Pyhän Nikolaoksen katedraali

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pyhän Nikolaoksen katedraali
Pyhän Nikolaoksen katedraali
Pyhän Nikolaoksen katedraali
Sijainti Kuopio
Koordinaatit 62°53′18″N, 027°41′25″E
Seurakunta Kuopion ortodoksinen seurakunta
Rakentamisvuosi 19021903
Suunnittelija Aleksander Isakson
Materiaali tiili
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Pyhän Nikolaoksen katedraali on Suomen ortodoksisen kirkon Kuopion ja Karjalan hiippakunnan piispanistuin Kuopiossa. Kirkko on pyhitetty Pyhän Nikolaoksen muistolle. Vuosina 1902–1903 rakennetun kirkon suunnitteli viipurilainen rakennusmestari Aleksander Isakson. Julkisivumateriaali on maalattu näyttämään punaiselta tiileltä, mutta rappauksen alta löytyy kuitenkin aitokin tiili Toisten tietojen mukaan kirkko on kuitenkin puukirkko, joka jäljuttelee tiiliarkkitehtuuria. Kirkkoa on vaikea tajuta puurekennukseksi ennen kuin näkee sen sisältä, sisäkaton rakenteen. Ulkonöltään se muistuttaa punatiilisiä samanaikaisia varuskuntakirkkoja.[1] Ikonostaasi on valmistettu Pietarissa Aleksanteri Nevskin lavrassa ja se on lahjoittanut kenraalikuvernööri Bobrikov. Kelloja on kahdeksan kappaletta.

Pyhän Nikolaoksen katedraali

Kirkon vihki Suomen toinen ortodoksinen arkkipiispa Nikolai.

Vuoden 2004 peruskorjauksessa ikonostaasin kultaukset uusittiin sekä sisätilat remontoitiin täysin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pentti Pulkkinen: Kirkkoarkkitehtuuri 1850-luvulta nykypäiviin, s. 502. Ortodoksinen kirkko Suomessa. EteläSuomen kustannus Oy Lieto, 1979. ISBN 951-9064-29-X.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.