseuran kanssa.

Liitto julkaisee Missionmen-lehteä ja järjestää yrittäjille suunnattuja tilaisuuksia, kuten Hyvän mielen aamiaisia ympäri Suomea. Lisäksi se pitää yllä liike-elämän etiikkaa ja globaalia vastuuta koskevaa keskustelua sekä huolehtii jäsentensä hengellisestä hyvinvoinnista. Se tarjoaa yrittäjille mahdollisuuden tutustua muihin yrittäjiin ja ohjaa heitä vertaistuen piiriin.

Lähetys- ja kehitysaputyön lisäksi Liikemiesten Lähetysliitto on tukenut myös kohdemaistaan tulevia opiskelijoita ja mahdollistanut monien stipendiaattien korkeakouluopinnot Suomessa.

Turussa järjestettävät Tuomasmessut ovat myös Liikemiesten Lähetysliiton toimintaa. Vuonna 2020 Turun Tuomasmessu täytti 30 vuotta ja juhlamessu pidettiin Varissuon kirkossa, missä vietettiin myös ensimmäisiä Tuomasmessuja. Uutena toimintamuotona keväällä 2020 aloitettiin erityiset Tuomasillat.

Tänä päivänä Liikemiesten Lähetysliitto toimii läheisessä yhteistyössä monien eri ryhmien, järjestöjen ja yhdistysten, kuten Opiskelijoiden Lähetysliiton, Naisten Pankin ja Operaatio Ruokakassin kanssa. Ulkomaisia yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Viron kirkon lähetyskeskus ja Sakun seurakunta, Inkerin kirkko Venäjällä ja Kibahan orpolasten koti Tansaniassa.