Ortodoksia

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Ortodoksi)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee ortodoksiaa ja ortodoksisuutta yleisenä käsitteenä. Kristinuskon suurinta itäistä kirkkoa käsittelee artikkeli Ortodoksinen kirkko.

Ortodoksia ja ortodoksisuus (kreik. ορθός+δόξα, orthos+doksa, ”oikea” ja ”ylistys”[1]) tarkoittavat sananmukaisesti käännettynä oikeaa ylistystä, mutta ortodoksia on vakiintunut suomen kielessä tarkoittamaan (Suomen) ortodoksisen kirkon uskonkäsitystä.[2] Aikaisemmin muiden kielten vastaavat ilmaukset on suomennettu sanoilla oikeauskoisuus ja puhdasoppisuus,[2] joskus myös oikeaoppisuus.

Sanaa ortodoksia käytetään myös puhuttaessa orientaaliortodoksisesta kirkosta, josta vuonna 451 pidetyn Khalkedonin kirkolliskokouksen myötä tuli Rooman valtakunnan valtionkirkosta erillinen tunnustuskunta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Department of the Classics, Tufts University.: Greek Word Study Tool (δόξα merkitsee attikalaisessa proosassa oletusta ja näkemystä. Septuagintassa ja Uudessa testamentissa se merkitsee kunniaa, ylistystä (vrt. heprean shekinah)) Perseus Digital Library. Viitattu 14.07.2016. (englanniksi)
  2. a b Nykysuomen etymologinen sanakirja
Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.