Arcadius

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Arcadius

Flavius Arcadius (377/3781. toukokuuta 408) oli Itä-Rooman keisari vuodesta 395 kuolemaansa asti.[1] Hänen vanhempansa olivat Theodosius I ja Aelia Flaccilla. Hänen isänsä teki hänestä augustuksen tammikuussa 383. Vuonna 393 hänen nuoremmasta veljestään Honoriuksesta tuli myös augustus. Arcadius oli kiinnostuneempi näyttämään, että oli hurskas kristitty kuin hallitsemaan.

Keisarina ollessaan Arcadius oli pretoriaaniprefekti Rufinuksen vallan alla. Samalla tavalla Länsi-Roomassa hallitsi todellisuudessa magister militum Stilicho. Eräiden lähteiden mukaan Stilicholla oli kumpikin keisari vallassaan ja että hän antoi murhata Rufinuksen vuonna 395. Arcadiuksen uusi neuvonantaja Eutropius otti kuitenkin todellisen vallan käsiinsä. Arcadiuksen vaimolla Aelia Eudoxialla oli myös voimakas vaikutusvalta mieheensä ja hän saikin Eutropiuksen erotettua vuonna 399. Eudoxiaa vastusti puolestaan Konstantinopolin patriarkka Johannes Krysostomos. Eudoxia sai Krysostomoksen erotettua vuonna 404, mutta hän itse kuoli myöhemmin samana vuonna.

Lopun hallituskaudestaan Arcadius oli uuden pretoriaaniprefektin Anthemiuksen vallan alla. Kun Arcadius kuoli vuonna 408, tuli hänen vanhimmasta pojastaan Theodosius II:sta keisari.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Arcadius Encyclopedia Britannica. Viitattu 26.3.2014.


Edeltäjä:
Theodosius I
Bysantin keisari Seuraaja:
Theodosius II
Tämä kuninkaalliseen henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.