Tuomasmessu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tuomas-messu Ylämaan kirkossa Lappeenrannassa 25.9.2016

Tuomasmessu on evankelis-luterilaisen kirkon muodoltaan vaihtoehtoinen jumalanpalvelus eli messu, joka on saanut vaikutteita niin liturgisesta uudistusliikkeestä kuin 1900-luvun herätyskristillisyydestä. Messun nimi viittaa "epäilijänä" tunnettuun apostoli Tuomaaseen, ja pyrkii viestittämään helppoa lähestyttävyyttä.

Messun historia ja levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maailman ensimmäistä Tuomasmessua vietettiin 10. huhtikuuta 1988 Agricolan kirkossa Helsingissä. Samassa kirkossa messua vietetään edelleen joka sunnuntai-ilta. Messu on levinnyt myös moniin muihin suomalaisiin kaupunkeihin sekä ulkomaille. Eri paikkakunnilla Tuomasmessutoiminta on organisoitunut eri tavoin. Helsingissä Tuomasyhteisö on järjestäytynyt omaksi yhdistykseksi. Turussa Tuomasmessuja järjestää Suomen liikemiesten lähetysliitto yhteistyössä paikallisseurakuntien kanssa. Tampereella Tuomasmessut ovat osa seurakuntayhtymän toimintaa. Suomen lisäksi Tuomasmessua vietetään nykyään muun muassa Ruotsissa, Norjassa, Islannissa, Tanskassa ja Saksassa.

Messua vietetään yleensä sunnuntai-iltaisin klo 18 alkaen, kesällä klo 19. Helsingissä messu on joka sunnuntai, Turussa ja Tampereella noin kerran kuukaudessa. Myös monilla muilla paikkakunnilla kuten Kuopiossa järjestetään Tuomasmessuja.

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuomasmessu poikkesi alkuaikoinaan tavallisesta messusta erityisesti musiikiltaan, joka oli silloin vaihtelevampaa ja kokeilevampaa kuin tavallisissa jumalanpalveluksissa, sisältäen yleensä yhtyeen ja kuoron. Tuomasmessuja on pidetty myös esimerkiksi jazz-musiikin säestyksellä. Myös Taizé-laulut ovat merkittävässä asemassa.

Vapaaehtoiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuomasmessu toteutetaan yleensä laajan vapaaehtoisjoukon turvin, johon kuuluu muusikoita, esirukoilijoita, sivualttarien rakentajia, ehtoollisavustajia sekä juontaja, joka tavallisesti johtaa messun suunnittelua.

Muoto ja tavoitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuomasmessu kehitettiin alun perin etsimään uusia tapoja viettää jumalanpalvelusta, kun kävijämäärät kirkoissa vähenivät. Messua on käytetty koekenttänä uusille ideoille. Osa näistä ideoista siirtyi jumalanpalvelusuudistuksessa myös Suomen evankelis-luterilaisen kirkon normaaliin messuun.

Vuorovaikutteisen sisältönsä ja myöhäisemmän ajankohtansa vuoksi messut tulivat aikoinaan suosituiksi, erityisesti nuorten aikuisten parissa.

Vaikutus muihin messuihin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyisin useiden seurakuntien messut sisältävät Tuomasmessun ominaisuuksia ja siksi alkuperäisen Tuomasmessun merkitys on jumalanpalveluksen uudistajana vähentynyt. Esimerkiksi Helsingissä Töölön seurakunta järjestää suosituksi tullutta pop-messua ja Taivallahden seurakunta metalli- ja latinomessua Temppeliaukion kirkossa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]