Luettelo Suomen luterilaisista kirkoista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Turun tuomiokirkko on Suomen luterilaisen kirkon pääkirkko ja Suomen kansallispyhäkkö.

Tässä luettelossa on lueteltu suuri osa Suomessa sijaitsevista luterilaisista kirkoista sekä erillisenä taulukkona rauniokirkoista. Luetteloa saa kernaasti täydentää.

A[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Ahlaisten kirkko 1796 Pori, Ahlainen Porin vanhin kirkko.
Aitolahden kirkko 2001 Tampere, Aitolahti Aitolahden seurakunnan kirkko.
Aitolahden vanha kirkko 19271928 Tampere, Aitolahti Suunnittelija Birger Federley, Aitolahden seurakunnan kirkko.
Akaan kirkko eli Toijalan puukirkko 1816-1817 Akaa Suunnittelija Carlo Bassi.
Alahärmän kirkko 1903 Kauhava, Alahärmä Suunnittelija Josef Stenbäck, Kauhavan seurakunnan kirkko.
Alajärven kirkko 1836 Alajärvi Suunnittelija Carl Ludvig Engel.
Alapitkän kirkko 1970, laajennettu 1986 Lapinlahti Suunnittelija Esko Laitinen, laajennuksen suunnittelija Matti Höyhtyä.
Alastaron kirkko 1751 Alastaro Rakennettiin alun perin Loimaan kirkoksi, siirrettiin nykyiselle paikalleen 1840–1841.
Alatornion kirkko 17941797 Tornio, Alatornio Suunnittelija Jacob Rijf.
Alavan kirkko 1969 Kuopio Suunnittelija sveitsiläissyntyinen André Schütz.
Alavetelin kirkko 1754 Kruunupyy, Alaveteli
Alavieskan kirkko 1948 Alavieska Suunnittelija rakennusmestari Juho Karvonen.
Alavuden kirkko 1914 Alavus Suunnittelija Kauno S. Kallio.
Aleksanterin kirkko 18801881 Tampere, Pyynikki Suunnittelija Theodor Decker.
Angelniemen kirkko 1772 Salo, Angelniemi Salon seurakunnan kirkko.
Anjalan kirkko 17551756 Kouvola, Anjalankoski
Anttolan kirkko 1729 Mikkeli, Anttola Rakennettiin Juvan kirkoksi ja siirrettiin Anttolaan 1870.
Artjärven kirkko 1839 Orimattila, Artjärvi Suunnittelija Anders Fredrik Granstedt.
Asikkalan kirkko 1880 Asikkala Suunnittelija Georg Wilenius, Asikkalan seurakunnan kirkko.
Askaisten kirkko 1600-luku Askainen, Masku Uusklassinen kirkko.
Askolan kirkko 17981799 Askola Rakentaja Mats Åkergren.
Auran kirkko 1804 Aura
Aurejärven kirkko 1923 Ylöjärvi, Kuru Suunnittelija Oiva Kallio.

B[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Bergön kirkko 1800-1802 Bergö Rakennettiin rukoushuoneeksi, vihittiin kirkoksi 1835.
Björköbyn kirkko 1859 Mustasaari
Bromarvin kirkko 19801981 Raasepori, Bromarv Suunnittelija Carl-Johan Slott. Edellinen kirkko tuhoutui tulipalossa ja vain kellotapuli jäi jäljelle.
Brändön kirkko 17481849 Ahvenanmaa, Brändö Siirrettiin nykyiselle paikalleen 1893.

D[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Degerbyn kirkko 19311932 Inkoo, Degerby Kuului toisen maailmansodan jälkeen Neuvostoliitolle ja vihittiin uudelleen käyttöön 1956, kun Porkkalan alue liitettiin takaisin Suomeen.
Dragsfjärdin kirkko 17531755 Kemiönsaari, Dragsfjärd

E[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Eckerön kirkko 1300-luvun loppu - 1400-luvun alku Ahvenanmaa, Eckerö Pyhälle Laurentiukselle pyhitetty kirkko, jonka omistaa Eckerö församling.
Elimäen kirkko 1638 Kouvola, Elimäki Vanhin käytössä oleva puinen ristikirkko Suomessa.
Enon kirkko 18161818 Joensuu, Eno Seurakunnan neljäs, puinen ristikirkko.
Enonkosken kirkko 1886 Enonkoski
Enontekiön kirkko 19511952 Enontekiö Suunnittelija Veikko Larkas.
Eräjärven kirkko 1821 Orivesi, Eräjärvi Mats Åkergrenin seitsemäs ja viimeiseksi rakentama kirkko.
Espoon tuomiokirkko 1480-luku Espoo Esbo svenska församlingin ja Espoon tuomiokirkkoseurakunnan kirkko, entinen nimi Espoon vanha kivikirkko.
Espoonlahden kirkko 19791980 Espoo Espoonlahden seurakunnan kirkko.
Euran kirkko 1898 Eura Suunnittelija Josef Stenbäck.
Eurajoen kirkko 1803 Eurajoki Eurajoen seurakunnan kirkko.
Evijärven kirkko 1758 Evijärvi

F[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Fagervikin kirkko 17361737 Inkoo, Fagervik Yksi neljästä yksityisomistuksessa olevasta kirkosta Suomessa.
Finlaysonin kirkko 18781879 Tampere Suunnittelija F. L. Calonius, rakennus muistuttaa tyyliltään englantilaista kongregationaalikirkkoa.
Finströmin kirkko 1400-luku Ahvenanmaa, Finström Kirkon ensimmäiset osat valmistuivat jo 1200-luvulla, omistaja Finström-Geta församling.
Forssan kirkko 19151918 Forssa Suunnittelija Josef Stenbäck.
Föglön kirkko 1320-luku Ahvenanmaa, Föglö

G[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Getan kirkko 1400-luvun puoliväli Ahvenanmaa, Geta Finström-Geta församlingin keskiaikainen harmaakivikirkko, pyhitetty Pyhälle Yrjänälle.

H[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

H–Has[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Haapajärven kirkko 1802 Haapajärvi
Haapajärven kirkko (Kirkkonummi) 1823 Kirkkonummi
Haapamäen kirkko 1953 Keuruu, Haapamäki
Haapasaaren kirkko 1858 Kotka, Haapasaari
Haapaveden kirkko 1984 Haapavesi Monitoimikirkko, suunnittelija Arkkitehtitoimisto Laiho, Pulkkinen & Raunio. Edellinen Simon Silvénin suunnittelema 1784 valmistunut kirkko tuhoutui tulipalossa 1981.
Haappusten kirkko 1962 Rauma, Paroalho
Hailuodon kirkko 1972 Hailuoto Suunnittelijat Irma ja Matti Aaltonen.
Hakavuoren kirkko 1963 Helsinki, Haaga Suunnittelija Eevi Aho.
Hakunilan kirkko 1975-1976 Vantaa, Hakunila Suunnittelija Pauli Halonen. Alunperin seurakuntakeskus, joka laajennettiin ja vihittiin kirkoksi 1994.
Halikon kirkko 1400-luvun puoliväli Salo, Halikko
Halkivahan kirkko 1908 Urjala, Vesilahti Suunnittelija Heikki Tiitola. Alunperin rukoushuone, kirkoksi 1923–1926.
Halssilan kirkko 1969 Jyväskylä, Halssila
Halsuan kirkko 18251826 Halsua
Hammarlandin kirkko 1250-luku - 1260-luku Ahvenanmaa, Hammarland Pyhälle Katariinalle pyhitetty kirkko.
Hangon kirkko 18901892 Hanko
Hankasalmen kirkko 1892 Hankasalmi Suunnittelija Josef Stenbäck.
Harjavallan kirkko eli Kaikkien autuuksien kirkko 1984 Harjavalta
Harjavallan vanha kirkko 1870 Harjavalta
Hartolan kirkko 1913 Hartola Suunnittelija Josef Stenbäck.

Hat–Him[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Hattulan Pyhän Ristin kirkko 13701420 Hattula
Hattulan uusi kirkko 18521857 Hattula
Hauhon kirkko 1400-luku Hämeenlinna, Hauho
Haukiputaan kirkko 1762 Oulu, Haukipudas Suunnittelija Matti Honka.
Haukivuoren kirkko 1951 Mikkeli, Haukivuori Suunnittelija Veikko Larkas.
Hausjärven kirkko 1787-1789 Hausjärvi Suunnittelija Martti Tolpo.
Hautajärven kirkko 1963 Salla, Hautajärvi Suunnittelija Iikka Martas.
Heinolan kirkko 1811 Heinola Kuudes Mats Åkergrenin rakentamista kirkoista. Erillinen C. L. Engelin suunnittelema kellotapuli vuodelta 1842.
Heinolan pitäjänkirkko 1755 Heinola Erillisen 1834 valmistuneen kellotapulin on suunnitellut C. L. Engel.
Heinäveden kirkko 18901891 Heinävesi Suunnittelija Josef Stenbäck.
Helsingin tuomiokirkko 18301852 Helsinki, Senaatintori Suunnittelija Carl Ludvig Engel, entisiä nimiä Nikolainkirkko ja Suurkirkko.
Henrikin kirkko 19791980 Turku, Luolavuori Nimetty Suomen ensimmäisen piispan Henrikin mukaan.
Herttoniemen kirkko 1958 Helsinki, Herttoniemi Suunnittelija Osmo Lappo.
Hervannan kirkko 1979 Tampere, Hervanta Suunnittelijat Reima ja Raili Pietilä, Hervannan seurakunnan kirkko.
Hietaman kirkko 1997 Äänekoski, Hietama Suunnittelija Timo Suomalainen.
Hietaniemen kappeli 1933 Helsinki, Hietaniemi
Hietaniemen vanha kappeli 1873 Helsinki, Hietaniemi
Hiittisten kirkko 1685 Kemiönsaari, Hiittinen Suunnittelija Josef Svensson.
Himangan kirkko 1794 Kalajoki, Himanka Suunnittelija Jacob Rijf.

Hin–Hö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Hinnerjoen kirkko 1755 Eura, Hinnerjoki
Hirvensalon kirkko 1962 Turku, Hirvensalo, Moikoinen Suunnittelija Pekka Pitkänen.
Hoilolan kirkko 1949 Joensuu, Hoilola Suunnittelija Veikko Larkas, Vaara-Karjalan seurakunnan kirkko.
Hollolan kirkko 14951510 Hollola
Honkajoen kirkko 1804-1812 Honkajoki Rakentaja Salomon Köhlström.
Honkilahden kirkko 1759 Eura, Honkilahti
Houtskarin kirkko 1703-1704 Houtskari Rakentaja Erik Nilsson.
Huhtamon kirkko 1928 Huittinen, Huhtamo
Huhtasuon kirkko 1986 Jyväskylä, Huhtasuo Suunnittelija Jari Kuorelahti.
Huittisten kirkko 1300-luku1500-luku Huittinen Tunnetaan myös nimellä Pyhän Katariinan kirkko.
Humppilan kirkko 1922 Humppila Suunnittelija Josef Stenbäck.
Huopalahden kirkko 1908 Helsinki, Huopalahti Haagan seurakunnan kirkko.
Huutoniemen kirkko 1964 Vaasa, Huutoniemi Suunnittelija Aarno Ruusuvuori.
Hyrynsalmen kirkko 1786 Hyrynsalmi Suunnittelija Jacob Rijf.
Hyvinkään kirkko 1961 Hyvinkää Hyvinkään uutena kirkkona tunnettu kirkko muistuttaa muodoltaan pyramidia.
Hyvinkään vanha kirkko 1896 Hyvinkää
Hyvän Paimenen kirkko 1950 Helsinki, Pakila Nimi vuoteen 2002 saakka Pakilan kirkko.
Hämeenkosken kirkko 18671870 Hollola, Hämeenkoski
Hämeenkylän kirkko 1966, 1992 Vantaa, Hämeenkylä Suunnittelija Göran Malmström, laajennettiin 1992.
Hämeenkyrön kirkko 1782 Hämeenkyrö
Hämeenlinnan kirkko 17951798 Hämeenlinna Alun perin suunniteltu muistuttamaan roomalaista Pantheonin temppeliä.
Härmälän kirkko 1949, 1972 Tampere, Härmälä Suunnittelijat Elma ja Erik Lindroos, Härmälän seurakunnan kirkko. Seurakuntatalo valmistui 1949, kirkkosali 1972.
Hätilän kirkko 1956 Hämeenlinna, Vanaja Suunnittelija Mika Erno.

I[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Iin kirkko 19491950 Ii Vuonna 1865 rakennettu kirkko paloi vuonna 1942, uusi kirkko muistuttaa vanhaa kirkkoa.
Iitin kirkko 1693 Iitti
Iisalmen Kustaa Aadolfin kirkko 1779 Iisalmi Iisalmen vanhempi kirkko.
Iisalmen Pyhän Ristin kirkko 1932 Iisalmi Suunnittelija Eino Pitkänen, Iisalmen uudempi kirkko.
Ikaalisten kirkko 1801 Ikaalinen
Ilmajoen kirkko 17641766 Ilmajoki Rakentaja Matti Honka.
Ilomantsin kirkko 1796 Ilomantsi Kirkko on värikäs kuvakirkko.
Imatran Kolmen Ristin kirkko 1957 Imatra, Vuoksenniska Tunnetaan myös Vuoksenniskan kirkkona. Kirkossa ei ole alttaritaulua, vaan sen tilalla on kolme ristiä.
Imatrankosken kirkko 1954 Imatra
Iniön kirkko 17971800 Parainen, Iniö
Inkeroisten kirkko 19091910 Kouvola, Anjalankoski Suunnittelija Birger Federley.
Inkoon kirkko 1200-luku - 1300-luku Inkoo
Irjanteen kirkko 1731 Eurajoki, Irjanne
Isojoen kirkko 1829 Isojoki
Isonkyrön kirkko 1877 Isokyrö
Isonkyrön vanha kirkko 1500-luku Isokyrö
Ivalon kirkko 1966 Ivalo

J[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Jaalan kirkko 18771878 Kouvola, Kuusankoski Suunnittelija August Boman.
Jakomäen kirkko 1975 Helsinki, Jakomäki Malmin seurakunnan kirkko.
Jalasjärven kirkko 1799-1800 Jalasjärvi Rakentaja Salomon Köhlström, Jalasjärven seurakunnan kirkko.
Janakkalan kirkko 1520 Hämeenlinna, Janakkala
Jepuan kirkko 1861 Uusikaarlepyy, Jepua
Joensuun kirkko 1903 Joensuu Suunnittelija Josef Stenbäck, Joensuun seurakunnan kirkko.
Johanneksen kirkko 18411843 Hamina Suunnittelija Carl Ludvig Engel, entinen nimi Haminan kirkko.
Johanneksenkirkko 18881891 Helsinki, Ullanlinna Suunnittelija Adolf Emil Melander, Suomen suurin kivikirkko.
Jokioisten kirkko 1631 Jokioinen Suomen vanhimpiin kuuluva puukirkko, uudistettu 1862.
Jomalan kirkko 1200-luvun puoliväli Jomala Suomen vanhin kivinen pitäjänkirkko ja muurattu kivirakennus.
Jongunjoen rajaseutukirkko 1948 Lieksa, Nurmijärvi Suunnittelija arkkitehti Rafael Blomstedt.
Joroisten kirkko 1795 Joroinen Suunnittelija Juhana Karppinen, Pekka Halosen alttaritaulu Jeesus herättää opetuslapsia.
Joutjärven kirkko 1962 Lahti Suunnittelija Unto Ojonen. Lahden seurakuntayhtymän kirkko, jonka kolmiomaisuus symboloi kolminaisuusoppia.
Joutsan kirkko 1813 Joutsa Ralentaja Heikki Juhonpoika Salo, kellotapulin rakentanut Eerik Jaakonpoika Leppänen.
Joutsenon kirkko 1921 Lappeenranta, Joutseno Suunnittelija Josef Stenbäck.
Juankosken kirkko 1990 Juankoski Suunnittelija Erkki Karvala, Ylösnousemuksen kirkko.
Juankosken tehtaankirkko 1863 Juankoski Suunnittelija Henrik Heselius, Juantehtaan rakennuttama yhdistetty kirkko ja koulu.
Jumesniemen kirkko-koulu 1848 Hämeenkyrö Rakennuttaja Adam Sasslin. Yhdistetty kirkko ja koulu vuoteen 2014.
Jurvan kirkko 1802 Kurikka, Jurva
Juuan kirkko 1782 Juuka Laajennettu 1850-1851.
Juupajoen kirkko 1838-1846 Juupajoki Puinen kahdeksankulmainen ns. mutterikirkko.
Juvan kirkko 18561863 Juva Riitojen vuoksi Suomen senaatti joutui valitsemaan kirkon rakennuspaikan.
Jyväskylän kaupungin kirkko 1880 Jyväskylä, Kirkkopuisto Suunnittelija Ludvig Isak Lindqvist.
Jämijärven kirkko 1860 Jämijärvi Suunnittelija Georg Theodor Chiewitz.
Jämsänkosken kirkko 1935 Jämsä, Jämsänkoski
Jämsän kirkko 1929 Jämsä
Jäppilän kirkko 1872 Pieksämäki, Jäppilä
Järvenpään kirkko 1968 Järvenpää Suunnittelija arkkitehti Erkki Elomaa, sijaitsee aivan vanhan kirkon vieressä.
Järvenpään vanha kirkko 1940 Järvenpää Suunnittelija Yrjö A. Vaskinen, valmistui alun perin seurakuntataloksi.

K[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

K–Kan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Kaarinan kirkko 1980 Kaarina Rakennettiin seurakuntakeskukseksi, kirkoksi 1991 seurakuntajaon seurauksena.
Kaivokselan kirkko 1969 Vantaa, Vantaankoski Sisätilat tuhoutuivat pahoin palossa 15. lokakuuta 2006. Nykyisin lähin kirkko on Myyrmäen kirkko.
Kajaanin kirkko 1896 Kajaani Suunnittelija Jac. Ahrenberg.
Kakskerran kirkko 17651769 Turku, Kakskerta Suunnittelija Christian Schröder.
Kalajoen kirkko 18761879 Kalajoki
Kalannin kirkko 1300-luku Uusikaupunki, Kalanti
Kalevan kirkko 19641966 Tampere, Kaleva Suunnittelijat Raili ja Reima Pietilä, Kalevan seurakunnan kirkko.
Kalkkisten kirkko 1910 Asikkala, Kalkkinen Rakennettiin rukoushuoneeksi, kirkoksi 1961, Asikkalan seurakunnan kirkko.
Kallaveden kirkko 1983 Kuopio, Jynkkä
Kallion kirkko 19081912 Helsinki, Kallio Suunnittelija Lars Sonck.
Kalvolan kirkko 19191920 Hämeenlinna, Kalvola
Kangasalan kirkko 1760-luku Kangasala
Kangaslammin kirkko 1972-1973 Varkaus, Kangaslampi Rakennettiin 1972 palaneen edellisen kirkon tilalle.
Kangasniemen kirkko 1815 Kangasniemi Iso puinen kaksoisristikirkko.
Kankaanpään kirkko 18341839 Kankaanpää Suunnittelija C. L. Engel.
Kannelmäen kirkko 19671968 Helsinki, Kannelmäki Kannelmäen seurakunnan kirkko.
Kannonkosken kirkko 1938 Saarijärvi, Kannonkoski Merkittävä funktionalistinen kirkkorakennus.
Kannuksen kirkko 1815-1817 Kannus Rakentaja Heikki Kuorikoski.
Kanta-Loimaan kirkko 1837 Loimaa, Hirvikoski Suunnittelijat Carlo Bassi ja Carl Ludvig Engel. Loimaan seurakunnan kirkko, jota uudistettiin 1890-1891.

Kao–Kem[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Karijoen kirkko 1808-1812 Karijoki Rakentaja Salomon Köhlström.
Karinaisten kirkko 1835 Pöytyä
Karjaan kirkko 1400-luku Karjaa
Karjalan kirkko (Mynämäki) 1869 Mynämäki Suunnittelija Georg Theodor von Chiewitz.
Karjalohjan kivikirkko 1860 Karjalohja Paloi salamaniskusta 1970. Korjattiin vuosina 1990–2004.
Karjalohjan kirkko 1977 Karjalohja
Karjasillan kirkko 1963 Oulu, Karjasilta Suunnittelija Kalevi Lankinen.
Karkkilan kirkko 1781 Karkkila Rakentaja Matti Öist, kellotapulin rakentanut 1804 Martti Tolpo.
Karkun kirkko 1913 Sastamala, Karkku Sastamalan seurakunnan omistama harmaakivikirkko.
Karstulan kirkko 1853 Karstula
Karunan kirkko 19081910 Sauvo, Karuna Suunnittelija Josef Stenbäck.
Karunan vanha kirkko 16851686 Helsinki, Meilahti Alun perin Karunassa sijainnut kirkko siirrettiin Seurasaareen 1912, Karunan uuden kirkon valmistumisen jälkeen.
Karungin kirkko 1815-1817 Tornio Suunnittelija Anton Wilhelm Arppe.
Kaskisten kirkko 1964-1965 Kaskinen Suunnittelija Erik Kråkström.
Karvian kirkko 17891798 Karvia Rakentaja Salomon Kölström-Köykkä.
Kastellin kirkko 1962 Oulu, Oulunsuu Karjasillan seurakunnan kirkko, suunnittelija Veijo Kerola.
Kauhajoen kirkko 1958 Kauhajoki Suunnittelija Veikko Larkas.
Kauhajärven kirkko (Kauhajoki) 1951 Kauhajoki, Kauhajärvi
Kauhavan kirkko 19231925 Kauhava Suunnittelija Josef Stenbäck.
Kaustisen kirkko 1776-1777 Kaustinen Rakentaja Matti Kuorikoski, 1859 uudistanut Jaakko Kuorikoski.
Kauvatsan kirkko 1879 Kokemäki, Kauvatsa
Keikyän kirkko 1912 Sastamala, Keikyä Suunnittelija Josef Stenbäck.
Keiteleen kirkko 1876 Keitele Suunnittelija Wolmar Westling.
Keljon kirkko 1979 Jyväskylä, Keljo
Kellokosken kirkko 1800 Tuusula, Kellokoski Rakennuttaja ruukinpatruuna Nysten.
Keltinmäen kirkko 1992 Jyväskylä, Keltinmäki Suunnittelija Olavi Norkkonen.
Kemin kirkko 1902 Kemi Suunnittelija Josef Stenbäck.
Kemijärven kirkko 1949-1950 Kemijärvi Suunnittelija Bertel Liljeqvist.
Keminmaan vanha kirkko 15191521 Keminmaa Pohjoisin keskiaikaistyylinen harmaakivikirkko Suomessa.
Keminmaan uusi kirkko 1827 Keminmaa Suunnittelija Carl Ludvig Engel.
Kemiön kirkko 1300-luku - 1400-luku Kemiönsaari
Kempeleen vanha kirkko 16881691 Kempele Rakentaja Matti Härmä.

Ken–Kit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Keravan kirkko 1963 Kerava Suunnittelija Ahti Korhonen.
Kerimäen kirkko 1847 Kerimäki Suunnittelija Anders Fredrik Granstedt. Kerimäen seurakunnan mukaan maailman suurin puukirkko.
Keski-Porin kirkko 1863 Pori Suunnittelijat Carl Johan von Heideken ja Georg Theodor Chiewitz. Harvinainen, valuraudasta valmistettu 72 metriä korkea kirkontorni.
Kestilän kirkko 1855 Siikalatva, Kestilä Suunnittelija Ernst Lohrmann.
Kesälahden kirkko 1950 Kitee, Kesälahti Aili ja Niilo Pulkka.
Keuruun kirkko 1889-1892 Keuruu Suunnittelija Theodor Granstedt, rakentaja Odert Laine.
Keuruun vanha kirkko 1759 Keuruu Rakentaja Antti Hakola.
Kihniön kirkko 19151916 Kihniö Suunnittelija Ilmari Launis.
Kiihtelysvaaran kirkko 1769-1770 Joensuu, Kiihtelysvaara Suunnittelija Heikki Häger, Vaara-Karjalan seurakunnan kirkko.
Kiikalan kirkko 1859 Salo, Kiikala Salon seurakunnan kirkko.
Kiikan kirkko 1807 Sastamala, Kiikka Viides Mats Åkergrenin rakentama kirkko.
Kiikoisten kirkko 1853 Sastamala, Kiikoinen Suunnittelija Pehr Johan Gylich.
Kiimingin kirkko 1760 Oulu, Kiiminki Rakentaja Matti Honka.
Killinkosken kirkko 1928 Virrat, Killinkoski Suunnittelija Josef Stenbäck, Virtain seurakunnalle 1977.
Kinnulan kirkko 1867 Kinnula Suunnittelija Otto Korkiakoski.
Kirkkonummen kirkko 1400-1490 Kirkkonummi
Kiskon kirkko 1810 Salo, Kisko Salon seurakunnan kirkko, keskiaikainen kivisakaristo rakennettu 1510-1530.
Kiteen kirkko 1886 Kitee Suunnittelija Frans Sjöström.
Kitinojan kyläkirkko 1952 Seinäjoki, Ylistaro, Kitinoja Suunnittelija Kauno Kallio, kirkon omistaa Kitinojan kyläkirkkoyhdistys.
Kittilän kirkko 1831 Kittilä Suunnittelija C. L. Engel, laajennuksen ristikirkoksi 1886-1887 suunnittelija Julius Basilier.

Kiu–Kor[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Kiukaisten kirkko 1761 Eura, Kiukainen
Kiuruveden kirkko 1940 Kiuruvesi Suunnittelija Bertel Liljequist, Kiuruveden seurakunnan kirkko.
Kivijärven kirkko 1874 Kivijärvi Suunnittelija Theodor Decker.
Kivilahden rajaseutukirkko 1954 Ilomantsi, Kivilahti Suunnittelija Toivo Pelli.
Kivistön kirkko 1967 Vantaa, Kivistö Suunnittelijat Raili Hietanen ja Kalevi Hietanen, Vantaankosken seurakunnan kirkko.
Klamilan kirkko 1955 Virolahti Suunnittelija Veli A. Klami, Haminan seurakunnan kirkko.
Klaukkalan kirkko 2004 Nurmijärvi, Klaukkala Suunnittelija Anssi Lassila.
Kodisjoen kirkko 1906 Rauma, Kodisjoki Suunnittelija Johan Frederik Lindegren, kirkon omistaa Kodisjoen kylän osakaskunta.
Koijärven kirkko 1922 Forssa, Koijärvi Suunnittelija Mauno Kallio. Alunperin Kojon manttaalikunnan talo, muutettiin kirkoksi 1923.
Koikkalan kirkko 1959 Juva, Koikkala Suunnittelija Martti Välikangas.
Koivulahden kirkko 1691-1693 Mustasaari, Koivulahti Suunnittelija Hans Larsson Qveflander.
Kokemäen kirkko 1786 Kokemäki Suunnittelijat Johan Schytt ja C. F. Adelcrantz. Toiselta nimeltään Kustaa III:n kirkko.
Kokkolan kirkko 1960 Kokkola Suunnittelija Aarne Nuortila. Kirkon nimi on De profundisSyvyydestä.
Kolarin kirkko 1965 Kolari Suunnittelija Veikko Larkas.
Kolarinsaaren kirkko 18181819 Kolari, Kolarinsaari Suunnittelija A.W. Arppe.
Konginkankaan kirkko 1866 Äänekoski, Konginkangas Rakentaja Jaakko Kuorikoski, tapulin rakentaja 1880 hänen poikansa Lauri Heikki Jaakonpoika Kuorikoski
Konneveden kirkko 1923 Konnevesi Suunittelija Ilmari Launis.
Kontiolahden kirkko 1881 Kontiolahti Suunnittelijat Georg Wilenius ja Axel Hampus Dahlström.
Korian kirkko 1951 Kouvola, Koria Suunnittelija Yrjö Vaskinen, Kouvolan seurakuntayhtymän kirkko.
Korpilahden kirkko 1826 Jyväskylä, Korpilahti Suunnittelija Charles Bassi, Jyväskylän seurakunnan kirkko.
Korppoon kirkko 1430-luku-1440-luku Parainen, Korppoo
Korsnäsin kirkko 1831 Korsnäs Suunnittelija C. L. Engel, rakentaja Heikki Kuorikoski.
Korson kirkko 1962, 2001 Vantaa, Korso Suunnittelija Olli Kuusi, uudistuksen ja laajennoksen suunnittelijat 2001 Jari Frondelius ja Jaakko Keppo.
Kortepohjan kirkko 1974 Jyväskylä, Kortepohja Suunnittelija Antti Eskelinen.
Kortesjärven kirkko 1792 Kauhava, Kortesjärvi Suunnittelija Jacob Rijf.

Kos–Kur[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Kosken kirkko 1935 Koski Tl Suunnittelija Toivo Paatela.
Kosken kirkko (Perniö) 1766 Salo, Perniö Siirretty Antskogista Kosken alueelle kirkoksi 1786, yksi harvoista yksityisomistuksessa olevista kirkoista Suomessa.
Koskenpään kirkko 1902 Jämsä, koskenpää Suunnittelija Erkki Allenius.
Koskuen kirkko 1912 Jalasjärvi, Koskue Jalasjärven seurakunta lunasti Koskuen rukoushuoneen kyläkirkokseen 1934.
Kotkan kirkko 18971898 Kotka, Kotkansaari Suunnittelija Josef Stenbäck.
Kouvolan keskuskirkko 1977 Kouvola Suunnitellut arkkitehtuuritoimisto Jaakko ja Kaarina Laapotti, Kouvolan seurakuntayhtymän kirkko.
Kristiinankaupungin uusi kirkko 1896-1897 Kristiinankaupunki Suunnittelija Johan Jacob Ahrenberg.
Kristuskyrkan 1928 Helsinki, Etu-Töölö Suunnittelija Atte V. Willberg, kirkko kuuluu Helsingin ruotsinkieliselle metodistiseurakunnalle.
Kruunupyyn kirkko 1799-1822 Kruunupyy
Kuhmalahden kirkko 1846 Kangasala, Kuhmalahti Suunnittelija Ernst Lohrmann.
Kuhmon kirkko 1816 Kuhmo Suunnittelija Jacob Rijf.
Kuhmoisten kirkko 1785 Kuhmoinen Suunnittelija Matti Åkerblom, tapulin suunnittelija Mats Åkergren 1786.
Kuivaniemen kirkko 1871-1872 Kuivaniemi Suunnittelija Ernst Lohrmann.
Kuivannon kirkko 1931 Orimattila, Kuivanto Suunnittelija Heikki Tiitola.
Kullaan kirkko 1766-1767 Ulvila, Kullaa Rakentaja Tuomas Ravonius. C. J. von Heideken uudisti kirkkoa merkittävästi 1878.
Kulosaaren kirkko 1935 Helsinki, Kulosaari Suunnittelija Bertel Jung, kellotornin suunnittelija Armas Lindgren.
Kumlingen kirkko 1510 Ahvenanmaa, Kumlinge Kirkko on pyhitetty Pyhälle Annalle.
Kuokkalan kirkko 20082010 Jyväskylä, Kuokkala Suunnittelijat Anssi Lassila, Teemu Hirvilammi ja Jani Jansson.
Kuopion tuomiokirkko 1816 Kuopio, Vahtivuori Suunnittelija Pehr Wilhelm Palmroth.
Kuoreveden kirkko 1779 Jämsä, Kuorevesi Suunnittelija Matti Åkerblom.
Kuortaneen kirkko 1777 Kuortane Rakentaja Antti Hakola.
Kurikan kirkko 1847 Kurikka Suunnittelija Carl Ludvig Engel, rakentaja Erkki Kuorikoski. Tapulin rakentaja Salomon Köhlström 1794.
Kursun kirkko 1964 Salla, Kursu Suunnittelija Iikka Martas.
Kurun kirkko 1781 Ylöjärvi, Kuru Rakentaja Matti Åkerblom.

Kus–Kö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Kustavin kirkko 1783 Kustavi Suunnittelija Johan Höckert.
Kuusamon Pyhän Ristin Kirkko 1950 Kuusamo Suunnittelija Bertil Liljeqvist.
Kuusankosken kirkko 1929 Kouvola, Kuusankoski Suunnittelija Armas Lindgren, Kouvolan seurakuntayhtymän kirkko.
Kuusiston kirkko 1792 Kaarina, Kuusisto
Kuusjoen kirkko 18221823 Salo, Kuusjoki Salon seurakunnan kirkko.
Kuusjärven kirkko 1878 Outokumpu, Kuusjärvi Suunnittelija Ferdinand Öhman.
Kylmäkosken kirkko 1900 Akaa, Kylmäkoski Suunnittelija H. R. Helin.
Kymin kirkko 18481850 Kotka, Kymi Toiselta nimeltään Pyhän Johanneksen kirkko, Kotka–Kymin seurakuntayhtymän kirkko.
Kytäjän kirkko 1939 Hyvinkää, Kytäjä Suunnittelija Väinö Vähäkallio.
Kyyjärven kirkko 1953 Kyyjärvi Suunnittelija Veikko Larkas, suunniteltu Värtsilän kirkon piirustusten pohjalta.
Kälviän kirkko 1905 Kokkola, Kälviä Suunnittelija Odert W. Renell. Tapuli vuodelta 1807 on Jacob Rijfin tunnetuimpia töitä.
Käpylän kirkko (Helsinki) 19291930 Helsinki, Käpylä Suunnittelija Erkki Ilmari Sutinen.
Käpylän kirkko (Kouvola) 1952 Kouvola, Käpylä Suunnittelija Yrjö Vaskinen, Kouvolan seurakuntayhtymän kirkko.
Kärkölän kirkko 18871889 Kärkölä Suunnittelija L. I. Lindqvist.
Kärsämäen kirkko 1842 Kärsämäki Suunnittelija Carl Ludvig Engel.
Käylän rajaseutukirkko 1958 Kuusamo, Käylä Suunnittelija Olli Vahtera.
Kökarin kirkko 1784 Ahvenanmaa, Kökar Rakentaminen aloitettiin 1769 Antti Piimäsen johdolla.
Köyliön kirkko 1752 Köyliö Suunnittelijat Gustaf Adolf Wiman ja Sebastian Gripenberg, Köyliön seurakunnan kirkko.

L[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

L–Leo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Laajasalon kirkko 2003 Helsinki, Laajasalo, Yliskylä Suunnittelijat Kari Järvinen ja Merja Nieminen.
Lahden Ristinkirkko 1978 Lahti Suunnittelija Alvar Aalto. Paikalta purettu puinen, 1890 valmistunut Keski-Lahden kirkko.
Laihian kirkko 1803-1805 Laihia Laihian järjestyksessä kolmas kirkko.
Laitilan Pyhän Mikaelin kirkko 1460-1480 Laitila
Lakeuden Risti 19571959 Seinäjoki Suunnittelija Alvar Aalto.
Lammin kirkko 14901510 Hämeenlinna, Lammi Puusisusteinen kirkko ja kellotapuli paloivat 1918, jolloin tuhoutui mm. osa arkistoa, saarnatuoli 1690-luvulta ja tapulin keskiaikainen kello.
Langinkosken kirkko 1953 Kotka, Metsola Suunnittelija Anders-Olof Bengts, Langinkosken seurakunnan kirkko.
Lapin kirkko 1760 Rauma, Lapin
Lapinjärven kirkko 17431744 Lapinjärvi
Lapinlahden kirkko 18771880 Lapinlahti Suunnittelija Frans Sjöström.
Lappajärven kirkko 1765 Lappajärvi Suunnittelija Matti Honka.
Lappeen Marian kirkko 17921794 Lappeenranta Suunnittelija Juhana Salonen, harvinainen tuplapäätyinen ns. kaksinkertainen kahtamoinen eli kaksoisristikirkko.
Lappeenrannan kirkko 1914, 1924 Lappeenranta Ortodoksisen sotilaskirkon rakentaminen aloitettiin 1912,rakennus muutettiin luterilaiseksi kirkoksi Ilmari Launiksen piirustusten mukaan 1924.
Lappohjan kirkko 1913 Hanko, Lappohja Suunnittelija Karl Fredrik Bergman.
Lapuan tuomiokirkko 1827 Lapua Suunnittelija Carl Ludwig Engel. Kirkossa on Suomen suurimmat 85 + 6 -äänikertaiset urut.
Lapväärtin kirkko 1851 Kristiinankaupunki, Lapväärtti Suunnittelija E. B. Lohrmann. Suomen suurimpia maaseutukirkkoja, 3000 istumapaikkaa.
Lassilan kirkko 18511854 Pori, Noormarkku, Lassila Suunnittelija Matti Österlund.
Lattomeren kirkko 1900 Pori, Lattomeri Alunperin rukoushuone, joka vihittiin kirkoksi 1955.
Laukaan kirkko 1835 Laukaa Suunnittelijat Carl Ludvig Engel ja Anton Wilhelm Arppe, Laukaan seurakunnan kirkko.
Laukkalan kirkko 1939-1940 Pielavesi Suunnittelija Eemil Ikäheimonen.
Launeen kirkko 1953 Lahti Suunnittelijat Elma ja Erik Lindroos, Launeen seurakunnan kirkko.
Lauritsalan kirkko 1969 Lappeenranta Suunnittelijat Toivo Korhonen ja Jaakko Laapotti.
Lauttasaaren kirkko 1958 Helsinki, Lauttasaari Suunnittelija Keijo Petäjä.
Lavian kirkko 1823 Pori, Lavia Suunnittelija Juha Köykkä.
Lehtikankaan kirkko 1969 Kajaani, Lehtikangas Seurakuntakeskuksen juhlasali vihittiin kirkoksi 1997.
Lehtimäen kirkko 1800 Alajärvi, Lehtimäki Suunnittelija Jacob Rijf.
Leivonmäen kirkko 1960 Joutsa, Leivonmäki Suunnittelija Erkko Virkkunen. Betonirakenteinen kirkko muistuttaa keskiaikaista kivikirkkoa.
Lemlandin kirkko 1200-luku Ahvenanmaa, Lemland Lemland-Lumparlands församling -seurakunnan kirkko.
Lempäälän kirkko 15021505 Lempäälä Toiselta nimeltään Pyhän Birgitan kirkko.
Lemin kirkko 1786 Lemi Suunnittelija Juhana Salonen.
Lemun kirkko 1440-1460 Lemu Pyhälle Olaville pyhitetty kirkko.
Lentiiran kirkko 1991 Kuhmo, Lentiira Suunnittelija Hannu Pyykkönen, ns. Kirveskansan kirkko.

Lep–Lö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Seurakunta/Sijainti Kommentteja
Leppävaaran kirkko 1979 Espoo, Leppävaara Suunnittelija Olli Kuusi.
Leppävirran kirkko 1841-1846 Leppävirta Suunnittelija C. L. Engel.
Lestijärven kirkko 1827 Lestijärvi Suunnittelija A. N. Edelcrantz.
Liedon kirkko 1470-luku1480-luku Lieto
Lieksan kirkko 1982 Lieksa Suunnittelijat Reima ja Raili Pietilä, kellotapulin suunnittelija C. L. Engel vuonna 1836.
Lielahden kirkko 1961 Tampere, Lielahti Suunnittelija Pentti Turunen.
Lievestuoreen kirkko 1983 Laukaa, Lievestuore
Liljendalin kirkko 1886 Loviisa, Liljendal Suunnittelijat August Boman ja Theodor Decker.
Limingan kirkko 1826 Liminka Suunnittelijat A. F. Granstedt ja A. W. Arppe, rakentaja Heikki Kuorikoski.
Linnantauksen kirkko 1997 Kajaani
Liperin kirkko 18541858 Liperi Suunnittelija Georg Theodor von Chiewitz.
Lohikosken kirkko (Jyväskylä) 1966 Jyväskylä Suunnittelija Erkki Kantonen.
Lohikosken kirkko 1934 Sulkava Suunnittelija Ilmari Wirkkala.
Lohjan Pyhän Laurin kirkko 1470-luku-1490-luku Lohja
Lohtajan kirkko 1768 Kokkola, Lohtaja Rakentaja Matti Honka.
Loimaan Kaupunginkirkko 1973 Loimaa Suunnittelija Reino Lukander.
Lokalahden kirkko 1763 Uusikaupunki, Lokalahti Suunnittelija Johan Höckert.
Lopen kirkko 18851888 Loppi Suunnittelijat Konstantin Kiseleff ja Elia Heikel.
Lopen vanha kirkko 1660-luku Loppi Kirkko on vanhimpia puukirkkoja Suomessa, sitä kutsutaan myös Santa Pirjon kirkoksi suojeluspyhimyksensä Pyhän Birgitan mukaan.
Loviisan kirkko 18631865 Loviisa Suunnittelijat Georg Theodor von Chiewitz ja Julius Basilier.
Luhalahden kirkko 1934 Ikaalinen Suunnittelija Bertel Strömmer.
Luhangan kirkko 1891-1893 Luhanka Suunnittelija Josef Stenbäck.
Luhangan talvikirkko 1958 Luhanka Suunnittelija Einari Teräsvirta.
Lumijoen kirkko 1890 Lumijoki Suunnittelija Johan Ludvig Lybeck.
Luodon kirkko 1785-1789 Luoto Suunnittelija Jacob Rijf.
Luopioisten kirkko 1812-1813 Pälkäne, Luopioinen Suunnittelija Anton Wilhelm Arppe, rakentaja Matti Åkergren.
Luther-kirkko (Helsinki) 1878 Helsinki Rakennuttaja Suomen luterilainen evankeliumiyhdistys. Oli muussa käytössä vuodesta 1989 alkaen, tullee uudelleen kirkoksi vuonna 2016.
Lutherin kirkko (Lahti) 1937 Lahti Omistaja Suomen luterilainen evankeliumiyhdistys.
Lutherin kirkko (Turku) 1966 Turku Omistaja Suomen luterilainen evankeliumiyhdistys.
Luumäen kirkko 1843-1845 Luumäki Suunnittelija C. L. Engel.
Luvian kirkko 1910 Luvia Suunnittelija Josef Stenbäck.
Längelmäen kirkko 1772 Längelmäki Rakentaja Antti Piimänen.
Länsi-Porin kirkko 1960 Pori, Vähärauma Suunnittelija Mikael Nordenswan.

M[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

M–Mom[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Maakallan kirkko 1780 Kalajoki, Maakalla Rakentaja Simon Silvén.
Maalahden kirkko 1828-1829 Maalahti Suunnittelija Charles Bassi, rakentaja Heikki Kuorikoski.
Maaningan kirkko 1826-1845 Kuopio, Maaninka Suunnittelija Charles Bassi.
Maarian kirkko 1300-luku Turku, Maaria Yksi Suomen vanhimmista kirkoista.
Maksamaan kirkko 1824 Vöyri, Maksamaa Rakentaja Heikki Kuorikoski.
Malmin kirkko 1981 Helsinki, Malmi Suunnittelija Kristian Gullichsen.
Manamansalon muistomerkkikirkko 1959 Vaala, Manamansalo Suunnittelijat Tuomas Väyrynen ja Eero Huotari. Ulkoilmakirkko.
Marian kirkko 1300-luku Hamina Aikaisemmin Vehkalahden kirkko.
Martinkirkko 1933 Turku, Martti Suunnittelijat Totti Sora ja Gunnar Wahlroos.
Marttilan kirkko 1765 Marttila Rakentaja Antti Piimänen.
Masalan kirkko 2000 Kirkkonummi, Masala Suunnittelija Erkki Pitkäranta.
Maskun kirkko 1400-luku Masku
Matteuksenkirkko 19831985 Helsinki, Itäkeskus Suunnittelijat Veli-Pekka Tuominen ja Stefan Ahlman.
Maunulan kirkko 1980 Helsinki, Maunula Suunnitellut Arkkitehtitoimisto Ahti Korhonen.
Mellilän kirkko 1825 Loimaa, Mellilä
Merijärven kirkko 1781 Merijärvi Suunnittelija ja rakentaja Simon Silvén.
Merikarvian kirkko 1899 Merikarvia Pohjoismaiden suurin ympärivuotisessa käytössä oleva puukirkko, istumapaikkoja 2400.
Merimaskun kirkko 1726 Naantali, Merimasku, Otava
Messukylän kirkko 1879 Tampere, Messukylä Suunnittelija Theodor Höijer. Kirkon torni sortui vajaat kymmenen vuotta kirkon valmistumisen jälkeen.
Messukylän vanha kirkko 1510 ja 1530 välillä Tampere, Messukylä Tampereen vanhin rakennus.
Metsolan siunauskappeli 1956 Lohja, Metsola Suunnitellut LPR-arkkitehdit.
Metsäkansan kirkko 1938 Valkeakoski Suunnittelija Jaakko Tähtinen, rakennuttanut Emil Aaltonen.
Metsämaan kirkko 1777 Loimaa, Metsämaa
Miehikkälän kirkko 1879-1881 Miehikkälä Suunnittelija Ludvig Isak Lindqvist.
Mietoisten kirkko 16411643 Mietoinen
Mikael Agricolan kirkko 19331935 Helsinki, Punavuori Suunnittelija Lars Sonck.
Mikaelinkirkkon, Turku 18991905 Turku Suunnittelija Lars Sonck.
Mikaelinkirkko, Helsinki 1988 Helsinki, Kontula Suunnittelijat Käpy Paavilainen ja Simo Paavilainen.
Mikkelin pitäjänkirkko 1817 Mikkeli Suunnittelija Charles Bassi, vuoteen 2013 Mikkelin maaseurakunnan kirkko.
Mikkelin tuomiokirkko 18961897 Mikkeli Suunnittelija Josef Stenbäck.
Mommilan kirkko 1904 Hausjärvi, Mommila Rakennettiin alun perin Mommilan kartanon rukoushuoneeksi.

Mon–Mö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Mouhijärven kirkko 1855-1858 Sastamala, Mouhijärvi Suunnittelija Pehr Johan Gylich, Sastamalan seurakunnan kirkko.
Muhoksen puukirkko 1634 Muhos Vanhin ympäri vuoden käytössä oleva puukirkko Suomessa.
Mukkulan kirkko 1993 Lahti, Mukkula Suunnittelija Juhani Boman.
Multian kirkko 1796 Multia Rakentaja Mats Åkergren, ensimmäinen Åkergrenin rakentamista kirkoista. Vuonna 1900 tehdyn muutostyön pitkäkirkoksi suunnitteli Karl Viktor Reinius.
Munkkivuoren kirkko 1963 Helsinki, Munkkivuori Suunnittelija Olavi Kantele.
Munsalan kirkko 1792 Uusikaarlepyy, Munsala Kirkossa on Suomen vanhimmat kirkkourut vuodelta 1736.
Muonion kirkko 1817 Muonio Suunnittelija Carlo Bassi.
Muroleen kirkko 1928-1932 Ruovesi, Murole Suunnittelija Lauri Autero.
Mustasaaren kirkko 1775 Vaasa, Vanha Vaasa Suunnittelija Carl Fredrik Adelcrantz. Muutoksen kirkoksi suunnitteli Carl Axel Setterberg, rakennus oli alun perin Vaasan hovioikeuden käytössä.
Mustion kirkko 17511761 Raasepori, Mustio
Muuramen kirkko 1929 Muurame Suunnittelija Alvar Aalto.
Muurasjärven kirkko 1963 Pihtipudas, Muurasjärvi Suunnittelija Esko Laitinen.
Muurlan kirkko 1836 Salo, Muurla
Muuruveden kirkko 1894 Muuruvesi, Juankoski Suunnittelija Josef Stenbäck.
Myllykosken kirkko 1936 Kouvola, Myllykoski Suunnittelija W. G. Palmqvist.
Myllypuron kirkko 1991 Helsinki, Myllypuro Suunnittelijat Anja ja Raimo Savolainen.
Mynämäen kirkko 1300-luku Mynämäki Toiselta nimeltään Pyhän Laurin kirkko.
Myrskylän kirkko 1803 Myrskylä, Kirkonkylä Rakentaja Mats Åkergren, kolmas Åkergreinin rakentamista kirkoista.
Myyrmäen kirkko 1984 Vantaa, Myyrmäki Suunnittelija arkkitehti Juha Leiviskä. 36-äänikertaiset barokkiurut.
Männistön kirkko 1992 Männistö, Kuopio Suunnittelijat Juha Leiviskä ja Pekka Kivisalo, toiselta nimeltään Pyhän Johanneksen kirkko.
Mäntsälän kirkko 1866 Mäntsälä Suunnittelijat Ernst Lohrmann ja Jean Wik.
Mäntyharjun kirkko 1822 Mäntyharju Suunnittelija Carlo Bassi.
Mäntysaaren kappeli 1940 Valkeala
Mäntän kirkko 1927-1928 Mänttä Suunnittelija W. G. Palmqvist.

N[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Naantalin kirkko 1462 Naantali Alun perin birgittalaisluostarin kirkko.
Naarvan rajaseutukirkko 1958 Ilomantsi Suunnittelija rakennusmestari Toivo Pellinen.
Nakkilan kirkko 1937 Nakkila Suunnittelija Erkki Huttunen, Suomen ensimmäinen funktionalistinen kirkkorakennus.
Nastolan kirkko 18021804 Nastola Rakentaja Mats Åkergren, neljäs Åkergrenin rakentamista kirkoista.
Nauvon kirkko 1400-luku Nauvo
Nilsiän kirkko 1905 Nilsiä Suunnittelija Josef Stenbäck.
Nivalan kirkko 1803 Nivala Suunnittelija Simon Silvén, rakentaja Niilo Koskela.
Nokian pääkirkko 1837 Nokia Suunnittelija C. L. Engel.
Noormarkun kirkko 19311933 Noormarkku Suunnittelija Armas Lindgren.
Norrskatan kirkko 1932-1934 Parainen, Korppoo, Norrskata
Nousiaisten kirkko 1200-luku Nousiainen Suurin piirtein samanikäinen kuin Turun tuomiokirkko. Suomen ensimmäinen piispanistuin oli Nousiaisissa, josta se siirtyi Turkuun.
Nuijamaan kirkko 1948 Lappeenranta, Nuijamaa Suunnittelijat Tarja Salmio-Toiviainen ja Esko Toiviainen.
Nummen kirkko 1822 Lohja, Nummi
Nummijärven kirkko 1929-1934 Kauhajoki Suunnittelija Matti Visanti.
Nurmeksen kirkko 1896 Nurmes Suomen viidenneksi suurin kirkko, istumapaikkoja 2200.
Nurmijärven kirkko 1793 Nurmijärvi, Nurmijärven kirkonkylä Rakentaja Matti Åkerblom, kellotapulin rakentaja Mats Åkergren.
Nurmon kirkko 1779 Seinäjoki, Nurmo Rakentajat Antti Hakola ja Kaapo Hakola.
Näljängän kirkko 1981 Suomussalmi, Näljänkä Suunnittelija Esko Laitinen.
Närpiön kirkko 1500-luku Närpiö Laajennettiin ristikirkoksi 1700-luvulla.
Näädänmaan kyläkirkko Leppävirta Entinen pappila, vihitty kirkoksi 1976.
Nötön kirkko 1757 Parainen, Nauvo, Nötö

O[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Olarin kirkko 1981 Espoo, Olari Suunnittelijat Käpy ja Simo Paavilainen.
Olarin vanha kirkko 1945 Espoo, Olari
Olaus Petrin kirkko 1932 Helsinki, Etu-Töölö Suunnittelija Ture Ryberg.
Oravaisten kirkko 1795-1797 Orivesi Suunnittelija Jacob Rijf.
Orimattilan kirkko 1866 Orimattila
Oripään kirkko 1821 Oripää Suunnittelija Carlo Bassi, Oripään seurakunnan kirkko.
Oriveden kirkko 1960-1961 Orivesi Suunnittelijat Kaija ja Heikki Siren, ns. Kaarikirkko.
Oulaisten kirkko 1753 Oulainen Rakentaja Matti Honka.
Oulujoen kirkko 1908 Oulu, Kirkkokangas Suunnittelija Viktor J. Sucksdorff.
Oulun tuomiokirkko 1777 Oulu Kirkon kaikki puurakenteet tuhotuivat Oulun palossa keväällä 1882. Kirkko uusittiin C. L. Engelin piirustusten mukaan 1832.
Oulunkylän kirkko 1972 Helsinki, Oulunkylä Suunnittelija Heikki Castrén.
Oulunkylän vanha kirkko 1905 Helsinki, Oulunkylä Rakennettu alun perin rukoushuoneeksi.
Oulunsalon kirkko 1891 Oulunsalo Suunnittelija Julius Basilier.
Outokummun kirkko 1955 Outokumpu Suunnittelijat Bertel Liljeqvist ja Samuel Salvesen.

P[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

P–Per[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Paaterin kirkko 1991 Lieksa, Vuonislahti
Paattisten kirkko 1909 Turku, Paattinen
Paavalinkirkko 19291930 Helsinki, Vallila
Paavolan kirkko 1766 Siikajoki, Paavola Rakentaja Matti Honka.
Padasjoen kirkko 1926-1928 Padasjoki Suunnittelija W. G. Palmqvist.
Pallivahan kirkko 1968 Turku, Pallivaha
Paloheinän kirkko 1963 Helsinki, Paloheinä
Palokan kirkko 1978 Jyväskylä, Palokka
Palosaaren kirkko 1910 Vaasa, Palosaari Suunnittelija Alfred Wilhelm Stenfors.
Paltaniemen kuvakirkko 1726 Kajaani Paltamon vanha kirkko, jonka omistaa Paltamon seurakunta.
Paltamon kirkko 1946 Paltamo Kirkonkello on entinen Konevitsan luostarin kello.
Panelian kirkko 1909 Eura, Panelia Kirkon omistaa rukoushuoneyhdistys, vihittiin kirkoksi 1950.
Pankakosken kirkko 1962 Pankakoski, Lieksa
Paraisten kirkko 1300-luku Parainen
Parikkalan kirkko 18131817 Parikkala Suunnittelija Carlo Bassi.
Parkanon kirkko 1800 Parkano Rakentaja Salomon Köhlström.
Pateniemen kirkko 1958 Oulu, Herukka
Pattijoen kirkko 1912 Raahe, Pattijoki Suunnittelija Josef Stenbäck.
Pedersören kirkko 15101520 Pietarsaari Suunnittelija Jacob Rijf.
Pelkosenniemen kirkko 1929 Pelkosenniemi Suunnittelija Yrjö Sadeniemi.
Pellon kirkko 1953 Pello Suunnittelija Antero Pernaja.
Pengonpohjan kirkko 1898 Ylöjärvi Rakennettu talkoilla, alunperin ompeluseuran ja rukoushuoneyhdistyksen omistama.
Perhon kirkko 1903 Perho Suunnittelija Valter Thomé.
Pernajan kirkko 1390-luku Loviisa, Pernaja Suunnittelija Pernajan mestari.
Perniön kirkko 1480 Perniö Omistettu Pyhälle Laurille.
Perttelin kirkko 1440 Salo, Pertteli
Pertunmaan kirkko 19271928 Pertunmaa Kirkko on rakennettu Pulierin rukoushuoneen ja Hartolan vanhan kirkon osista.
Peräseinäjoen kirkko 1892 Seinäjoki, Peräseinäjoki Suunnittelija Ivar Aminoff.

Pes–Poh[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Petolahden kirkko 1805 Maalahti, Petolahti Kahdentoista talonpojan omin luvin ja varoin rakentama puinen ristikirkko.
Petäjäveden kirkko 1879 Petäjävesi Suunnittelija August Boman.
Petäjäveden vanha kirkko 17631765 Petäjävesi UNESCOn Maailmanperintöluettelossa vuodesta 1994.
Pielaveden kirkko 1878 Pielavesi Suunnittelija Ferdinand Öhman.
Pielisensuun kirkko 1960 Joensuu, Niinivaara Suunnittelija Veikko Larkas, Pielisensuun seurakunnan kirkko.
Pieksämäen kirkko 1968 Pieksämäki Kirkkotilan lisäksi rakennuksessa on kerhotiloja ja urheilusali.
Pieksämäen vanha kirkko 1753 Pieksämäki
Pietarsaaren kirkko 1731 Pietarsaari
Pihlajamäen kirkko 1976 Helsinki, Pihlajamäki
Pihlajaveden kirkko 1871 Keuruu, Pihlajavesi
Pihlajaveden vanha kirkko 1781 Keuruu, Pihlajavesi Suunnittelija Matti Åkerblom.
Pihlavan kirkko 1957 Pori, Pihlava Suunnittelija Olaf Küttner.
Pihtiputaan kirkko 1783 Pihtipudas
Piikkiön kirkko 17521755 Kaarina, Piikkiö
Piippolan kirkko 17681770 Siikalatva, Piippola
Pinsiön kirkko 1950 Nokia, Pinsiö
Pirkkalan kirkko 1994 Pirkkala Pirkkalan seurakunnan kirkko.
Pirkkalan vanha kirkko 1921 Pirkkala Pirkkalan seurakunnan kirkko.
Pirttikylän kirkko 1781-1783 Närpiö, Pirttikylä
Pispalan kirkko 1971 Tampere, Pispala
Pitäjänmäen kirkko 19581959 Helsinki, Pitäjänmäki
Pohjan kirkko 14751480 Raasepori, Pohja Toiselta nimeltään Pyhän Marian kirkko.
Pohjaslahden kirkko 19301931 Mänttä-Vilppula, Pohjaslahti Suunnittelija Kauno Kallio.

Poi–Pyhäm[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Polvijärven kirkko 18791881 Polvijärvi Suunnittelija Ferdinand Öhman.
Pomarkun kirkko 19141921 Pomarkku
Pomarkun vanha puukirkko 1802 Pomarkku
Pornaisten kirkko 1924 Pornainen
Porvoon tuomiokirkko 1200-luku Porvoo
Posion kirkko 19251927 Posio
Pudasjärven kirkko 17801782 Pudasjärvi
Puijon kirkko 1977 Kuopio, Puijonlaakso Suunnittelija Seppo Ruotsalainen.
Puistolan kirkko 1960 Helsinki, Puistola Suunnitellut Arkkitehtitoimisto Eija ja Olli Saijonmaa.
Pukkilan kirkko 1814 Pukkila
Punkaharjun kirkko 1923 Savonlinna, Punkaharju
Punkalaitumen kirkko 1774 Punkalaidun Suunnittelija Johan Björman.
Puolangan kirkko 1954 Puolanka Suunnittelija Olavi Sortta.
Purmon kirkko 1772 Pedersören kunta, Purmo
Pusulan kirkko 1838 Lohja, Pusula
Puumalan kirkko 1830-1832 Puumala Suunnittelijat Gustav Wilhelm Viksten ja Carlo Bassi, rakentanut Taavetti Rahikainen. Toiselta nimeltään Johannes Kastajan kirkko.
Pyhtään kirkko 1460-luku Pyhtää
Pyhäjoen kirkko 1976-1977 Pyhäjoki Rakennettiin tulipalossa 1974 tuhoutuneen vanhan kirkon tilalle.
Pyhäjärven kirkko 1897 Pyhäjärvi Suunnittelija Sebastian Gripenberg.
Pyhämaan uhrikirkko 16421652 Uusikaupunki, Pyhämaa Pyhämaan vanha kirkko.
Pyhämaan uusi kirkko 18001804 Uusikaupunki, Pyhämaa

Pyhän–Pö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Pyhän Andreaan kirkko (Oulu) 20032004 Oulu, Kaakkuri
Pyhän Jaakobin kirkko (Paimio) 1928 Paimio Suunnittelija Lars Sonck.
Pyhän Katariinan kirkko (Turku) 1340-luku ja 1350-luku Turku Aikaisemmin Kaarinan kirkko, sai nykyisen nimensä 1991 tehdyssä Kaarinan seurakunnan jaossa.
Pyhän Kolminaisuuden kirkko (Kempele) 1993 Kempele
Pyhän Luukkaan kappeli (Oulu) 1988 Oulu, Linnanmaa Suunnittelijat Seppo Kähkönen ja Markku Kuhalampi.
Pyhän Mikaelin kirkko (Paimio) 16811689 Paimio
Pyhännän kirkko 19061907 Pyhäntä Suunnittelija Wilhelm Amatius Tötterström.
Pyhän Pietarin kirkko (Laitila) 1785 Laitila, Untamala
Pyhän Ristin kirkko (Rauma) 1400-luku Rauma Alun perin fransiskaaniluostarin kirkko.
Pyhän Sydämen kappeli 1906 Helsinki, Kallio Suunnittelija Vilho Penttilä.
Pyhän Tuomaan kirkko 1975 Oulu, Puolivälinkangas Suunnittelija Juha Leiviskä.
Pyhän Yrjön kirkko (Maarianhamina) 1926-1927 Maarianhamina Suunnittelija Lars Sonck, sisustuksen suunnittelija Bruno Tuukkanen.
Pyhärannan kirkko 19071909 Pyhäranta Suunnittelija Josef Stenbäck.
Pyhäselän kirkko 19271928 Joensuu, Hammaslahti
Pylkönmäen kirkko 1860 Pylkönmäki
Pälkäneen kirkko 1839 Pälkäne
Pääskylahden kirkko 1957 Savonlinna
Pöytyän kirkko 1793 Pöytyä

R[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

R–Rir[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Raahen kirkko 1912 Raahe Suunnittelija Josef Stenbäck.
Raippaluodon kirkko 1781 Mustasaari, Raippaluoto
Raision kirkko 14801550 välillä Raisio
Rajamäen kirkko 1938 Nurmijärvi, Rajamäki Suunnittelija Erkki Huttunen, funktionalistinen kirkko.
Rantasalmen kirkko 1989 Rantasalmi
Rantsilan kirkko 1785 Siikalatva, Rantsila Suunnittelija Simon Silvén.
Ranuan kirkko 1914 Ranua
Rautalammin kirkko 1844 Rautalampi Kirkkoa pidetään Carl Aleksander Engelin, C. L. Engelin pojan, piirtämänä. Hän ei ehtinyt nähdä kirkkoa valmiina, vaan kuoli 25-vuotiaana 1843.
Rautavaaran kirkko 1982 Rautavaara Edellinen puukirkko tuhopoltettiin 1979.
Raution kirkko 1800 Kalajoki, Rautio Rakentaja Simon Silvén.
Rautjärven kirkko 1881 Rautjärvi
Reisjärven kirkko 1820 Reisjärvi
Rengon kirkko 1400-luku Hämeenlinna, Renko Kahdeksankulmainen keskiaikainen kivikirkko.
Reposaaren kirkko 1876 Pori, Reposaari
Revonlahden kirkko 1775 Siikajoki, Revonlahti Rakentaja Jaakko Suonperä.
Riihimäen keskuskirkko 1905 Riihimäki
Riihimäen varuskuntakirkko 1913 Riihimäki
Riistaveden kirkko 1934 Kuopio, Riistavesi Suunnittelija Eino Pitkänen.

Ris–Rö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Ristiinan kirkko 1770-luku Ristiina
Ristijärven kirkko 1806 Ristijärvi Suunnittelija Gustaf af Sillén.
Ristikiven kirkko 1971 Partaharju, Pieksämäki Kirkossa ei ole kattoa. Kirkko saanut nimensä rakennuspaikalta löytyneestä kivestä, jossa oli ristikuvio.
Roihuvuoren kirkko 1970 Helsinki, Roihuvuori Suunnittelija Lauri Silvennoinen.
Rovaniemen kirkko 1950 Rovaniemi
Ruhtinansalmen kirkko 1968 Suomussalmi Suunnittelija Esko Laitinen.
Ruokolahden kirkko 1854 Ruokolahti
Ruonalan kirkko 1963 Kotka, Ruonala Suunnittelija Lauri Heinänen.
Ruosniemen kirkko 1967 Pori, Ruosniemi
Ruotsinpyhtään kirkko 1770-1771 Ruotsinpyhtää Kahdeksankulmainen puukirkko, Helene Schjerfbeckin maalaama alttaritaulu.
Ruoveden kirkko 1778 Ruovesi
Ruskon kirkko 1300-luku Rusko
Rymättylän kirkko 1400, 1490-luku Naantali, Rymättylä
Ryttylän kirkko 1961 Hausjärvi, Ryttylä
Rääkkylän kirkko 1849-1851 Rääkkylä Suunnittelija Ernst Lohrmann ja rakentaja Theodor Johannes Tolpo. Suomen toiseksi suurin puukirkko.

S[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

S–Se[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Saaren kirkko 1934 Saari, Parikkala Suunnittelija Ilmari Launis.
Saarijärven kirkko 1849 Saarijärvi
Sahalahden kirkko 1827-1829 Kangasala, Sahalahti Rakentaja Jaakko Kuorikoski.
Saksalainen kirkko 1864 Helsinki
Sallan kirkko 1950 Salla
Saloisten kirkko 1932 Saloinen
Salokunnan kirkko 1960 Sastamala Suunnittelija Timo Penttilä.
Salon kappelikirkko 1440 Salo Kivinen kappelikirkko, purettiin Uskelan kirkon rakennustarpeiksi 1832. Jäljellä tapulista tehty muistomerkki.
Salon kirkko 1894 Salo
Salokunnan kirkko 1960 Sastamala, Karkku
Salpausselän kirkko 1972 Lahti Suunnittelija Helmer Löfström.
Saltvikin kirkko 1300-luvulla Ahvenanmaa, Saltvik
Sammaljoen kirkko 1924 Sastamala Suunnittelija Ilmari Launis.
Sammatin kirkko 17541755 Lohja, Sammatti
Sammonlahden kirkko 1992 Lappeenranta
Sastamalan kirkko 1496 Sastamala Pyhän Marian kirkko.
Sauvon kirkko 1460-luku1470-luku Sauvo
Savitaipaleen kirkko 1924 Savitaipale Suunnittelija Josef Stenbäck.
Savonlinnan pikkukirkko 1846 Savonlinna Alun perin ortodoksinen kirkko. Luterilainen seurakunta osti kirkon 1938 ja käytti sitä pääkirkkonaan koko 1940-luvun ajan.
Savonlinnan tuomiokirkko 18741878 Savonlinna Nimestään huolimatta ei ole enää tuomiokirkko, vaan oli vuosina 18961924. Piispanistuin siirtyi Viipuriin vuonna 1925.
Savonrannan kirkko 18621863 Savonlinna, Savonranta Suunnittelija August Boman.
Savukosken kirkko 1956 Savukoski Toimi rajaseutukirkkona 1950-1997.
Seilin kirkko 1733 Parainen, Seili Rakennusmestari Kaarle Jaakonpoika, Hospitaalisaaren museokirkko.
Seutulan kappeli 1925 Vantaa, Seutula Vantaankosken seurakunnan kirkko.

Sf–St[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Sieppijärven kirkko 1956 Kolari, Sieppijärvi Suunnittelija Kaj Englund.
Sievin kirkko 1861 Sievi
Siikaisten kirkko 1889 Siikainen
Siikajoen kirkko 1701 Siikajoki Suunnittelija Johan Oldenburg, nykyinen ulkoasu vuodelta 1852.
Siilinjärven kirkko 1923 Siilinjärvi
Siipyyn kirkko 1972 Kristiinankaupunki, Siipyy Suunnittelija Erik Kråkström.
Simpeleen kirkko 1933 Simpele, Rautjärvi Suunnittelijat Elsa Arokallio ja Elsi Borg.
Simon kirkko 1846 Simo Suunittelija Ernst Bernhard Lohrmann.
Sipoon kirkko 18831885 Sipoo
Sipoon vanha kirkko 14501454 Sipoo
Sippolan kirkko 18781879 Kouvola, Sippola
Siuntion kirkko 1460 Siuntio
Siuron kirkko 1938 Nokia, Siuro Suunnittelija rakennusmestari Heikki Tiitola. Rakennettu rukoushuoneeksi ja korjattu kirkoksi 1938.
Snappertunan kirkko 1688 Tammisaari, Snappertuna
Sodankylän kirkko 1859 Sodankylä
Sodankylän vanha kirkko 1689 Sodankylä Yksi Suomen vanhimmista ja parhaiten säilyneistä puukirkoista.
Soinin kirkko 1793 Soini Kirkon edustalla on koko Suomen ainoa naispuolinen vaivaisakka.
Somerniemen kirkko 1813 Somerniemi, Somero
Someron kirkko 1859 Somero Suunnittelija Georg Theodor von Chiewitz.
Sonkajärven kirkko 1910 Sonkajärvi Suunnittelija Josef Stenbäck.
Sorsakosken kirkko 1961 Sorsakoski, Leppävirta Suunnittelija Veijo Martikainen.
Sotkamon kirkko 1870 Sotkamo Suunnittelija Johan Oldenburg.
Sottungan kirkko 1720-luku Ahvenanmaa, Sottunga Pyhitetty Maria Magdalenalle.
Soukaisten Pyhän Perttelin kirkko 1700-luku Laitila, Soukainen Omistettu Bartolomeukselle.

Su–Sö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Sukevan kirkko 1934 Sonkajärvi, Sukeva Suunnittelija Esko Laitinen, muutettiin kirkoksi 1955.
Sulkavan kirkko 1822 Sulkava Suunnittelija Charles Bassi.
Sulvan kirkko 1783-1786 Mustasaari, Sulva Suunnittelija Johan Elfström.
Sumiaisten kirkko 1889 Sumiainen Suunnittelija Theodor Granstedt.
Sundin kirkko 12401280 Ahvenanmaa, Sund
Suodenniemen kirkko 1831 Sastamala, Suodenniemi Suunnittelijat Charles Bassi ja A.W Arppe, tornin suunnitellut Carl Ludvig Engel.
Suolahden kirkko 1940 Äänekoski, Suolahti
Suomenlinnan kirkko 18501854 Helsinki, Suomenlinna Alkujaan ortodoksinen venäläinen varuskuntakirkko.
Suomenniemen kirkko 1866 Suomenniemi Suunnittelija A.H. Dalström.
Suomusjärven kirkko 1850 Suomusjärvi
Suomussalmen kirkko 1950 Suomussalmi Suunnittelija Onni Ermala.
Suonenjoen kirkko 1865 Suonenjoki Suunnittelija Ferdinand Öhman. Vuonna 1823 rakennettu tapuli on paikkakunnan vanhin rakennus.
Suoniemen kirkko 1803 Nokia, Suoniemi Suunnittelija Gustaf Stenman. Nokian vanhin kirkko, jonka erillinen kellotapuli on vuodelta 1820.
Sysmän kirkko 1398 Sysmä Carl Ludvig Engel suunnitteli kirkon muutoksen pitkäkirkosta ristikirkoksi vuonna 1833.
Syvänniemen kirkko 1925 Kuopio, Syvänniemi Suunnittelija Johan Victor Strömberg.
Säkylän kirkko 1776 Säkylä
Särkisalon kirkko 1760 Salo, Särkisalo
Säräisniemen kirkko 1781 Vaala, Säräisniemi
Säyneisen kirkko 1939 Juankoski, Säyneinen
Säynätsalon kirkko 1927 Jyväskylä, Säynätsalo Kauppaneuvos Hanna Parviaisen Säynätsalon seurakunnalle lahjoittama kirkko.
Sääksmäen kirkko 1495-1500 Valkeakoski, Sääksmäki Kivikirkko paloi 1929, vihittiin uuudelleen käyttöön 1933.

T[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

T–Tn[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Taalintehtaan kirkko 19211922 Kemiö, Taalintehdas Dragsfjärdin seurakunta osti kirkon 1974.
Tainionkosken kirkko 1932 Imatra
Taivalkosken kirkko 1933 Taivalkoski Suunnittelija Kauno S. Kallio, ensimmäinen Anders Fredrik Granstedtin suunnittelema kirkko paloi 1925.
Taipalsaaren kirkko 1754 Taipalsaari Laajennettu 1845-1847.
Taivassalon kirkko 1300-luku Taivassalo
Tammelan kirkko 1500-luku Tammela
Tammijärven kirkko 1963 Luhanka Suunnittelija Matti Hämäläinen.
Tammisaaren kirkko 1651, 18391842 Tammisaari
Tammisalon kirkko 1966 Helsinki, Tammisalo Suunnittelija Lauri Silvennoinen.
Tampereen tuomiokirkko 19021907 Tampere Entinen nimi oli Johanneksen kirkko. Hugo Simbergin maalaamat freskot.
Tankarin kirkko 1754 Kokkola, Tankar
Tapiolan kirkko 1965 Espoo, Tapiola Suunnittelija Aarno Ruusuvuori.
Tarvasjoen kirkko 1779 Lieto, Tarvasjoki Rakentaja Mikael Piimänen.
Taulumäen kirkko 1929 Jyväskylä, Taulumäki
Teerijärven kirkko 1775 Teerijärvi, Kruunupyy Rakentaja Matti Honka.
Teijon kirkko 1829 Salo, Teijo Salon seurakunnan kirkko, Suomen pienin kivikirkko.
Teiskon kirkko 1788 Tampere, Teisko Rakentaja Matti Åkerblom.
Teljän kirkko 1975 Pori, Teljä
Temmeksen kirkko 1767 Temmes, Tyrnävä Rakentaja Antti Louet.
Temppeliaukion kirkko 19681969 Helsinki, Töölö Suunnittelijat Timo ja Tuomo Suomalainen. Rakennettu kallion sisään, Helsingin tunnetuimpia turistikohteita.
Tenholan kirkko 1400-luku Raasepori, Tenhola
Tervakosken kirkko 1936 Janakkala, Tervakoski Suunnittelija Jarl Eklund.
Tervon kirkko 1925 Tervo
Tervolan kirkko 1861-1864 Tervola
Tervolan seurakuntakeskuksen kirkko 1974 Tervola Suunnittelijat Pirkko ja Risto Jämsä.
Tesoman kirkko 1977-1978 Tampere, Tesoma
Teuvan kirkko 1953 Teuva Suunnittelija Elsi Borg.
Tiistenjoen kirkko 1952-1953 Lapua, Tiistenjoki Suunnittelija Eero Ojaniemi.
Tikkakosken kirkko 1957 Jyväskylä (ent. Jyväskylän mlk), Tikkakoski Suunnittelija Olavi Kivimaa.
Tikkurilan kirkko 1956 Vantaa, Tikkurila Suunnittelijat Leena ja Kalle Niukkanen. Kellotornin suunnittelija 1969 Kalle Niukkanen.
Tirvan kirkko 19311932 Valkeala

To–Tö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Tohmajärven kirkko 1751 Tohmajärvi Rakentaja Eskil Collenius.
Toholammin kirkko 1861 Toholampi Suunnittelija Carl Axel Setterberg.
Toivakan kirkko 1882 Toivakka Suunnittelija Ludvig Isak Lindqvist.
Tornion kirkko 16841688 Tornio Rakentaja Matti Härmä.
Tottijärven kirkko 1842 Nokia, Tottijärvi
Tuiran kirkko 1916, 1967 Oulu, Tuira Rukoushuoneen (1916) suunnittelija Harald Andersin, kirkoksi laajentamisen (1967) Mikko Huhtela.
Tuohikotin kirkko 1926 Valkeala, Tuohikotti Suunnittelija Antton Lehto.
Turkansaaren kirkko 1694 Oulu, Turkansaari Autiokirkko Turkansaaren ulkomuseoalueella.
Turtolan kirkko 1953 Pello, Turtola Rakennettu Lapin sodassa tuhoutuneen kirkon tilalle.
Turun linnan kirkko 1706 Turku, Turun linna Kirkkoa hallinoi Turun museokeskus.
Turun tuomiokirkko 1200-luku Turku Suomen luterilaisen kirkon pääkirkko ja maamme kansallispyhäkkö.
Tuuloksen kirkko 1510-1540 Hämeenlinna, Tuulos
Tuupovaaran kirkko 1902 Tuupovaara, Joensuu Suunnittelija J. V. Mäkinen.
Tuusniemen kirkko 1869 Tuusniemi Suunnittelija Ernst Lohrmann, rakentaja Mikko Karjalahti.
Tuusulan kirkko 17321734 Tuusula
Tyrnävän kirkko 1873 Tyrnävä Suunnittelija F. W. Lüchow.
Tyrvännön kirkko 1800 Hattula, Tyrväntö Suunnittelija Matti Åkerblom.
Tyrvään kirkko 1855 Sastamala, Tyrvää Sastamalan seurakunnan kirkko.
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko 1300-luku Sastamala, Tyrvää Sastamalan seurakunnan kirkko, toiselta nimeltään Tyrvään vanha kirkko.
Tyrvään siunauskappeli 1976 Sastamala, Tyrvää Sastamalan seurakunnan kirkko.
Täktomin kappeli 1920 Hanko
Törnävän kirkko 1864 Seinäjoki, Törnävä Suunnittelija Carl Axel Setterberg.
Töysän kirkko 17981825 Töysä
Töölön kirkko 19291930 Helsinki, Töölö Suunnittelija Hilding Ekelund.

U[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Ullavan kirkko 1780 Kokkola, Ullava
Ulrika Eleonoran kirkko 1700 Kristiinankaupunki
Ulvilan kirkko 1300-luku - 1400-luku Ulvila Toiselta nimeltään Pyhän Olavin kirkko.
Ummeljoen kirkko 1903 Kouvola, Ummeljoki Alunperin rukoushuone, vihittiin kirkoksi 1959.
Untamalan kirkko 1785 Laitila, Untamala
Urjalan kirkko 1806 Urjala Rakentaja Martti Tolpo, muutoksen uusgoottilaiseksi suunnitteli Carl Albert Edelfelt 1865.
Uskelan Isokylän emäkirkko 1749 Salo, Uskela Suunnittelija Mats Sipilä. Puinen ristikirkko, joka romahti maanvyörymän yhteydessä 24. joulukuuta 1825. Jäljellä tapuli ja osa kirkkotarhaa.
Uskelan kirkko 1832 Salo, Uskela Suunnittelija C. L. Engel.
Utajärven kirkko 1762 Utajärvi Rakentaja Heikki Väänänen.
Utran kirkko 1895 Joensuu, Utra Suunnittelijat E. Gustafsson tai Thomas Bamford. Yksi Suomen kolmesta pystyhirsikirkosta, Rantakylän seurakunnan kirkko.
Utsjoen kirkko 1853 Utsjoki Suunnittelija Ernst Lohrmann.
Uudenkaarlepyyn kirkko 1708 Uusikaarlepyy Suunnittelija Elias Brenner.
Uudenkaupungin uusi kirkko 18581863 Uusikaupunki Suunnittelija Georg Theodor von Chiewitz.
Uudenkaupungin vanha kirkko 16231629 Uusikaupunki
Uukuniemen kirkko 1793 Parikkala, Uukuniemi
Uuraisten kirkko 1904 Uurainen Suunnittelija J. Wigren, tapulin suunnittelija Alfred Cavén ja rakentaja Juho Jaakko Kuorikoski.

V[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

V–Ve[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Vaajakosken kirkko 1954 Jyväskylä Suunnittelija Armas Lehtinen.
Vaalan kirkko 1961 Vaala Suunnittelija Dag Englund.
Vaalijalan kirkko 1958 Pieksämäki Suunnittelija Aulis Blomstedt.
Vaasan kirkko 1862 Vaasa Suunnittelija Carl Axel Setterberg, toiselta nimeltään Pyhän Kolminaisuuden kirkko.
Vahdon kirkko 1803 Rusko, Vahto
Valkeakosken kirkko 1969 Valkeakoski Suunnittelija Veikko Larkas.
Valkeakosken kappelikirkko 1958 Valkeakoski Suunnittelija Pekka Saarema.
Valkealan kirkko 1926 Kouvola, Valkeala Suunnittelijat Armas Lindgren ja Bertel Liljeqvist.
Valtimon kirkko 1901 Valtimo Suunnittelija A. E. Ollilainen.
Vampulan kirkko 1894 Huittinen, Vampula
Vanajan kirkko 1400-luku Hämeenlinna, Vanaja
Vanha kirkko (Helsinki) 18241826 Helsinki, Kamppi Suunnittelija Carl Ludvig Engel.
Vanha kirkko (Tampere) 1824 Tampere, Keskustori Suunnittelija Carlo Bassi.
Vanha kirkko (Tervola) 1687-1689 Tervola
Vantaan Pyhän Laurin kirkko 1480 Vantaa, Helsingin pitäjän kirkonkylä
Varissuon kirkko 1981 Turku, Varissuo
Varkauden pääkirkko 1939 Varkaus Suunnittelija Martti Paalanen.
Varpaisjärven kirkko 1904 Lapinlahti, Varpaisjärvi Suunnittelija Josef Stenbäck.
Vartiokylän kirkko 1958 Helsinki, Vartiokylä Suunnittelija Pekka Laurila.
Vaskion kirkko 1908 Halikko, Vaskio Kirkoksi 1959.
Vehkajärven kirkko 1841 Kangasala, Kuhmalahti
Vehmaan kirkko 1300-luku Vehmaa
Vehmersalmen kirkko 1920 Kuopio, Vehmersalmi Suunnittelija Josef Stenbäck.
Veitsiluodon kirkko 1957 Kemi, Hepola Suunnittelija Veikko Larkas. Kirkossa on harvinainen Pietarin risti.
Velkuan kirkko 1793 Naantali, Velkua, Palva
Vesannon kirkko 1857 Vesanto Suunnittelija Carl Ziegler, rakentaja Mikko Karjalahti.
Vesilahden kirkko 1802 Vesilahti Rakentaja Martti Tolpo Matti Åkerblomin ja Carl Fredrik Fredenheimin suunnitelmien pohjalta.
Vetelin kirkko 1842 Veteli Rakentaja Heikki Kuorikoski, tapulin rakentaja Jaakko Kuorikoski.
Vetokannaksen kirkko 1961 Vaasa, Vetokannas Suunnittelija Gösta Bergman.

Vf–Vö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Viekijärven kirkko 1911 Vieki, Lieksa
Vieremän kirkko 1919 Vieremä Suunnittelija Ilmari Launis.
Vihannin kirkko 1784 Vihanti Rakentaja Simon Silvén.
Vihdin kirkko 17701772, 1822 Vihti Rakentaja Antti Piimänen (1772), jälleenrakennuksen suunnittelija Charles Bassi (1882).
Viialan kirkko 1950 Akaa, Viiala Suunnittelija Jaakko Tähtinen.
Viikin kirkko 2005 Helsinki, Viikki Suunnittelija Samuli Miettinen.
Viinijärven kirkko 1953 Liperi, Viinijärvi
Viinikan kirkko 19301932 Tampere, Viinikka Suunnittelija Yrjö Vaskinen.
Viitasaaren kirkko 1878 Viitasaari Suunnittelija Theodor Granstedt.
Viljakkalan kirkko 1843 Akaa, Viiala
Vilppulan kirkko 1891-1900 Mänttä-Vilppula, Vilppula Suunnittelija Georg Schreck.
Vimpelin kirkko 1807 Vimpeli Suunnittelija Jacob Rijf, Suomen ainoa pyöreä puukirkko.
Virolahden kirkko 17651768 Virolahti Rakentaja Tuomas Ragvaldinpoika Suikkanen.
Virtain kirkko 1773-1774 Virrat Rakentaja Antti Hakola.
Virtasalmen kirkko 1978 Virtasalmi, Pieksämäki Rakennettu O. Reiman johdolla.
Virttaan kirkko 1845 Alastaro, Virttaa Suunnittelija rakennusmestari Carl Vettervik.
Voikkaan kirkko 1925 Kuusankoski, Voikkaa Suunnittelijat Volmari Forsberg ja Veikko Larkas.
Voikosken kirkko 1937 Valkeala
Vuokatin kirkko 1985 Sotkamo Vihittiin kirkoksi 1990.
Vuokin kirkko 1954 Suomussalmi, Vuokki Suunnitellut Arkkitehtuuritoimisto Lappi-Seppälä ja Martas Oy.
Vuolijoen kirkko 1906 Kajaani, Vuolijoki Suunnittelija Josef Stenbäck.
Vuosaaren kirkko 19791980 Helsinki, Vuosaari Suunnittelijat Pirkko Ilonen ja Arvi Ilonen.
Vårdön kirkko 1500-luku Ahvenanmaa, Vårdö Omistettu apostoli Mattiakselle.
Vähänkyrön kirkko 1803 Vähäkyrö, Vaasa Suunnittelija Olof Tempelman, rakentaja David Olander.
Väinölän kirkko 1956 Pori, Väinölä
Värtsilän kirkko 1950 Tohmajärvi, Värtsilä Suunnittelija Veikko Larkas.
Västanfjärdin kirkko 19101912 Kemiönsaari, Västanfjärd
Västanfjärdin vanha kirkko 17591760 Kemiönsaari, Västanfjärd
Väärämäen kyläkirkko 1955 Kitee, Kesälahti
Vöyrin puukirkko 1626 Vöyri Suomen vanhin käytössä oleva puukirkko.

Y[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Ykspihlajan kirkko 1968 Kokkola, Ykspihlaja
Ylihärmän kirkko 1787 Kauhava, Ylihärmä
Yli-Iin kirkko 1932 Oulu, Yli-Ii Suunnittelija Yrjö Sadeniemi.
Ylikiimingin kirkko 17851786 Oulu, Ylikiiminki Suunnittelija ja rakentaja Jacob Rijf.
Ylimarkun kirkko 1875-1878 Närpiö, Ylimarkku Suunnittelija Theodor Granstedt.
Ylisen kirkko 1921 Ylöjärvi Suunnittelija Bertel Strömmer, vihittiin kirkoksi 1963. Kirkon omistaa Ylisen kuntoutuskeskus.
Yliskylän kirkko 17531756 Salo, Perniö
Ylistaron kirkko 1847-1852 Seinäjoki, Ylistaro Suomen kolmanneksi suurin kirkkorakennus.
Ylitornion kirkko 1940 Ylitornio Suunnittelija Gunnar Wahlroos, Ylitornion seurakunnan kirkko.
Ylivieskan kirkko 1786, 1892 Ylivieska Rakentaja 1786 Pekka Raudaskoski, ulkoasun muutosten 1892 suunnittelija Julius Basilier.
Ylämaan kirkko 1932 Lappeenranta, Ylämaa Suunnittelija Ilmari Launis.
Yläneen kirkko 1782 Yläne, Pöytyä Rakentaja Mikael Piimänen, Pöytyän seurakunnan Yläneen Pyhän Olavin kirkko.
Ylöjärven kirkko 1850 Ylöjärvi
Ylösnousemuskappeli 1933 Turku, Turun hautausmaa Suunnittelija Erik Bryggman.
Ypäjän kirkko 19011902 Ypäjä

Ä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Ähtärin kirkko 1935-1937 Ähtäri Suunnittelija Bertel Liljequist.
Ähtävän kirkko 1770 Ähtävä Suunnittelija ja rakentaja Matti Honka.
Äänekosken kirkko 1973 Äänekoski Suunnittelija Erkki Kantonen.
Ämmänsaaren kirkko 1967 Suomussalmi, Ämmänsaari

Ö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Östersundomin kirkko 1754 Helsinki, Östersundom

Rauniokirkot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rakennettu Sijainti Kommentteja
Lemböten kappeli 15001530 Lemland Jäi pois käytöstä 1500-luvulla. Vuonna 1674 kerrottiin katon sortuneen ”jo aikoja sitten”.
Pyhän Birgitan kirkon rauniot 1400-luku Vihti Korvattu Vihdin kirkolla 1772. Sen jälkeen hautakirkkona 1793 asti. Puusisustus ja suurin osa kivistä myyty 1800-luvun alussa.
Pyhän Kolminaisuuden kirkon rauniot 1300-luku Rauma Tuhoutui tulipalossa 1640, kirkon korvasi entisen fransiskaaniluostarin Pyhän Ristin kirkko.
Pyhän Laurin kirkon rauniot 15101560 välinen aika Hämeenkoski Jäi pois käytöstä 1600-luvulla.
Pyhän Marian kirkon rauniot 1300-luku Vaasa Kirkko tuhoutui Vaasan palossa 1852.
Pälkäneen rauniokirkko 1400-luvun loppu Pälkäne Kirkon perustukset alkoivat pettää 1740-luvulla. Hylättiin lopullisesti 1839 kun Pälkäneen kirkko valmistui. Katto sortui myrskyssä 1890.
Teuvan rauniokirkko 1860-luvun alku Teuva Tuhoutui tulipalossa 1950.
Vanhankaupungin kirkkorauniot 1550-luku Helsinki Helsingin ensimmäisen kirkon kivijalka. Tuhoutunut 1670-lukuun mennessä, joko lahonnut tai tulipalossa.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Markku Haapio, Laura Luostarinen (toim.): Suomen kirkot ja kirkkotaide 2. Etelä-Suomen Kustannus, 1980. ISBN 951-9064-28-1.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]