Johannes Khrysostomos

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Johannes Krysostomos)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Johannes Khrysostomos, reliefi Konstantinopolista 1000-luvulta (Louvre)

Johannes Khrysostomos (Kultasuu), usein suomessa myös muodossa Johannes Krysostomos (347407),[1] oli yksi kuuluisimmista Konstantinopolin piispoista ja kreikkalaisista kirkkoisistä.

Johannes syntyi Antiokiassa ja toimi aluksi lakimiehenä.lähde? Vihkiydyttyään munkiksi Johannes kilvoitteli kuusi vuotta munkkina ja ryhtyi sitten diakoniksi ja papiksi. Hänet valittiin Konstantinopolin piispaksi vuonna 398, ja tehtävässään hän usein ja toistuvasti arvosteli pääkaupungin ja hovin kevytkenkäistä elämää ja papiston heikkoa moraalia. Keisari erotti hänet virastaan useita kertoja. Hänet karkotettiin vuonna 404 valtakunnan itäosiin Cucusukseen (nykyinen Göksun Turkissa) ja määrättiin vuonna 407 siirtymään Pitsundaan Mustanmeren rannalle, jonne matkalla hän kuoli.[2]

Hänet tunnetaan muun muassa hänen nimeään kantavasta ortodoksisen kirkon liturgiasta, jälkeen jääneistä useista saarnoistaan ja kirjeistään.

Muun muassa W. A. Mozart on nimetty Johannes Khrysostomoksen mukaan (koko nimi Joannes Chrysostomos Wolfgangus Theophilus Mozart).

Suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Saint John Chrysostom Encyclopedia Britannica. Viitattu 13.2.2017.
  2. St. John Chrysostom Catholic Encyclopedia. Viitattu 13.2.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]