Pyhän Nikolaoksen kirkko (Kotka)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pyhän Nikolaoksen kirkko
Pyhän Nikolaoksen kirkko (Kotka).jpg
Sijainti Kotka
Koordinaatit 60°27′55.2″N, 26°56′52″E
Seurakunta Kotkan ortodoksinen seurakunta
Rakentamisvuosi 1799–1801
Suunnittelija Jakov Perrin
Materiaali kivi
Tyylisuunta Uusklassismi
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Pyhän Nikolaoksen kirkko on Kotkassa sijaitseva Kotkan ortodoksisen seurakunnan pääkirkko. Kirkko on rakennettu vuosina 1799–1801 arkkitehti Jakov Perrinin piirrosten mukaan.[1] Rakennus on huomattava venäläisen uusklassismin edustaja Suomessa.[2]

Pyhän Nikolaoksen kirkko on peräisin Ruotsinsalmen linnoituskaupungin ajalta,[2] jolloin venäläiset rakensivat Kymin alueelle RuotsinsalmenKyminlinnan kaksoislinnoituksen ja Kotkansaarelle syntyi linnoituskaupunki. Kirkko on nyky-Kotkan vanhin rakennus.[1] Sen ympärillä sijaitsee Isopuisto.

Kirkko poikkeaa sisustukseltaan muista ortodoksisista kirkoista siten, että siellä on runsaasti veistoksia, jotka esittävät pääasiassa enkeleitä. Niiden entisöintiä ja paikalleen palautusta 1990-luvulla kuvattiin muun muassa erääseen korkeata ammattitaitoa tehokeinona käyttäneeseen mainokseen, jonka keskushenkilönä oli entisöijä Jorma Pulla.

Kirkon alttari ja ikonostaasi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Kotkan Pyhän Nikolaoksen ortodoksinen kirkko Kaakko 135°. Viitattu 21.11.2014.
  2. a b Knapas, Marja Terttu: Ortodoksikirkkojen joukossa on rakennushistorian aarteita Rakennusperintö.fi. Museovirasto. Viitattu 21.11.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.