Kauneimmat joululaulut

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kauneimmat joululaulut on suomalainen perinteinen joulumusiikkitapahtuma.

Suomen Lähetysseura aloitti Kauneimmat joululaulut -tilaisuudet vuonna 1973. Alkuidea oli pienen Kauneimmat joululaulut -illan järjestäminen. Lähetysseuran musiikkisihteeri Martti Kauppinen ja kanttori Matti Heroja suunnittelivat tapahtumaa yhdessä. Seurakunnissa oli jo aiemmin pidetty joululauluiltoja samalla nimellä. Nyt tilaisuudet saivat valtakunnallisen, lähetystyöhön nivotun luonteen.

Tavoitteena oli, että kaikissa Suomen seurakunnissa järjestettäisiin Kauneimmat joululaulut kirkkovuoden hiljaisimpana sunnuntaina, kolmantena adventtisunnuntaina. Ohjelman pääsisällöksi tuli seurakunnan yhteislaulu. Jotta kaikkien olisi helppo osallistua, tapahtumaa varten painettiin erillinen lauluvihko. Tilaisuudessa kerättiin kolehti lähetystyölle. Ensimmäisellä kerralla mukaan ilmoittautui 140 seurakuntaa.

Tapahtuma nykyisin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyisin Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksista on muodostunut seurakuntien suosituin musiikkitapahtuma. Lähes jokaisen seurakunnan jouluun kuuluu ainakin yksi Kauneimmat joululaulut -tilaisuus, joissakin seurakunnissa joululaulut kaikuvat adventista loppiaiseen. Vuosittain näihin tilaisuuksiin osallistuu noin miljoona suomalaista. Perinne on levinnyt myös ulkosuomalaisten keskuuteen. Lauluvihkoja tilattiin Lähetysseurasta yli 20 maahan 2018.[1]

Suosio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauneimmat joululaulut vahvistaa yhteislauluperinnettä, joka on osa suomalaista kulttuuria ja seurakuntaelämää. Kauneimmat joululaulut myös vahvistaa kristillistä sanomaa suomalaisessa kulttuurissa.

Kauneimmat joululaulut -yhteislaulutapahtuma tekee tunnetuksi lähimmäisvastuuta, lähimmäisenrakkautta ja Suomen Lähetysseuran ulkomaantyötä. Kauneimmat joululaulut -yhteislaulutapahtuma on osallistujamäärältään ja konseptiltaan kansainvälisesti ainutlaatuinen kirkkojen jouluperinteiden joukossa. Alun perin ”adventin ajan hiljaista kirkkoelämää” rikastuttamaan luodun onnistuneen laulutapahtumaperinteen takana on konseptin toteuttavia osapuolia palkitseva yhteistyö: Suomen Lähetysseura suunnittelee ja toteuttaa Kauneimmat joululaulut -materiaalin erilaisine toteuttamismahdollisuuksineen ja toimittaa lauluvihkot ilmaiseksi seurakuntien käyttöön. Yhteislaulutilaisuuksien järjestämisestä puolestaan vastaavat seurakunnat.

Kolehdin käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seurakunnat keräävät tilaisuudessa kolehdin Suomen Lähetysseuran ulkomaantyöhön tukemalla seuran joulukeräystä tai osoittamalla tukensa oman seurakunnan nimikkotyön kautta Lähetysseuran ulkomaantyölle. Kolehdin tuotolla saadaan muutosta aikaan kehitysmaiden kaikkein köyhimpien ihmisten elinolosuhteissa.

Joululauluja laulamalla toteutetaan seurakuntien lähetystyötä: poistamalla köyhyyttä, välittämällä kristillistä sanomaa ja vaikuttamalla yhteiskunnallisesti ihmisarvoisen elämän ja oikeudenmukaisuuden puolesta parannetaan yksilöiden ja yhteisöjen elämää maailman köyhimpien keskuudessa.

Kauneimmat joululaulut keräsi 977 000 € vuonna 2017. Kolehdin voi maksaa myös tekstiviestillä ja MobilePayllä.[1]

Suosituimmat laulut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauneimmat joululaulut -kampanjassa on jo useamman vuoden tarjottu ihmisille mahdollisuutta äänestää kauneinta joululauluaan ja näin vaikuttaa seuraavan joulun Kauneimmat joululaulut -vihkon sisältöön. Kauneimmaksi joululauluksi 2017 äänestettiin Otto Kotilaisen säveltämä, Zacharias Topeliuksen sanoittama ja Konrad Aleksis Hougbergin suomentama Varpunen jouluaamuna, seuraavina Kassu Halosen säveltämä ja Vexi Salmen sanoittama Sydämeeni joulun teen sekä Pekka Simojoen säveltämä ja sanoittama Tulkoon joulu.[1]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Kauneimmat joululaulut -kampanjatiedote Tietoa kampajasta, Medialle, Kauneimmat joululaulut