Tuttipullo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Isä syöttää lasta.

Tuttipullo on pullo, joka on tarkoitettu pienille lapsille ruokkimisvälineeksi, jos vauvan ravinnontarve ei tule täytettyä imettämällä ja kiinteällä ruoalla.

Rakenne ja käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuttipullosta juotetaan useimmiten pumpattua äidinmaitoa, äidinmaidonkorviketta, vieroitusvalmistetta tai imeväisen erityisvalmistetta. Siitä voidaan antaa myös muita nesteitä. Tuttipullot valmistetaan tavallisesti muovista tai lasista, ja niissä oleva pullotutti on tehty silikonista tai luonnonkumista. WHO:n vuoden 1981 yleiskokouksessa hyväksyttiin Äidinmaidonkorvikkeiden kansainvälinen markkinointikoodi, joka kieltää tuttipullojen markkinoinnin.[1]

Maitosarvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuttipullon edeltäjä oli maitosarvi, jota nimitettiin myös tutiksi. Se oli ontto sarvi, joka laitettiin puisessa telineessä eli sarvenrengissä olevaan reikään kapeampi pää alaspäin. Sarvenrenki oli kiinni kehdon laidan ja patjan välissä. Sarven alapäässä oli kankainen tai nahkainen tai lehmännännistä tehty kärkikappale imemistä varten. Sarvi täytettiin maidolla, vellillä tai vedestä ja imelletyistä ruisjauhoista tehdyllä ns. syömäjuurella. Ahvenanmaalla maitosarven velli valmistettiin seoksesta, jossa oli vettä, maitoa, sokeria ja leipää sekä jopa olutta tai viiniä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. International Code of Marketing of Breast-milk Substitutes (kohta 5.1 s. 10) 1981. WHO. Viitattu 26.11.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tuttipullo.
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.