Luettelo Suomen ortodoksisista kirkoista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tampereen ortodoksinen kirkko
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Suomen ortodoksiset kirkot.

Tämä on luettelo Suomen ortodoksisista kirkkorakennuksista.

A[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Ahveniston pyhän Johannes Kastajan mestauksen kirkko 1894 Hämeenlinna Hämeenlinnan seurakunnan kesäkirkko Ahvenistolla

E[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Espoon pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkko 1998 Espoo, Tapiola Tapiolan ortodoksinen kirkko, arkkitehti Paul Hessen suunnitelmien mukaan

H[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Haminan Jumalanäidin kaikkien murheellisten ilon ikonin kirkko 1901 Hamina Suunnitellut Ivar Aminoff
Haminan Pietarin ja Paavalin kirkko 1837 Hamina Uusklassinen pyörötemppeli.
Hangon pyhien apostolienvertaisten Vladimirin ja Maria Magdaleenan kirkko 1895 Hanko
Hattuvaaran pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin tsasouna 1796–1844 välillä Ilomantsi
Heinolan Kristuksen taivaaseen astumisen kirkko tsasounaksi 1956, kirkoksi 1986 Heinola Suunnittelija P. E. A. Nordström
Helsingin pyhän Eliaan kirkko 1958, kappeli 1852 Helsinki
Helsingin pyhän Kolminaisuuden kirkko 1825-1826 Helsinki
Hoilolan ortodoksinen kirkko 1958 Hoilola, Tuupovaara
Hyvinkään ortodoksinen kirkko tsasounaksi 1963, kirkoksi 1996 Hyvinkää Karjalan valistajien rukoushuoneen suunnitteli Laura Järvi-Larkas (muodostaa osan nykyisen kirkon sisätilasta). Kirkoksi muutettaessa uudet rakennuspiirustukset, arkkitehti Sakari Siitonen
Hämeenlinnan pyhien Aleksanteri Nevskin ja Johannes Krysostomoksen kirkko 1962 Hämeenlinna

I[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Iisalmen profeetta Elian kirkko 1957 Iisalmi Iisalmen seurakunnan pääkirkko
Ilomantsin pyhän profeetta Elian kirkko Ilomantsi
Imatran pyhän Nikolaoksen kirkko 1956 Imatra
Ivalon pyhän Nikolaoksen kirkko tsasounaksi 1960,
kirkoksi 1994
Ivalo, Inari Suunnittelija Ilmari Ahonen

J[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Joensuun pyhän Nikolaoksen kirkko 1887 Joensuu Suunnittelija G.F. Karpov
Joensuun Pyhän Johannes Teologin kirkko 1993 Joensuu Joensuun ortodoksisen seminaarin kirkko
Juankosken Jumalansynnyttäjän suojeluksen kirkko tsasounaksi 1954, kirkoksi 1986 Kuopion Juankoski Suunnittelija Toivo Paatela
Jyväskylän Kristuksen ylösnousemuksen kirkko 1953-1954 Jyväskylä Suunnittelija Toivo Paatela, ensimmäinen jälleenrakennuskirkko
Järvenpään Jumalansynnyttäjän kasanilaisen ikonin kirkko 1980 Järvenpää Suunnittelija arkkitehti Ivan Kudrjavzev. Om. Helsingin ortodoksinen seurakunta.

K[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Kaikkien Valamon pyhien kirkko 1940 (laajennus kirkoksi) Uusi Valamo, Heinävesi Tunnetaan myös Uuden Valamon vanhana kirkkona. Kirkkorakennuksen pohja saatiin yhdistämällä kaksi aittaa vuonna 1940. Kesäkuussa 2010 kirkko vihittiin Kaikkien Valamon pyhien kirkoksi.
Kajaanin Kristuksen kirkastumisen kirkko 1959 Kajaani Suunnittelija Ilmari Ahonen
Karstulan Jumalansynnyttäjän syntymän tsasouna 1985 Karstula
Kausalan Neitseen Marian syntymän tšasouna 2003 Kausala, Iitti Suunnittelija Aarre Laiho
Keiteleen pyhittäjä Arseni Konevitsalaisen kirkko tsasounaksi 1965, kirkoksi 2000 Keitele Suunnittelija Vilho Koistinen
Kemin Johannes Kastajan syntymän kirkko 1962 Kemi Suunnittelija Ilmari Ahonen
Kiteen pyhän Kolminaisuuden ja pyhän Nektarios Eginalaisen kirkko 1998 Kitee Suunnittelija Sirkka Sortti
Kiuruveden pyhän Nikolaoksen kirkko Kiuruvesi
Klaukkalan pyhän Nektarios Eginalaisen kirkko 1997 Nurmijärvi, Klaukkala Suunnittelija arkkitehti Ritva Westermark
Kokkolan Pyhien Simeonin ja Hannan rukoushuone Kokkola
Kontiolahden Kristuksen taivaaseenastumisen kirkko tsasounaksi 1982, kirkoksi 1985 Kontiolahti Suunnittelija Erkki Helasvuo
Kolhon Karjalan valistajain kirkko Vilppula
Kotkan Jumalansynnyttäjän suojeluksen tšasouna Kotka
Kotkan pyhän Nikolaoksen kirkko 17991801 Kotka
Kouvolan Pyhän Ristin kirkko 19131915 Kouvola Aluksi venäläinen varuskuntakirkko, vuosina 1919-1978 Kouvolan luterilaisena kirkkona, vuonna 1981 Kouvolan luterilainen seurakunta lahjoitti kirkon Haminan ortodoksiselle seurakunnalle.
Koveron pyhittäjä Herman Alaskalaisen tšasouna Kovero, Tuupovaara
Kuivajärven Pyhän Nikolaoksen tsasouna 1958 Suomussalmi

L[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Lahden pyhän Kolminaisuuden kirkko 1956 Lahti Suunnittelija Toivo Paatela
Lapinlahden kaikkien pyhien kirkko tsasounaksi 1959, kirkoksi ? Lapinlahti
Lappeenrannan Jumalansynnyttäjän suojeluksen kirkko Lappeenranta Suomen vanhin ortodoksinen kivikirkko
Lapuan pyhän Serafim Sarovilaisen tsasouna Lapua
Lieksan pyhän profeetta Elian kirkko 1960 Lieksa Suunnittelijat Selim Savenius ja Leo Kasanko
Lievestuoreen pyhän Nikolaoksen tsasouna Lievestuore Rakennettu vanhasta rintamamiestalosta
Lintulan Jumalansynnyttäjän Jerusalemin ikonin tsasouna Lintula, Heinävesi
Lintulan pyhittäjämarttyyri Paraskevan tšasouna Lintula, Heinävesi
Lintulan pyhän Kolminaisuuden kirkko 1973 Lintula, Heinävesi Suunnitellut arkkitehti Vilho Suonmaa.
Liperin apostoli Andreaksen rukoushuone 1973 Liperi
Lohjan kaikkien pyhien tšasouna 1995-1996 Lohja Suunnittelijat arkkitehti Sakari Siitonen ja rakennusinsinööri Timo Oksa
Lohjan Karjalan Valistajien kirkko 2000 Lohja Vuonna 1968 Helsingin ortodoksiselle hankitun Lohjan toimintakeskuksen muutostöiden pääsuunnittelijana oli Juhani Suorsa. Lohjan ortodoksisen toimintakeskuksen kirkko vihittiin käyttöön 2000.
Loviisan pyhän Jumalansynnyttäjän kasanilaisen ikonin kirkko Loviisa
Luikonlahden tšasouna 1981 Luikonlahti, Kaavi Pyhittäjä Aleksanteri Syväriläisen tšasouna vihittiin käyttöön 30.8.1981. Suunnittelija Seppo Latvala.

M[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Maaningan Karjalan Valistajien kirkko tsasounaksi 1960, kirkoksi 2005 Maaninka Suunnittelija Ilmari Ahonen
Mikkelin pyhän ylienkeli Mikaelin kirkko 1957 Mikkeli
Myllykosken Jumalansynnyttäjän tšasouna Myllykoski, Kouvola

N[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Nellimin Pyhän kolminaisuuden ja pyhittäjä Trifon Petsamolaisen kirkko tsasounaksi 1987,
kirkoksi 1988
Nellim, Inari Suunnittelija Seppo Latvala, esikuvana Petsamon Yläluostarin kirkko
Nilsiän pyhän Johannes Kastajan kirkko tsasounaksi 1954, kirkoksi 1991 Kuopion Nilsiä Suunnittelija Toivo Paatela
Nivalan Kristuksen kirkastumisen kirkko tsasounaksi 1962, kirkoksi 2007 Nivala
Nummelan Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian syntymän rukoushuone rukoushuoneeksi 2015 Nummela, Vihti
Nurmeksen apostolien Pietarin ja Paavalin kirkko 1958-1959 Nurmes

O[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Outokummun Pyhän Hengen kirkko tsasounaksi 1954, kirkoksi 1984 Outokumpu Suunnitellut rakennusmestari Uuno Korhonen esikuvanaan Impilahden Kitelän kylän vanha kirkko

P[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Pieksämäen Neitsyt Marian syntymän kirkko Pieksämäki
Pielaveden apostolien Pietarin ja Paavalin kirkko 1958 Pielavesi Suunnitellut W. Korhonen esikuvana Laatokan Valamon luostarin Pyhän Johannes Kastajan skiitta
Pietarsaaren Profeetta Elian ja pyhä Annan tsasouna 1984 Pietarsaari
Polvijärven Johannes Kastajan kirkko 1914 Polvijärvi
Porin apostoli Johannes Teologin kirkko 2002 Pori Suunnittelija Matti Porkka
Porvoon Kristuksen kirkastumisen kirkko 1989 Porvoo
Pyhäkankaan leirikeskuksen Kunniallisen ja eläväksitekevän ristin ylentämisen leirikirkko Kangashäkki, Uurainen Jyväskylän ortodoksisen seurakunnan leirikirkko
Pyhän apostoli Johannes Teologin ja Karjalan Valistajien kirkko 1968 Kuopio Arkkipiispan kotikirkko
Pyhän kolminaisuuden katedraali 1957 Oulu Suunnittelija arkkitehti Mikko Huhtela
Pyhän Ksenia Pietarilaisen kirkko Helsinki kaupunki on antanut tontin, kirkkorakennus on suunnitteilla, toiminta on toistaiseksi tilapäistiloissa
Pyhän Nikolaoksen katedraali 1904 Kuopio Suunnittelija A. Isaksson
Pyhän Nikolauksen kirkko 1938 Helsinki Suunnittelija A. Kudrjavtšev

R[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Rauman pyhän Nikolaoksen tsasouna 1956 Rauma
Rautalammin pyhän Nikolaoksen kirkko 1960 Rautalampi Suunnittelija Ilmari Ahonen
Rovaniemen apostoli Andreaksen kirkko tsasounaksi 1957,
kirkoksi 1962
Rovaniemi Suunnittelija Toivo Paatela

S[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Saarijärven pyhittäjä Arseni Konevitsalaisen tšasouna 1989 Saarijärvi
Salon pyhän Ristin tšasouna 1989 Salo
Sevettijärven pyhittäjä Trifon Petsamolaisen kirkko tsasounaksi 1951,
kirkoksi 1992
Sevettijärvi, Inari Suunnittelija Ole Albert Gottleben
Siilinjärven suurmarttyyri Georgios Voittajan kirkko tsasounaksi 1959, kirkoksi 1979 Siilinjärvi Suunnittelija Ilmari Ahonen
Sonkajanrannan profeetta Hannan kirkko 1915 Sonkajanranta, Tuupovaara
Sotkamon pyhän Äidin suojeluksen kirkko tsasounaksi 1961, kirkoksi 1986 Sotkamo arkkitehti Teuvo Alapeuso
Sotkuman pyhän Elian tšasouna 1916
Suolahden ylienkeli Mikaelin tšasouna 1977 Suolahti Tšasounan esikuvana oli Ägläjärven apostolien Pietarin ja Paavalin kirkko

T[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Tampereen pyhän Aleksanteri Nevalaisen ja pyhän Nikolaoksen kirkko 1896-1899 Tampere Suunnittelija T.U. Jazykov
Tornion apostolien Pietarin ja Paavalin kirkko 1884 Tornio
Turun pyhän marttyyrikeisarinna Aleksandran kirkko 1839-1846 Turku Suunnittelija C. L. Engel
Tuusniemen apostolien Pietarin ja Paavalin kirkko tsasounaksi 1961, kirkoksi 1993 Tuusniemi Suunnittelija Ilmari Ahonen

U[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Uspenskin katedraali 1862-1868 Helsinki Suunnittelija Aleksei M. Gornostajev
Uuden Valamon luostarin pääkirkko 1977 Uusi Valamo, Heinävesi “Uuden Valamon Kristuksen kirkastumisen sekä pyhittäjien Sergein ja Hermanin kirkko”
Uuden Valamon pyhittäjä Herman Alaskalaisen tšasouna Uusi Valamo, Heinävesi
Uuden Valamon Pyhän Johannes Edelläkävijän ja Kastajan syntymän tšasouna Uusi Valamo, Heinävesi
Uuden Valamon pyhän Nikolaoksen tšasouna Uusi Valamo, Heinävesi
Uuden Valamon talvikirkko Uusi Valamo, Heinävesi

V[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Vaasan pyhän Nikolaoksen kirkko 1862 Vaasa
Valkeakosken pyhän Nikolaoksen rukoushuone Valkeakoski
Valtimon pyhän Kolminaisuuden kirkko tsasounaksi 1960, kirkoksi 2005 Valtimo
Vantaan Kristuksen taivaaseen astumisen kirkko 1996-1997 Vantaa, Tikkurila Tikkurilan ortodoksinen kirkko, rakennusarkkitehti Arvo Suorsan suunnitelmien mukaan.
Varkauden Kristuksen taivaaseenastumisen kirkko Varkaus
Viinijärven Jumalanäidin Tihvinän ikonin kirkko 1906 Viinijärvi Taipaleen ortodoksisen seurakunnan pääkirkko
Viitasaaren Kristuksen kirkastumisen tšasouna 1989 Viitasaari

Ä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Äänekosken Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen tšasouna 1992 Äänekoski

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]