Varkauden pääkirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Varkauden kirkko
Sijainti Varkaus
Koordinaatit 62°19′13″N, 027°54′23.2″E
Seurakunta Varkauden seurakunta
Rakentamisvuosi 1939
Suunnittelija Martti Paalanen
Materiaali kivi
Istumapaikkoja 1100
Tyylisuunta funktionalismi
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Varkauden pääkirkko on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon Kuopion hiippakuntaan kuuluvan Varkauden seurakunnan kirkko Varkaudessa. Kirkon suunnittelija on Martti Paalanen. Kirkko valmistui syksyllä 1939.

Koruttoman yksinkertainen kellotapuli on 35 metriä korkea. Kirkkolaiva on 17 metriä korkea, 45 metriä pitkä ja kohti kuoria porrasmaisesti kapeneva. Katto muodostuu seitsemästä poikkiholvista. Saarnastuoli on valettu betonista ja koristettu T. J. Korven puuveistoksin. Istumapaikkoja on 1 100.

Kirkon yhteydessä olevaan seurakuntasaliin mahtuu 130 henkilöä. Sali voidaan myös jakaa kolmeen pienempään tilaan, jotka on nimetty seurakunnan entisten kirkkoherrojen mukaan: Kustaan sali (Kustaa Sarsan mukaan), Auliksen sali (Aulis Savolaisen mukaan) ja Heikin sali (Heikki Mertasen mukaan).

Merkittävä taideteos on professori Lennart Segerstrålen vuosina 1953–1954 maalaama alttarifresko nimeltä Tulkoon Sinun valtakuntasi. Sen pinta-ala on 240 neliömetriä ja sitä pidetään Pohjoismaiden suurimpana alttarifreskona.

Kirkon pääsisäänkäyntien luona eteisessä on lisäksi arkkitehti Paalasen suunnittelema ja Y. Forsströmin valmistama kahdeksankulmainen lasimaalaus Emmauksen tiellä.