Hua Mulan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hua Mulan kuvattuna Qing-dynastian aikaisessa maalauksessa.

Hua Mulan (kiin. 花木蘭), tai vanhan ääntämistavan mukaan Fa Mulan, oli legendaarinen naissoturi Kiinan eteläisten ja pohjoisten dynastioiden kaudella (420–589). Hänen tarinansa kerrotaan alun perin ”Mu-lan shih” -nimisessä runossa[1] (kiin. 木蘭辭, ”Mulanin balladi”). Tarinan todenperäisyydestä ei ole varmaa tietoa kuten ei Hua Mulanin historiallisuudestakaan. Hänen yhtenä esikuvanaan on saattanut olla Shang-dynastian aikainen naiskenraali Fu Hao.

Legendan mukaan Hua Mulan liittyi armeijaan, koska Kiinaa vastaan hyökättiin, ja hänen isänsä oli liian vanha ja veljensä liian nuori osallistuakseen puolustukseen. Hua Mulan oli taitava miekkailija ja jousiampuja, joka hallitsi monia itsepuolustustaitoja kuten kungfua. Hän osallistui taisteluihin kahdentoista vuoden ajan, kunnes palasi takaisin kotiseudulleen. Taistelut, joista Mulanin balladissa kerrotaan, liittyvät todennäköisesti 400-luvulla käytyihin Rouranin kaanikunnan ja Pohjoisen Wei-dynastian välisiin sotiin.[2] Näiden sotien kumpikaan osapuoli ei ollut alun perin etnisesti kiinalainen, vaan turkkilais-mongolilaista alkuperää, mutta Wei-dynastia kiinalaistui hyvin nopeasti.[3]

Viihdeteollisuudessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarinasta on tehty useita versioita vuosisatojen aikana, ja siihen on lisätty käänteitä, joita ei alkuperäisessä balladissa ole. 1900-luvulla kertomus sovitettiin elokuvaksi jo mykkäelokuvan kaudella ja myöhemmin useaan otteeseen. Suomessa tunnetuin versio Mulanista lienee Disneyn animaatioelokuva ja sen jatko-osa. Vuonna 2018 on tekeillä kaksi Mulan-elokuvaa, joista toisen tuottaa Disney ja toisen Sony Pictures.[4] Sonyn elokuva tehdään yhteistuotantona kiinalaisen osapuolen kanssa, ja pääosan esittää kiinalainen näyttelijä. Disneyn vuonna 2020 ensi-iltansa saavan näytellyn elokuvaverison Mulania näyttelee kiinalais-amerikkalainen Liu Yifei.

Yksi Venuksen kraattereista on nimetty Hua Mulanin mukaan.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The New Encyclopædia Britannica, s. 234. Volume 16, Macropædia, 15th Edition. Encyclopædia Britannica Inc., 2002. ISBN 0-85229-787-4. (englanniksi)
  2. Asante, Molefi Kete & Miike, Yoshitaka & Yin, Jing: The Global Intercultural Communication Reader, s. 295. Routledge, 2014. ISBN 978-0-415-52145-1. (englanniksi)
  3. The New Encyclopædia Britannica, s. 556. Volume 12, Micropædia, 15th Edition. Encyclopædia Britannica Inc., 2002. ISBN 0-85229-787-4. (englanniksi)
  4. 'Mulan' Mania: Disney, Sony Hunt for Asian Directors to Helm Rival Action Pics The Hollywood Reporter. 12.10.2016. Viitattu 25.4.2017. (englanniksi)
  5. Hua Mulan Venus Crater Database. USRA Lunar and Planetary Institute. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]