Luettelo Suomen ortodoksisista kirkoista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Suomen ortodoksisista kirkkorakennuksista.

A[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kuva Rakennettu Sijainti Kommentteja Lähde
Ahveniston pyhän Johannes Kastajan mestauksen kirkko 1894 Hämeenlinna Hämeenlinnan seurakunnan kesäkirkko Ahvenistolla. Pyhitetty Johannes Kastajan mestauksen muistolle. [1]

E[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kuva Rakennettu Sijainti Kommentteja Lähde
Espoon pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkko Tapiolan ortodoksinen kirkko.jpg 1998 Espoo, Tapiola Tapiolan ortodoksinen kirkko, arkkitehti Paul Hesse. Pyhitetty pyhittäjä Herman Alaskalaiselle. Kuuluu Helsingin ortodoksiseen seurakuntaan. [2]

H[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kuva Rakennettu Sijainti Kommentteja Lähde
Haminan Jumalanäidin kaikkien murheellisten ilon ikonin kirkko Hamina Orthodox Cemetery Church 2.JPG 1901 Hamina, Pampyölin kylä. Arkkitehti Ivar Aminoff. Pyhitetty Kaikkien murheellisten ilo -ikonille. Kirkko sijaitsee Haminan ortodoksisen seurakunnan hautausmaalla. [3]
Haminan Pietarin ja Paavalin kirkko Hamina Ortho6 s.JPG 1837 Hamina Arkkitehti Louis Visconti. Uusklassinen pyörötemppeli. Uusbysanttilainen kellotorni on rakennettu 1862. Kirkko on pyhitetty apostoleille Pietari ja Paavali. Haminan ortodoksisen seurakunnan kirkko. [4]
Hangon pyhien apostolienvertaisten Vladimirin ja Maria Magdaleenan kirkko The Orthodox Church of Hanko.png 1895 Hanko Arkkitehti V.I. Barankejev. Pyhitetty apostolienvertaisille suuriruhtinas Vladimirille ja Magdalan Marialle. Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkko. [5]
Hattuvaaran pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin tsasouna Hattuvaara Chapel.JPG 1792 Ilomantsi, Hattuvaaran kylä Hattuvaaran tsasouna on Suomen vanhin karjalaista arkkitehtuuria edustava kyläkappeli. Kirkko on pyhitetty apostoleille Pietari ja Paavali. Tsasounan 1800-luvun lopussa maalatut suuret ikonit on tuotu Terijoelta. Ilomantsin ortodoksisen seurakunnan tsasouna. [6]
Heinolan Kristuksen taivaaseen astumisen kirkko tsasounaksi 1956, kirkoksi 1986 Heinola Suunnittelija P. E. A. Nordström. Pyhitetty Kristuksen taivaaseen astumisen muistolle. Lahden ortodoksisen seurakunnan kirkko. [7]
Helsingin pyhän Eliaan kirkko St. Elijah Church Helsinki 01.jpg 1958 Helsinki Arkkitehti Ivan Kudrjavzev. Pyhitetty profeetta Elialle. Sijaitsee Helsingin ortodoksisella hautausmaalla. Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkko. [8]
Helsingin pyhän Kolminaisuuden kirkko Holy Trinity Church - panoramio (7).jpg 1827 Helsinki Arkkitehti Carl Ludvig Engel. Kirkko on pyhitetty pyhälle Kolminaisuudelle. Helsingin ortodoksisen seurakunnan vanhin kirkko. Seurakunnan venäjänkielisen työn keskus, jumalanpalvelukset toimitetaan pääosin kirkkoslaaviksi. [9]
Hoilolan ortodoksinen kirkko Hoilola Orthodox Church.JPG tsasounaksi 1957, kirkoksi 1993 Joensuu, Tuupovaara, Hoilola Arkkitehti Uuno Korhonen.Pyhitetty pyhälle Nikolaokselle. Kirkonkellona entisen Korpiselän ortodoksisen kirkon suurin kello. Joensuun ortodoksisen seurakunnan kirkko. [10]
Hyvinkään ortodoksinen kirkko Hyvinkään ortodoksinen kirkko.jpg tsasounaksi 1963, kirkoksi 1996 Hyvinkää Alkuperäisen tsasounan suunnitteli arkkitehti Laura Järvi-Larkas. Kirkon laajennuksen ja seurakuntakeskuksen suunnitteli arkkitehti Sakari Siitonen. Pyhitetty Karjalan valistajien muistolle. Lahden ortodoksisen seurakunnan kirkko. [11]
Hämeenlinnan pyhien Aleksanteri Nevskin ja Johannes Krysostomoksen kirkko Hämeenlinnan ortodoksinen kirkko.jpg 1962 Hämeenlinna Arkkitehti Mika Erno. Pyhitetty pyhille Aleksanteri Nevski ja Johannes Krysostomos. Hämeenlinnan ortodoksisen seurakunnan kirkko. [12]

I[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kuva Rakennettu Sijainti Kommentteja Lähde
Iisalmen profeetta Elian kirkko Iisalmen ortodoksinen kirkko sisäkuva.jpg 1957 Iisalmi Arkkitehti Ilmari Ahonen. Pyhitetty profeetta Elialle. Iisalmen ortodoksisen seurakunnan pääkirkko. [13]
Ilomantsin pyhän profeetta Elian kirkko Church of Saint Prophet Elijah, Ilomantsi.JPG 1892 Ilomantsi Arkkitehti Dimitrij Sadovnikov. Pyhitetty profeetta Elialle. Suomen suurin ortodoksinen puukirkko. Ilomantsin ortodoksisen seurakunnan kirkko. [14]
Imatran pyhän Nikolaoksen kirkko Pyhän Nikolaoksen kirkko Imatra 1.JPG tsasounaksi 1956, kirkoksi 1986 Imatra Arkkitehti Toivo Paatela. Pyhitetty pyhälle Nikolaokselle. Vanhimmat ikonit 1700-luvulta. Lappeenrannan ortodoksisen seurakunnan kirkko. [15]
Ivalon pyhän Nikolaoksen kirkko tsasounaksi 1960,
kirkoksi 1996
Inari, Ivalo Arkkitehti Ilmari Ahonen. Pyhitetty pyhälle Nikolaokselle. Lapin ortodoksisen seurakunnan kirkko. [16]

J[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kuva Rakennettu Sijainti Kommentteja Lähde
Joensuun pyhän Nikolaoksen kirkko Joensuu Orth Church.JPG 1887 Joensuu Suunnittelija G.F. Karpov
Joensuun Pyhän Johannes Teologin kirkko Joensuu orthodox seminary.jpg 1993 Joensuu Joensuun ortodoksisen seminaarin kirkko
Juankosken Jumalansynnyttäjän suojeluksen kirkko tsasounaksi 1954, kirkoksi 1986 Kuopio, Juankoski Suunnittelija Toivo Paatela
Jyväskylän Kristuksen ylösnousemuksen kirkko Jyväskylän ortodoksinen kirkko sisäänkäynnin puolelta 20090415.jpg 1953-1954 Jyväskylä Suunnittelija Toivo Paatela, ensimmäinen jälleenrakennuskirkko
Järvenpään Jumalansynnyttäjän kasanilaisen ikonin kirkko Järvenpään ortodoksinen kirkko.JPG 1980 Järvenpää Suunnittelija arkkitehti Ivan Kudrjavzev. Om. Helsingin ortodoksinen seurakunta.

K[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kuva Rakennettu Sijainti Kommentteja Lähde
Kaikkien Valamon pyhien kirkko Vanha kirkko Valamon luostari 1.jpg 1940 (laajennus kirkoksi) Heinävesi, Uusi Valamo Tunnetaan myös Uuden Valamon vanhana kirkkona. Kirkkorakennuksen pohja saatiin yhdistämällä kaksi aittaa vuonna 1940. Kesäkuussa 2010 kirkko vihittiin Kaikkien Valamon pyhien kirkoksi.
Kajaanin Kristuksen kirkastumisen kirkko KajaaniOrthodoxChurch.jpg 1959 Kajaani Suunnittelija Ilmari Ahonen
Karstulan Jumalansynnyttäjän syntymän tsasouna 1985 Karstula
Kausalan Neitseen Marian syntymän tsasouna 2003 Iitti, Kausala Suunnittelija Aarre Laiho
Keiteleen pyhittäjä Arseni Konevitsalaisen kirkko tsasounaksi 1965, kirkoksi 2000 Keitele Suunnittelija Vilho Koistinen
Kemin Johannes Kastajan syntymän kirkko Kemi Orthodox Church 20121107 02.JPG 1962 Kemi Suunnittelija Ilmari Ahonen
Kiteen pyhän Kolminaisuuden ja pyhän Nektarios Eginalaisen kirkko Kiteen ortodoksinen kirkko 1.jpg 1998 Kitee Suunnittelija Sirkka Sortti
Kiuruveden pyhän Nikolaoksen kirkko Kiuruvesi
Klaukkalan pyhän Nektarios Eginalaisen kirkko Pyhän Nektarios Eginalaisen kirkko Klaukkala.jpg 1997 Nurmijärvi, Klaukkala Suunnittelija arkkitehti Ritva Westermark
Kokkolan Pyhien Simeonin ja Hannan rukoushuone Kokkola
Kontiolahden Kristuksen taivaaseenastumisen kirkko tsasounaksi 1982, kirkoksi 1985 Kontiolahti Suunnittelija Erkki Helasvuo
Kolhon Karjalan valistajain kirkko Kolhon ort kirkko2.JPG Mänttä-Vilppula, Vilppula
Kotkan Jumalansynnyttäjän suojeluksen tšasouna Kotka
Kotkan pyhän Nikolaoksen kirkko Pyhän Nikolaoksen kirkko (Kotka).jpg 17991801 Kotka
Kouvolan Pyhän Ristin kirkko Pyhän Ristin kirkko Kouvolassa.JPG 19131915 Kouvola Aluksi venäläinen varuskuntakirkko, vuosina 1919-1978 Kouvolan luterilaisena kirkkona, vuonna 1981 Kouvolan luterilainen seurakunta lahjoitti kirkon Haminan ortodoksiselle seurakunnalle.
Koveron pyhittäjä Herman Alaskalaisen tšasouna Joensuu, Tuupovaara, Kovero
Kuivajärven Pyhän Nikolaoksen tsasouna 1958 Suomussalmi

L[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kuva Rakennettu Sijainti Kommentteja Lähde
Lahden pyhän Kolminaisuuden kirkko Church of the Holy Trinity in Lahti.jpg 1956 Lahti Suunnittelija Toivo Paatela
Lapinlahden kaikkien pyhien kirkko Lapinlahden ortodoksinen kirkko.jpg tsasounaksi 1959, kirkoksi ? Lapinlahti
Lappeenrannan Jumalansynnyttäjän suojeluksen kirkko Pokrova Church in Lappeenranta.JPG Lappeenranta Suomen vanhin ortodoksinen kivikirkko
Lapuan pyhän Serafim Sarovilaisen tsasouna Lapua
Lieksan pyhän profeetta Elian kirkko 1960 Lieksa Suunnittelijat Selim Savenius ja Leo Kasanko
Lievestuoreen pyhän Nikolaoksen tsasouna Laukaa, Lievestuore Rakennettu vanhasta rintamamiestalosta
Lintulan Jumalansynnyttäjän Jerusalemin ikonin tsasouna Lintula cemetery chapel1.jpg Heinävesi, Lintula
Lintulan pyhittäjämarttyyri Paraskevan tšasouna Heinävesi, Lintula
Lintulan pyhän Kolminaisuuden kirkko Lintula Convent 2.jpg 1973 Heinävesi, Lintula Suunnitellut arkkitehti Vilho Suonmaa.
Liperin apostoli Andreaksen rukoushuone 1973 Liperi
Lohjan kaikkien pyhien tšasouna Chapel Tsasouna of All Saints Lohja 1.jpg 1995-1996 Lohja Suunnittelijat arkkitehti Sakari Siitonen ja rakennusinsinööri Timo Oksa
Lohjan Karjalan Valistajien kirkko 2000 Lohja Vuonna 1968 Helsingin ortodoksiselle hankitun Lohjan toimintakeskuksen muutostöiden pääsuunnittelijana oli Juhani Suorsa. Lohjan ortodoksisen toimintakeskuksen kirkko vihittiin käyttöön 2000.
Loviisan pyhän Jumalansynnyttäjän kasanilaisen ikonin kirkko Loviisa
Luikonlahden tšasouna 1981 Kaavi, Luikonlahti Pyhittäjä Aleksanteri Syväriläisen tšasouna vihittiin käyttöön 30.8.1981. Suunnittelija Seppo Latvala.

M[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kuva Rakennettu Sijainti Kommentteja Lähde
Maaningan Karjalan Valistajien kirkko tsasounaksi 1960, kirkoksi 2005 Kuopio, Maaninka Suunnittelija Ilmari Ahonen
Mikkelin pyhän ylienkeli Mikaelin kirkko Ylienkeli Mikaelin ortodoksinen kirkko 2.JPG 1957 Mikkeli
Myllykosken Jumalansynnyttäjän tšasouna Kouvola, Myllykoski

N[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kuva Rakennettu Sijainti Kommentteja Lähde
Nellimin Pyhän kolminaisuuden ja pyhittäjä Trifon Petsamolaisen kirkko Pyhän kolminaisuuden ja pyhittäjä Trifon Petsamolaisen kirkko.jpg tsasounaksi 1987,
kirkoksi 1988
Inari, Nellim Suunnittelija Seppo Latvala, esikuvana Petsamon Yläluostarin kirkko
Nilsiän pyhän Johannes Kastajan kirkko tsasounaksi 1954, kirkoksi 1991 Kuopio, Nilsiä Suunnittelija Toivo Paatela
Nivalan Kristuksen kirkastumisen kirkko tsasounaksi 1962, kirkoksi 2007 Nivala Suunnittelija Ilmari Ahonen, muutostöiden suunnittelu Pekka Taskinen
Nummelan Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian syntymän rukoushuone Nummela ortodoksinen rukoushuone 2016 - 3.jpg rukoushuoneeksi 2015 Vihti, Nummela
Nurmeksen apostolien Pietarin ja Paavalin kirkko Nurmeksen ortodoksinen kirkko.jpg 1958-1959 Nurmes

O[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kuva Rakennettu Sijainti Kommentteja Lähde
Outokummun Pyhän Hengen kirkko Outokummun ortodoksinen kirkko.JPG tsasounaksi 1954, kirkoksi 1984 Outokumpu Suunnitellut rakennusmestari Uuno Korhonen esikuvanaan Impilahden Kitelän kylän vanha kirkko. Pyhitetty Pyhälle Hengelle. Taipaleen ortodoksisen seurakunnan kirkko.

P[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kuva Rakennettu Sijainti Kommentteja Lähde
Pieksämäen Neitsyt Marian syntymän kirkko Pieksämäen Neitsyt Marian syntymän kirkko.jpg Pieksämäki
Pielaveden apostolien Pietarin ja Paavalin kirkko 1958 Pielavesi Suunnitellut W. Korhonen esikuvana Laatokan Valamon luostarin Pyhän Johannes Kastajan skiitta
Pietarsaaren Profeetta Elian ja pyhä Annan tsasouna 1984 Pietarsaari
Polvijärven Johannes Kastajan kirkko 1914 Polvijärvi
Porin apostoli Johannes Teologin kirkko Porin ortodoksinen kirkko 1.jpg 2002 Pori Suunnittelija Matti Porkka
Porvoon Kristuksen kirkastumisen kirkko Porvoo Ortho2.JPG 1989 Porvoo
Pyhäkankaan leirikeskuksen Kunniallisen ja eläväksitekevän ristin ylentämisen leirikirkko Uurainen, Kangashäkki Jyväskylän ortodoksisen seurakunnan leirikirkko
Pyhän apostoli Johannes Teologin ja Karjalan Valistajien kirkko 1968 Kuopio Arkkipiispan kotikirkko
Pyhän kolminaisuuden katedraali Holy Trinity Cathedral Oulu 20081226.JPG 1957 Oulu Suunnittelija arkkitehti Mikko Huhtela
Pyhän Ksenia Pietarilaisen kirkko Helsinki kaupunki on antanut tontin, kirkkorakennus on suunnitteilla, toiminta on toistaiseksi tilapäistiloissa
Pyhän Nikolaoksen katedraali Pyhän Nikolaoksen katedraali.jpg 1904 Kuopio Suunnittelija A. Isaksson
Pyhän Nikolauksen kirkko Pyhän Nikolauksen kirkko2, Helsinki.jpg 1938 Helsinki Suunnittelija A. Kudrjavtšev

R[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kuva Rakennettu Sijainti Kommentteja Lähde
Rauman pyhän Nikolaoksen tsasouna 1956 Rauma
Rautalammin pyhän Nikolaoksen kirkko 1960 Rautalampi Suunnittelija Ilmari Ahonen
Rovaniemen apostoli Andreaksen kirkko Pyhän apostoli Andreaksen kirkko.JPG tsasounaksi 1957,
kirkoksi 1962
Rovaniemi Suunnittelija Toivo Paatela

S[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kuva Rakennettu Sijainti Kommentteja Lähde
Saarijärven pyhittäjä Arseni Konevitsalaisen tšasouna Saarijärvi, Orthodox chapel.jpg 1989 Saarijärvi
Salon pyhän Ristin tšasouna Salo Orthodox Church.jpg 1989 Salo
Sevettijärven pyhittäjä Trifon Petsamolaisen kirkko Sevettijärven kirkko2.jpg tsasounaksi 1951,
kirkoksi 1992
Inari, Sevettijärvi Suunnittelija Ole Albert Gottleben
Siilinjärven suurmarttyyri Georgios Voittajan kirkko tsasounaksi 1959, kirkoksi 1979 Siilinjärvi Suunnittelija Ilmari Ahonen
Sonkajanrannan profeetta Hannan kirkko Church of the Prophetess Hannah.JPG 1915 Joensuu, Tuupovaara, Sonkajanranta
Sotkamon pyhän Äidin suojeluksen kirkko tsasounaksi 1961, kirkoksi 1986 Sotkamo arkkitehti Teuvo Alapeuso
Sotkuman pyhän Elian tšasouna 1916
Suolahden ylienkeli Mikaelin tšasouna 1977 Äänekoski, Suolahti Tšasounan esikuvana oli Ägläjärven apostolien Pietarin ja Paavalin kirkko

T[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kuva Rakennettu Sijainti Kommentteja Lähde
Tampereen pyhän Aleksanteri Nevalaisen ja pyhän Nikolaoksen kirkko Tampere Orthodox Church2 2011.jpg 1896-1899 Tampere Suunnittelija T.U. Jazykov
Tornion apostolien Pietarin ja Paavalin kirkko Tornio Orth Church.JPG 1884 Tornio
Turun pyhän marttyyrikeisarinna Aleksandran kirkko Turku orthodox church.jpg 1839-1846 Turku Suunnittelija C. L. Engel
Tuusniemen apostolien Pietarin ja Paavalin kirkko tsasounaksi 1961, kirkoksi 1993 Tuusniemi Suunnittelija Ilmari Ahonen

U[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kuva Rakennettu Sijainti Kommentteja Lähde
Uspenskin katedraali Uspenski Cathedral Helsinki 20090919.jpg 1862-1868 Helsinki Suunnittelija Aleksei M. Gornostajev
Uuden Valamon luostarin pääkirkko New Valamo.JPG 1977 Heinävesi, Uusi Valamo “Uuden Valamon Kristuksen kirkastumisen sekä pyhittäjien Sergein ja Hermanin kirkko”
Uuden Valamon pyhittäjä Herman Alaskalaisen tšasouna Chapel of Herman of Alaska in the New Valamo Monastery.jpg Heinävesi, Uusi Valamo
Uuden Valamon Pyhän Johannes Edelläkävijän ja Kastajan syntymän tšasouna John the Baptist chapel in the New Valamo Monastery.jpg Heinävesi, Uusi Valamo
Uuden Valamon pyhän Nikolaoksen tšasouna New Valamo monastery Pyhän Nikolaoksen tsasouna.JPG Heinävesi, Uusi Valamo
Uuden Valamon talvikirkko New Valamo monastery winter church.jpg Heinävesi, Uusi Valamo

V[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kuva Rakennettu Sijainti Kommentteja Lähde
Vaasan pyhän Nikolaoksen kirkko Orthodox Church of Vaasa.JPG 1862 Vaasa
Valkeakosken pyhän Nikolaoksen rukoushuone Valkeakoski
Valtimon pyhän Kolminaisuuden kirkko Valtimo Orthodox church.jpg tsasounaksi 1960, kirkoksi 2005 Valtimo
Vantaan Kristuksen taivaaseen astumisen kirkko Kristuksen taivaaseenastumisen kirkko Vantaa.jpg 1996-1997 Vantaa, Tikkurila Tikkurilan ortodoksinen kirkko, rakennusarkkitehti Arvo Suorsan suunnitelmien mukaan.
Varkauden Kristuksen taivaaseenastumisen kirkko Varkaus
Viinijärven Jumalanäidin Tihvinän ikonin kirkko Viinijärvi ortodoksinen kirkko.jpg 1906 Liperi, Viinijärvi Taipaleen ortodoksisen seurakunnan pääkirkko
Viitasaaren Kristuksen kirkastumisen tsasouna Viitasaaren Kristuksen kirkastumisen tsasouna talvella.jpg 1989 Viitasaari

Ä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kuva Rakennettu Sijainti Kommentteja Lähde
Äänekosken Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen tsasouna 1992 Äänekoski

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ahveniston kirkko Suomen ortodoksinen kirkko. Viitattu 25.9.2018.
  2. Tapiolan kirkko Helsingin ortodoksinen seurakunta. Viitattu 25.9.2018.
  3. Haminan hautausmaan kirkko Suomen ortodoksinen kirkko. Viitattu 25.9.2018.
  4. Apostolien Pietarin ja Paavalin kirkko Suomen ortodoksinen kirkko. Viitattu 25.9.2018.
  5. Hangon kirkko Helsingin ortodoksinen seurakunta. Viitattu 25.9.2018.
  6. Hattuvaaran tsasouna Suomen ortodoksinen kirkko. Viitattu 25.9.2018.
  7. Kristuksen taivaaseen astumisen kirkko Suomen ortodoksinen kirkko. Viitattu 25.9.2018.
  8. Hautausmaan kirkko Helsingin ortodoksinen seurakunta. Viitattu 25.9.2018.
  9. Pyhän Kolminaisuuden kirkko Helsingin ortodoksinen seurakunta. Viitattu 25.9.2018.
  10. Pyhän Nikolaoksen kirkko, Hoilola Suomen ortodoksinen kirkko. Viitattu 25.9.2018.
  11. Karjalan valistajien kirkko Suomen ortodoksinen kirkko. Viitattu 25.9.2018.
  12. Hämeenlinnan ortodoksinen kirkko Suomen ortodoksinen kirkko. Viitattu 25.9.2018.
  13. Profeetta Elian kirkko Suomen ortodoksinen kirkko. Viitattu 26.9.2018.
  14. Pyhän profeetta Elian kirkko Suomen ortodoksinen kirkko. Viitattu 26.9.2018.
  15. Imatran Pyhän Nikolaoksen kirkko täyttää 60 vuotta 28.9.2016. Suomen ortodoksinen kirkko. Viitattu 26.9.2018.
  16. Pyhän Nikolaoksen kirkko Suomen ortodoksinen kirkko. Viitattu 26.9.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]