Pyhän Kolminaisuuden katedraali (Oulu)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pyhän Kolminaisuuden katedraali
Sijainti Torikatu 74, Hollihaka, Oulu
Koordinaatit 65°00′22″N, 025°27′31″E
Seurakunta Oulun ortodoksinen seurakunta
Rakentamisvuosi 1957
Suunnittelija Mikko Huhtela
Materiaali kivi
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla
Katedraalin sisätiloja
Pyhän Kolminaisuuden katedraali vastavalmistuneena

Pyhän Kolminaisuuden katedraali on Oulun ortodoksisen seurakunnan kirkko ja Oulun hiippakunnan pääkirkko eli katedraali. Oulun hiippakunta on perustettu vasta vuonna 1980, ja se on yksi kolmesta Suomen ortodoksisen kirkon hiippakunnasta. Hiippakunnan piispana on toiminut vuodesta 2015 alkaen metropoliitta Elia.

Oulun Pyhän Kolminaisuuden katedraali vuonna 1957. Kuva: Mauno Mannelin. Lähde: Johannes Moision valokuvanegatiivikokoelma.

Kirkkorakennuksen on suunnitellut arkkitehti Mikko Huhtela ja se valmistui kesällä 1957. Suuri osa vanhan ikonostaasin ikoneista oli peräisin Korpiselän Ägläjärven kirkosta, joka jäi luovutettuun Karjalaan.[1]

  1. Sturm Päivi: Luovutetun alueen ortodoksinen kirkkotaide, s. 187–188. Teoksessa: Thomenius Kristina & Laukkanen Minna (toim.) Karjalan ja Petsamon ortodoksiset kirkot ja kirkkotaide. Lappeenranta: Etelä-Karjalan taidemuseon julkaisuja 18:1b, 1997. ISBN 951-785-018-2.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.