Luettelo Batmanin vihollisista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Luettelo Batmanin vihollisista on lista sarjakuvasankari Batmanin vihollisista. Ne ovat Hämähäkkimiehen vihollisten tapaan miltei yhtä tunnettuja kuin supersankari itse. Elinkaarensa aikana Batman on kohdannut suuren määrän erilaisia vihollisia eri tarinoissa ja sarjakuvalehdissä.

Batmanin vihollisilla on monia yhteisiä piirteitä. Monet vihollisista eivät omaa supervoimia, mutta kärsivät erilaisista psykologisista ongelmista, kuten persoonallisuushäiriöistä, skitsofreniasta, psykooseista tai harhaisuudesta. Luonnollisesti Batman on myös taistellut lukuisia DC-universumin vihollisia vastaan, joita ei pidetä suoranaisesti Batmanin vihollisina.

Kuuluisimmat vastustajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Batmanin tunnetuimmat ja suurimmat vastustajat (aakkosjärjestyksessä).

Vastustaja Ensiesiintyminen Kuvaus
Anarky Detective Comics #608 (marraskuu 1989) Ensimmäinen Anarky, lapsinero Lonnie Machin, pyrkii puhdistamaan Gotham Cityn korruptiosta, mutta hänen väkivaltainen toimintatapansa ja horjumaton uskonsa anarkiaan asettavat hänet napit vastakkain Batmanin kanssa.
Arvuuttaja Detective Comics #140 (lokakuu 1948) Oikealta nimeltään Edward Nigma, joka antaa ryöstöaikeistaan vinkkejä arvoituksilla.
Bane Batman: Vengeance of Bane #1 (tammikuu 1993) Oikealta nimeltään Antonio Diego, jonka keho on vääristynyt Venom-nimisen myrkyn takia lihaksikkaaksi ja valtavaksi. Banen älykkyys ei ollut enää entisellään, mutta tästä tuli erinomainen sotataktikko. Bane tuli kuuluisaksi 1990-luvulla murrettuaan Batmanin selän.
Black Mask Batman #386 (elokuu 1985) Entinen liikemies ja Bruce Waynen tuttava Roman Sionis, joka vihaa Bruce Waynea ja Batmania. Menetti järkensä, kaiversi isänsä hauta-arkusta puisen naamion ja perusti oman rikollisjärjestönsä. Myöhemmin Jeremiah Arkhamista tuli uusi Black Mask Sionisin kuoleman jälkeen.
Blockbuster Detective Comics #345 (marraskuu 1965) Mark Desmond on entinen kemisti, joka teki kokeita itsellään ja hän muuttui mielettömäksi bruteksi, joka omasi yli-inhimillisiä voimia. Myöhemmin hänen veljestään Roland Desmondista tuli toinen Blockbuster ja Nightwingin vihollinen.
Carmine Falcone Batman #404 (kevät 1941) Vaikutusvaltainen mafiapomo, jolla oli Gothamin poliisiyksikkö vaikutuksensa alla, kunnes Batman lopetti hänen valtakautensa.
Deadshot Batman #59 (kesä-/heinäkuu 1950) Salamurhaaja ja tarkka-ampuja Floyd Lawton, joka ei koskaan ammu ohi kohteestaan.
Dollmaker Detective Comics (vol. 2) #1 (syyskuu 2011) Barton Mathis on hullu lääkäri, joka on erikoistunut elinsiirtoihin. Hän on vastuussa kierrettyjen kirurgisten kauhistusten luomisesta, jotka on tehty useista eri raajoista ja elimistä, jotka on ommeltu yhdeksi olennoksi. Hän johtaa elinkauppaa ja on vastuussa Jokerin kasvojen leikkaamisesta.
Harley Quinn Batman: The Animated Series (syyskuu 1992) Psykiatri Harleen Frances Quinzel, joka toimi Jokerin psykiatrina Arkhamin mielisairaalassa, rakastui tähän ja ryhtyi hänen apurikseen.
Hugo Strange Detective Comics #36 (helmikuu 1940) Hugo Strange on korkeaälyinen mutta rikollisesti kieroutunut psykologi, joka käyttää kemian taitojaan luodakseen seerumin, joka muuttaa uhrinsa mielettömiksi hirviöiksi, jotka tottelevat hänen jokaista käskyään. Oli ensimmäinen konna, joka sai selville Batmanin henkilöllisyyden. Myöhemmin Detective Comics (vol. 2) #8 numerossa paljastui, että hänellä on Eli niminen poika, jonka oikeaksi nimeksi kerrottiin Elliot Montrose.
Hullu Hatuntekijä Detective Comics #74 (huhtikuu 1943) Oikealta nimeltään Jervis Tetch. Mielenvikainen rikollinen, jolla on pakkomielle hattuihin ja Liisan seikkailut ihmemaassa -kirjan hahmoihin. Erikoistunut mielenhallintaan.
Hush Batman #609 (syyskuu 2003) Oikealta nimeltään Thomas Elliot, kirurgi ja Bruce Waynen lapsuudenystävä. Hush ei Batmanin tapaisesti omaa supervoimia. Hän on kuitenkin kamppailulajien taitaja sekä loistava ampuja. Hänet tunnetaan erinomaisena taktikkona, ja hän pyrkii lähes aina käyttämään vihollistensa kykyjä heitä vastaan ja ajattelemaan kuten he. Näin ollen hän on käytännössä Batmanin rikollinen peilikuva.
Ihmislepakko Dective Comics #400 (kesäkuu 1970) Parantaakseen kuuroutensa, tohtori Robert Langstrom kehitti lepakon geeneistä yhdisteen, joka antaisi hänelle lepakon kyvyn suunnistaa kaikuluotaamalla. Yhdisteen sivuvaikutuksena Langstrom muuttuu ihmisen kokoiseksi jättiläislepakoksi.
Jokeri Batman #1 (toukokuu 1940) Batmanin arkkivihollinen. Psykopaatti, jolla on sadistinen ja kieroutunut huumorintaju ja joka pyrkii luomaan tuhoa Gotham Cityssä ja käymään loputonta taistelua Batmania vastaan. Hänen asearsenaalinsa sisältää teräväpiirteiset pelikortit, happoa ruiskuttavat temppukukat, ilosummerit tappavalla sähkövarauksella ja tappavaa Jokerimyrkkyä, joka saa uhrinsa nauramaan ja hymyilemään kuollessaan. Jokeri on aiheuttanut useita tragedioita Batmanille. Hän muun muassa murhasi toisen Robinin, Jason Toddin ja halvaannutti Barbara Gordonin.
Kaksinaama Detective Comics #66 (elokuu 1942) Ennen yleinen syyttäjä Harvey Dent (alun perin Harvey Kent), joka kärsii jakautuneesta persoonasta. Hänen kasvojensa vasen puoli on vääristynyt hapon aiheuttamista polttohaavoista, mistä hän syyttää Batmania. Dentin kasvot on korjattu useampaan otteeseen, mutta hän on omakätisesti turmellut ne uudelleen, palauttaen takaisin Kaksinaama-persoonansa. Kaksinaamana Dent tekee rikoksia, joiden teemana on numero kaksi ja kaksinaisuuden käsite. Hänen on tehtävä suurin osa päätöksistään heilauttamalla tunnusomaista kaksipäistä kolikkoaan.
Kalenterimies Detective Comics #259 (syyskuu 1958) Oikealta nimeltään Julian Gregory Day tunnetaan siitä että hän tekee rikoksensa tärkeinä päivämäärinä, jotka vastaavat lomia ja merkittäviä päivämääriä. Joskus hän käyttää pukuja, jotka vastaavat määrätyn rikoksen päivämäärää. Oli merkittävässä roolissa minisarjassa Batman: The Long Halloween, jossa hänet esitetään Hannibal Lecterin kaltaisena hahmona.
KGBeast Batman #417 (maaliskuu 1988) Anatoli Knyazev on entinen KGB:n salamurhaaja. Muistetaan tapauksesta, jossa Batman lukitsi hänet maanalaiseen varastohuoneeseen ja jätti hänet kuolemaan.
Killer Croc Detective Comics #523 (helmikuu 1983) Voimakas Waylon Jones kärsii harvinaisesta ihosairaudesta, joka saa hänet näyttämään krokotiililta. Kun Killer Croc ajautui hulluuteen, hän teroitti hampaansa partaveitsen teräviksi ja alkoi murhata viattomia uhreja. Hänellä on yli-inhimillisiä voimia ja hän on immuuni myrkyille.
Killer Moth Batman #63 (helmikuu 1951) Drury Walker AKA Cameron Van Cleer, oli pikkuroisto joka ryhtyi Batmanin vastareaktiona Killer Mothiksi, rikollisten suojeliaksi. Hän oli ensimmäinen rikollinen, jonka Batgirl onnistui kukistamaan.
Kissanainen Batman #1 (toukokuu 1940) Selina Kyle, mestarivaras ja huippuluokan atleetti. Vaikka häntä on perinteisesti pidetty konnana, häntä kuvataan usein antisankarina ja hän on toisinaan romanttisessa tekemisissä Batmanin kanssa.
Mokkasiinikäärme The Brave and the Bold #78 (kesäkuu 1968) John Doe oli rikollinen, joka teki useita varkauksia Gotham Cityssä käärmeasussa ennen kuin Batman ja Lepakkotyttö ottivat hänet lopulta kiinni. Lopulta hänestä tuli palkattu salamurhaaja ja hän myi sielunsa demoni-lordi Neronille vastineeksi lisävoimista, jolloin hän muuttui tappavaksi ihmisen/käärmeen hybridiksi.
Musiikkimestari (Music Meister) Batman: The Brave and the Bold (lokakuu 2009) Darius Chapel on rikollinen, joka pystyy hallitsemaan muita laulun ja musiikin kautta.
Musta Hämähäkki Detective Comics #463 (syyskuu 1976) Eric Needham on pikkurikollinen, josta tuli myöhemmin huumekauppiaita rankaiseva itsenäinen vartija ja hän alkaa tappaa niitä, joita epäillään huumekaupasta. Tämä saa hänet konfliktiin Batmanin kanssa, joka ei hyväksy hänen murhanhimoisia menetelmiä. Huolimatta väitetystä halustaan ​​taistella rikollisia vastaan, Musta Hämähäkki liittoutuu toisinaan pukeutuneiden roistojen kanssa. Myöhemmin Johnny LaMonicasta tuli toinen Musta Hämähäkki, joka myös toimi Batmanin vihollisena lyhyen aikaa.
Leijamies Batman #133 (elokuu 1960) Charles "Chuck" Brown on rikollinen, joka aseistaa itsensä leija-aseilla ja riippuliitää suurella leijalla. Hän käyttää myös joukkoa erikoisleijoja voittaakseen vihollisensa ja tehdäkseen rikoksia.
Linnunpelätin World's Finest #3 (syksy 1941) Pelkoihin erikoistunut Tohtori Jonathan Crane kehitti pelkokaasun, jolle altistuneet hallusinoivat ja näkevät pahimmat pelkonsa.
Myrkkymuratti Batman #181 (kesäkuu 1966) Ihmiskuntaa halveksiva entinen kasvitieteilijä tri Pamela Isley, joka käyttää erilaisia kasviaiheisia aseita yrittäessään tuhota Batmanin. Hän kykenee kontrolloiman kasveja. Hän saa esimerkiksi ne kasvamaan nopeasti ja voi tehdä harmittomasta köynnöksestä kuolettavan aseen. Hän on immuuni kaikille kasviperäisille myrkyille.
Pakkasherra Batman #121 (helmikuu 1959) Tiedemies tri Victor Fries (alun perin Mr. Zero), joka yritti pelastaa vaimonsa Noran tappavalta taudilta jäädyttämällä tämän. Hänen kehonsa kävi läpi vakavan muutoksen, kun eräs hänen kokeistaan epäonnistui ja hän putosi nestemäistä typpeä sisältävään säilytystankkiin. Hän pystyy nykyään elämään vain alle 20 asteen pakkasessa tai erityisessä suojapuvussa.
Pilkkumies Detective Comics #300 (helmikuu 1962) Abner Krill on pikkurikollinen, joka kykenee muuttamaan pukunsa peittävät pilkkupisteet erilaisiksi aseiksi.
Pingviini Detective Comics #58 (joulukuu 1941) Oikealta nimeltään Oswald Chesterfield Cobblepot. Epämuodostunut aristokraattirikollinen, joka rakastaa lintuja ja sateenvarjoja. Hän johtaa omaa rikollisjärjestöään. Pingviini käyttää yökerhoaan, Iceberg Loungea, rikollisen toimintansa etuna. Hän on yksi Batmanin harvoista vastustajista, joka on järkevä ja hallitsee täysin toimintaansa.
Professori Pyg Batman #666 (heinäkuu 2007) Lazlo Valentin on sikanaamioon pukeutunut hullu tiedemies, joka tunnetaan ihmisten sieppaamisesta ja julmasta muuttamisesta kätyreikseen, joita hän kutsuu "dollotroneiksi". Joskus hän myös kokeilee ihmisten muuntamista humanoidieläimiksi. Myöhemmin hänen poikansa Janosz Valentin jatkoi isänsä jalanjäljillä pitäen samantyylistä sikanaamiota. Hän on masokisti, joka väittää voivansa opettaa muita olemaan tuntematta kipua.
Ra’s al Ghul Batman #232 (kesäkuu 1971) Ra’s al Ghul on yli 600-vuotias ekoterroristi, jonka elämäntehtävä on puhdistaa pahuus maailmasta, vaikka se saattaiskin vaatia miljoonien ihmisten surmaamista. Johtaa Salamurhaajien liigaa, ja on tietoinen Batmanin oikeasta henkilöllisyydestä.
Rotanpyytäjä Detective Comics #585 (huhtikuu 1988) Gotham Cityn tuholaistorjujana aiemmin työskennellyt Otis Flannigan hyödyntää rikoksissaan kykyään kommunikoida, viestiä ja kouluttaa rottia.
Rupert Thorne Detective Comics #469 (kesäkuu 1940) Rupert Thorne on Gothamin kaupunginvaltuuston merkittävä johtaja ja yksi Gotham Cityn parhaista salakuljetusryhmien johtohahmoista. Hän on myös Matches Malonen pomo, rikollinen, jonka henkilöllisyyden Batman otti haltuunsa.
Sal Maroni Detective Comics #66 (elokuu 1942) The Boss lempinimellä tunnettu Salvatore "Sal" Maroni on Maroni Crime Familyn johtaja ja gangsteri, joka tunnetaan eniten Harvey Dentin arpeuttamisesta.
Savinaama Detective Comics #40 (kesäkuu 1940) Basil Karlo, entinen näyttelijä joka muodostuu nykyisin savesta ja omaa kyvyn muuttaa muotoaan.
Solomon Grundy All-American Comics #61 (lokakuu 1944) Oikealta nimeltään Cyrus Cold omaa huippuluokan voiman ja kestävyyden ja on täten lähes kuolematon. Hän ei reagoi kylmiin- ja kuumiin lämpötiloihin.
Talia al Ghul Detective Comics #411 (toukokuu 1971) Talia al Ghul on Ra's al Ghulin tytär, Sensein tyttärentytär, Dusan al Ghulin sisar, Damian Waynen äiti ja sekä Salamurhaajien liigan että Leviathanin korkea-arvoinen jäsen. Hänellä on ollut useita romanttisia suhteita Batmanin kanssa.
Tulikärpänen Detective Comics #184 (kesäkuu 1952) Pyrotekniikko Garfield Lynnsin rakkaus tuleen ajoi hänet pyromaaniksi. Kehitti "harrastustaan" varten tulenkestävän puvun, lentolaitteen ja liekinheittimen.
Vatsastapuhuja ja Arpinaama Detective Comics #583 (helmikuu 1988) Arnold Wesker oli alun perin harmiton vatsastapuhuja, kunnes hänen nukkensa, Arpinaaman, persoonallisuus otti vallan hänessä. Arpinaama halveksii Weskeriä heikon olemuksensa takia ja sanoo häntä joskus 'Nukeksi'. Myöhemmin Peyton Rileysta tuli uusi Vatsastapuhuja Weskerin kuoleman jälkeen.
Victor Zsasz Batman: Shadow of the Bat #1 (kesäkuu 1992) Sarjamurhaaja Victor Zsasz pitää tukkimiehen kirjanpitoa uhreistaan viiltämällä jokaisen tapponsa jälkeen haavan ruumiiseensaa.
Vihjemestari Detective Comics #351 (toukokuu 1966) Arthur Brown oli TV-visailuohjelman juontaja, kunnes kääntyi kaidalta polulta rikolliseen elämään. Hän jättää Arvuuttajan tavoin vihjeitä rikoksistaan. Hän on Stephanie Brownin isä.
Zebra-Man Detective Comics #275 (tammikuu 1960) Jacob Baker on alkuperäinen Seepramies, joka oli korkean teknologian tiedemies, jonka vartaloa säteilytettiin, mikä antoi hänelle "magneettisia" voimia houkutella tai hylkiä metallia, puuta, kiveä ja ihmislihaa. Hänen nimensä tulee hänen vartalonsa mustista ja valkoisista raidoista.