Kanttori

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kanttori (lyhenne kantt.[1]) johtaa seurakunnan musiikkityötä erityisesti jumalanpalveluksissa, häissä ja hautajaisissa. Kanttori säestää ja esilaulaa virret, johtaa kuoroa sekä soittaa alku-, väli- ja loppusoitot. Tehtäviin kuuluu lisäksi seurakunnan musiikkikasvatus esimerkiksi rippikouluissa sekä seurakunnan soitinhuolto.[2] Isoissa seurakunnissa voi olla erikseen laulava kanttori ja säestävä urkuri.

Kanttorit voivat myös pitää omia kirkkokonserttejaan ja järjestää konsertteja muille muusikoille. Joissakin suurissa seurakunnissa on kanttorin lisäksi erillinen urkurin virka.[2]

Tutkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanttorin virkaan vaadittavan tutkinnon voi suorittaa Oulun seudun ammattikorkeakoulussa, Tampereen ammattikorkeakoulussa (niin sanottu muu piispainkokouksen hyväksymä tutkinto) tai Suomen ainoassa musiikkiyliopistossa Sibelius-Akatemiassa joko Helsingissä tai Kuopiossa (ylempi korkeakoulututkinto tai laaja yliopistotutkinto). Kanttorin koulutus kestää tyypillisesti 5–6 vuotta.

Virkaluokitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanttorin virat jaotellaan A-, B- ja C-luokkiin. Luokka A on laajaa yliopistotutkintoa edellyttävä virka. Luokka B on ylempää korkeakoulututkintoa edellyttävä virka. Luokka C on muuta piispainkokouksen hyväksymää tutkintoa edellyttävä virka. Luokka vaikuttaa palkan suuruuteen.

Suomen ortodoksinen kirkko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ortodoksisessa kirkossa kanttori johtaa jumalalanpalveluksissa laulavaa kuoroa. Suomessa ortodoksiseksi kanttoriksi opiskellaan teologian maisteriksi Itä-Suomen yliopistossa, jossa opiskellaan teologisia aineita, musiikkia sekä käytännön kuorojohtoa Ortodoksisessa seminaarissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lyhenneluettelo 07.01.2013. Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 29.3.2013.
  2. a b Helsingin seurakunnat: Kirkkomusiikki ([vanhentunut linkki]) Viitattu 8.11.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]