Stilicho

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Flavius Stilicho vaimonsa Serenan ja poikansa kanssa. Kopio norsunluuveistoksesta noin vuodelta 395.

Flavius Stilicho (Stiliko) (noin 35922. elokuuta 408) oli barbaari, josta tuli patriisi ja Länsi-Rooman korkea-arvoisin sotilaspäällikkö, magister militum. Hänen isänsä oli vandaali ja äitinsä roomalaista sukua.

Stilicho palveli armeijassa keisari Theodosius I:n aikana. Vuonna 384 Theodosius lähetti hänet neuvottelemaan rauhasta Persian kuninkaan Sapor III:n kanssa. Kun Stilicho palasi, Theodosius antoi hänelle korkean sotilasviran. Hänen tehtäväkseen tuli suojata Länsi-Roomaa visigoottien hyökkäykseltä. Theodosius antoi jopa sisarensa Serenan Stilicholle vaimoksi. Hänestä tuli myös keisarin pojan Honoriuksen holhooja.

Theodosiuksen kuoltua tuli hänen pojastaan Honoriuksesta Länsi-Rooman keisari. Toisesta pojasta Arcadiuksesta tuli Itä-Rooman keisari. Kummallakaan heistä ei ollut tilanteen vaatimaa valtiomiestaitoa ja pian koko valtakunnan puolustus jäi Stilichon harteille. Hän löi visigoottien kuninkaan Alarikin Makedoniassa vuonna 397. Seuraavana vuonna hän kukisti kapinan Afrikassa. Vuonna 401 hän taisteli omia maanmiehiään vandaaleja vastaan Raetiassa. Hän taisteli myös Alarikia vastaan vuosina 402 ja 403.

Voitoistaan huolimatta Stilicho oli Rooman aristokraattien epäsuosiossa, koska hän oli areiolainen ja barbaari. Erityisesti eräs Olympius suunnitteli hänen salamurhaansa vuonna 408. Stilicho murhattiin, kun armeija teki lavastetun kapinan 13. heinäkuuta 408.

Tämä antiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.