Galla Placidia

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mosaiikki Galla Placidiasta lapsineen

Galla Placidia (noin 390 – 27. marraskuuta 450) oli Theodosius I:n tytär ja keisarien Honoriuksen ja Arcadiuksen siskopuoli.

Kun Alarik valtasi Rooman vuonna 410 otti hän Gallan vangiksi ja ottivat hänet mukaansa Galliaan. Vuonna 414 hän meni naimisiin Athaulfin kanssa. Athaulf oli Alarikin veli ja hänestä oli tullut visigoottien uusi kuningas tämän kuoleman jälkeen. Galla ja Athaulf saivat yhden lapsen, Theodosiuksen, joka kuitenkin kuoli jo lapsena. Vuonna 415 Athaulf kuoli ja Galla palautettiin roomalaisille.

Gallan velipuoli Länsi-Rooman keisari Honorius pakotti hänet menemään naimisiin kenraali Konstantiuksen kanssa. He saivat yhdessä pojan, josta tuli myöhemmin Valentinianus III, ja tytön, Justa Grata Honorian. Vuonna 421 Konstantiuksesta tuli Honoriuksen kanssahallitsija ja samalla Gallasta tuli keisarinna, augusta.

Kun Konstantius kuoli, Galla joutui jättämään Länsi-Rooman ja hakeutumaan Konstantinopoliin Theodosius II:n hoviin. Kun Honorius kuoli vuonna 423, julistautui eräs Johannes Länsi-Rooman keisariksi. Theodosiuksen avulla Johannes kukistettiin ja Gallan pojasta Valentinianuksesta tehtiin Länsi-Rooman keisari. Todellisuudessa Galla oli todellinen hallitsija. Hän valitsi erään Felixin korkeimmaksi sotilaspäällikökseen, magister militumiksi. Felix kuitenkin tapettiin erään Johanneksen tukijan, kenraali Aetiuksen käskystä. Galla kuoli vuonna 450, vähän ennen kun hunnit Attilan johdolla hyökkäsivät Italiaan.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Barth, Reinhard: Historian suurnaiset. (Frauen, die Geschichte machten. Von Hatschepsut bis Indira Gandhi. Suomennos Tuulikki Virta, Katja Zöllner. Alkusanat Kaari Utrio. Helsinki: Ajatus Kirjat, 2005. ISBN 951-20-6762-5.
  • Ketvel, Urho: Galla Placidia: Myöhäisantiikin vaikuttajanainen. Helsinki: Yliopistopaino, 2000. ISBN 951-570-408-1.