Nellim

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Nellim

Nellim

Koordinaatit: 68°51′N, 028°19′E

Valtio Suomi
Maakunta Lapin maakunta
Kunta Inari
Nellimin kylänäkymä
Nellimin kolttasaamelaisten ortodoksikirkko

Nellim eli Nellimö (inarinsaameksi Njellim, koltansaameksi Njeäˊllem) on kolmen kulttuurin kylä Inarin kunnassa Inarijärven rannalla. Nellimissä asuu inarinsaamelaisia, kolttasaamelaisia ja suomalaisia, siksi kylää kutsutaan myös kolmen kulttuurin kohtauspaikaksi. Kylä sijaitsee noin 42 kilometrin päässä Ivalosta koilliseen, ja Venäjän rajalle on matkaa noin yhdeksän kilometriä. Kylässä on venesatama, ortodoksikirkko ja erähotelli. Tsarmitunturin erämaa-alue sijaitsee kylän lähellä.

Elinkeinot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nellimin pääelinkeinot ovat poro- ja luontaistalous sekä matkailuala.

Nähtävyyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ortodoksikirkko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kylässä on Trifon Petsamolaiselle pyhitetty kolttasaamelaisten ortodoksikirkko.

Uittoränni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nellimin uittoränni

Keskimöjärven entisöity uittoränni on noin viiden kilometrin päässä Nellimin keskustasta. Se on 304 metriä pitkä, ja korkeuseroa on 16,8 metriä. Rännin luona järjestetään joka kesä perinteiset kyläjuhlat. Ränni oli käytössä vuosina 1929–1932, ja sitä pitkin uitettiin tukkeja Keskimmäinen-järvestä Nellim-järveen. Ränni on entisöity vuonna 1995.

Paatsjoen silta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kylän pohjoispuolella on Paatsjoen niska. Sieltä Inarijärven vedet lähtevät kohti Barentsinmerta. Silta on lähellä Venäjän rajaa, ja sen pohjoispuolella on Vätsärin erämaa-alue.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]