Toy Story 3

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Toy Story 3
Ohjaaja Lee Unkrich
Käsikirjoittaja Michael Arndt
Tarina John Lasseter
Andrew Stanton
Lee Unkrich
Tuottaja Darla K. Anderson
Säveltäjä Randy Newman
Kuvaaja Jeremy Lasky
Kim White
Leikkaaja Ken Schretzmann
Pääosat Tom Hanks
Tim Allen
Joan Cusack
Don Rickles
Wallace Shawn
John Ratzenberger
Estelle Harris
Blake Clark
Ned Beatty
Michael Keaton
Jodi Benson
John Morris
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Walt Disney Pictures
Pixar Animation Studios
Levittäjä Walt Disney Studios Motion Pictures
Ensi-ilta
Kesto 103 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 200 miljoonaa $[1]
Tuotto 1,067 miljardia $[1]
Edeltäjä Toy Story 2
Seuraaja Toy Story 4
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Toy Story 3 on kolmiulotteinen animaatioelokuva ja Toy Story 2:n jatko-osa. Elokuvan tuotti Pixar Animation Studios ja sitä levittää Walt Disney Pictures. Elokuva julkaistiin ensimmäiseksi elokuvafestivaaleilla Italiassa 12. kesäkuuta 2010. Yhdysvaltain ensi-ilta oli 18. kesäkuuta, Suomessa 27. elokuuta.[2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tarina alkaa monta vuotta edellisen osan jälkeen, jolloin Andy on jo teini-ikäinen ja lähdössä opiskelemaan. Viimeisten kolmen lelusotilaankin lähdettyä Andyn lelut alkavat pelätä, että Andy on jo unohtanut lelunsa, ja aikoo heittää nämä pois, niin kuin on vuosien aikana käynyt esimerkiksi Bo Beepille ja Wheezy-pingviinille. Ainoa, joka yrittää pitää toivoa yllä, on Woody. Edes Buzz ei ole varma, mitä tulee tapahtumaan.

Pian on Andyn aika päättää, mitä tehdä leluilleen, sillä hän on lähdössä kolmen päivän päästä yliopistoon. Kun Andy on pakkaamassa lelujaan muovisäkkiin (jotka hän aikoo viedä ullakolle), hän pakkaa yllättäen Woodyn pahvilaatikkoonsa ja sulloo muut lelut säkkiin. Woody poistuu pahvilaatikosta ja seuraa Andya peläten säkin joutuvan jäteautoon. Woody helpottuu nähdessään Andyn ryhtyvän kiipeämään ullakon tikapuita, mutta Andyn jättäessä säkin lattialle (auttaakseen siskoaan Mollya kantamaan tämän tavaroita pois huoneestaan), Andyn äiti luulee säkin olevan täynnä pois heitettäviä roskia. Woody säntää pihalle roskasäkin luo pelastamaan ystäviään ennen jäteauton tuloa. Hän kuitenkin kauhistuu jäteauton sulloessa säkit sisäänsä. Woody kuitenkin huomaa ystäviensä pelastaneen itsensä ja hipsivän laatikon alla autotalliin. Lelut manaavat Andyn aikoneen heittää heidät pois. Woody yllättää lelut kömpimästä päiväkotiin lähtevään laatikkoon ja yrittää setviä väärinkäsitystä, mutta kukaan leluista ei usko Woodya, ei varsinkaan Jessie, joka on ennenkin joutunut entisen omistajansa Emilyn hylkäämäksi.

Lopulta Andyn äiti lähtee autollaan Päivänpaiste-päiväkotiin, ja lahjoittaa lelut sinne. Päiväkodissa lelut saavat iloisen vastaanoton päiväkodin lelujen johtajalta Tuhti Karhunhali -nimiseltä nallekarhulta ja muilta leluilta, kuten Keniltä, johon Barbie-nukke ihastuu. Woody haluaa kuitenkin lähteä takaisin Andyn luo, sillä hän itse tietää ettei Andy aikonut heittää heitä pois. Lopulta Woody yrittää yksin paeta päiväkodista, ja lopulta pääsee sieltä ulos, päätyen kuitenkin Bonnie-nimisen pikkutytön (jonka äiti on töissä päiväkodissa) luokse, jonka kanssa hänellä on yhtä ihanaa kuin Andyn kanssa useita vuosia sitten.

Päiväkodissa oleminen paljastuu kamalaksi, sillä Buzz ystävineen ovat pienten lasten osastolla, jolloin Buzz pyytää Tuhti-karhulta lupaa päästä vanhempien lasten osastolle. Tuhti-karhu suostuu ja antaa Buzzille luvan vaihtaa huonetta. Buzz kuitenkin haluaa myös ystävänsä mukaan, josta Tuhti-karhu raivostuu, ja vangitsee Buzzin, tehden tälle uudelleenasetuksen, jonka seurauksena Buzz luulee jälleen olevansa oikea avaruusrangeri sekä Tuhti-karhun palvelija, joka vangitsee omat ystävänsä, pitäen näitä keisari Zurgin kätyreinä.

Samaan aikaan yksi Bonnien leluista, Virnu-klovni, kertoo Woodylle kaiken, minkä tietää Tuhti-karhun todellisesta luonteesta: hän oli aluksi Tuhti-karhun ja Iso vauva-nuken kanssa Daisy-nimisen tytön leluja. Daisyn perheen ollessa retkellä Tuhti-karhu ystävineen unohtuivat vahingossa taukopaikalle. Tuhti-karhu, Virnu ja Iso vauva aloittivat pitkän patikoinnin takaisin kotiin, toivoen päätyvänsä Daisyn luokse. Lopulta heidän saavuttua perille Tuhti-karhu huomasi Daisyn ostaneen uuden Tuhti-karhun tilalle, jolloin Tuhdin luonne muuttui täysin. He aloittivat uuden matkan kohti tuntemattomaa, ja löysivät lopulta päiväkodin, jonne Tuhti-karhu saapui Ison vauvan kanssa, ryhtyen päiväkodin armottomaksi hallitsijaksi, joka ei hyväksy rakkautta tai perheitä. Virnu päätyi kuitenkin Bonnien luo. Woody lähtee takaisin pelastamaan ystäviään.

Samalla lelut uskovat Andyn etsivän heitä, jonka he saavat tietää Rouva Perunapäältä, jonka toinen silmä oli jäänyt Andyn huoneeseen, ja näkee siten toisella silmällään Andyn etsivän lelujaan. Woody pääsee takaisin päiväkotiin ja yrittää keksiä keinon paeta ystäviensä kanssa pois tarkoin vartioidusta päiväkodista, ja saa siihen apua Puhelimelta, joka kertoo Woodylle, että heidän on pysäytettävä kameroita valvova apinalelu, jotta he voisivat (pienellä todennäköisyydellä) päästä pakoon. Barbie onnistuu kiristämään Keniltä Buzz-figuurin käyttöohjeen. Woodyn ja muiden yrittäessä palauttaa Buzzin ennalleen tämä päätyykin vahingossa espanjankieliseen tilaan, jolloin tämä alkaa ilmaista romanttisia tunteitaan Jessietä kohtaan.

Lelujen pakomatka päättyy roskakorille, jossa Tuhti-karhu pysäyttää heidät. Woody ja Barbiehen tulisesti ihastunut Ken yrittävät saada Tuhti-karhun lopettavan hullun käyttäytymisensä, ja Woody heittää tälle Virnun antaman sydänkorun, joka on ainoa muisto Daisysta. Ison vauvan alkaessa kaivata Daisyä Tuhti-karhu tuhoaa raivoissaan korun ja raivoaa lelujen olevan vain poisheittämistä odottavaa rojua. Tämän seurauksena Iso vauva heittää Tuhti-karhun roskakoriin, mutta Tuhti onnistuu vetämään Woodyn mukaansa. Muut (paitsi Barbieta estävä Ken) yrittävät pelastaa Woodyä roskakorista, mutta jäteauto vie heidät kaikki mukanaan. Kaikki selviävät kuitenkin ehjinä. Buzz onnistuu pelastamaan Jessien autoon putoavien roskien alta, vanhan television kuitenkin pudotessa hänen päälleen. Tajuton Buzz kuitenkin herää palautuneena entiselleen.

Lelujen matka jatkuu jäteauton kautta kaatopaikalle, jossa he joutuvat tuhoisaan roskankäsittelyyn. Lelut onnistuvat välttämään tuhon ja Woody onnistuu pelastamaan Tuhti-karhun roskasilppurilta. Lopulta viimeisenä esteenä on kuilu, jossa odottaa roskien poltto. Tuhti-karhu huomaa hätäpysäytysnapin ja Woody ja Buzz auttavat häntä kiipeämään sen luo, mutta hän poistuukin paikalta ja jättää muut pulaan. Lelut päättävät kohdata loppunsa yhdessä. He kuitenkin pelastautuvat täpärästi, sillä vihreät Avaruusolio-lelut olivat yllättäen päätyneet nostokouran ohjaamoon onnistuen nostamaan ystävänsä pois roskanpolttokuilusta.

Woody kiiruhtaa ystävineen kotiin, ja hyvästelevät yliopistoon lähtevän Andyn muiden jäädessä ullakolle päätyvään laatikkoon. Lopulta viimeisillä minuuteilla Woody kirjoittaa laatikkoon (jonne muut lelut ovat menneet) Andylle viestin ”Andyn äidiltä”, jossa hän kehottaa Andya viemään lelut Bonnie-tytön luokse, tietäen näin olevan kaikkein parasta. Samalla hän itse hyppää mukaan laatikkoon.

Andy vie lelunsa Bonnielle, tietäen tekevänsä oikein, ja pyytää tätä pitämään erittäin hyvää huolta leluistaan. Andy leikkii leluilla Bonnien kanssa viimeisen kerran, ja lopulta ajaessaan pois yliopistoon hän kiittää leluja kaikista kuluneista vuosista. Woody ystävineen katsovat iloisina ja liikuttuneina Andyn ajaessa pois, tietäen että heillä on nyt taas uusi omistaja, jonka kanssa he tulevat viettämään yhtä iloisia aikoja kuin Andyn kanssa.

Elokuvan lopputekstien aikana nähdään kohtauksia, jotka kertovat Barbien jääneen Kenin kanssa päiväkotiin, ja päiväkodista on tullut parempi paikka, ja he lähettävät kirjeitä Woodylle ja muille leluille panemalla kirjeet Bonnien reppuun tämän ollessa päiväkodissa. Myös Woodylla ja hänen ystävillään on mukavaa uudessa kodissa. Jessie käyttää Buzzin espanjankielistä tilaa hyväkseen ja saa tämän mukaansa flamencotanssiin.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen näyttelijä Suomalainen näyttelijä Rooli
Tom Hanks Antti Pääkkönen Woody
Tim Allen Santeri Kinnunen Buzz Lightyear
Javier Fernández Peña (espanjaksi)
Joan Cusack Nina Tapio Jessie
John Ratzenberger Petteri Summanen Röh
Wallace Shawn Mikko Kivinen Rex
Blake Clark Jarmo Koski Slinky
Don Rickles Pekka Autiovuori Herra Perunapää
Estelle Harris Maija-Liisa Peuhu Rouva Perunapää
Jeff Pidgeon Antti Pääkkönen Vihreät alienit
Ned Beatty Markku Huhtamo Tuhti Karhunhali
John Morris (aikuinen)
Charlie Bright (nuori)
Max Wiberg (aikuinen)
Aarni Hyökki (nuori)
Andy
Michael Keaton Eppu Salminen Ken
Jodi Benson Krisse Salminen Barbie
Emily Hahn Siiri Piha Bonnie
Laurie Metcalf Rinna Paatso Andyn äiti
Beatrice Miller Kea Porthan Molly
Lori Alan Kirsi Piha Bonnien äiti
Timothy Dalton Jukka Puotila Herra Piikkis
Kristen Shaal Susa Saukko Triksi
Jeff Garlin Seppo Pääkkönen Leinikki
Bud Luckey Ossi Ahlapuro Virnu
Bonnie Hunt Ella Pyhältö Maija
Whoopi Goldberg Titta Jokinen Turski
Jack Angel Juha Paananen Jysky
John Cygan Pasi Ruohonen Sätky
Teddy Newton Simo Frangén Konkari
Carlos Alazraqui Seera Alexander sivuääniä
Danny Mann Jouko Klemettilä sivuääniä
Jess Harnell Pekka Lehtosaari sivuääniä
Mickie McGowan Jari Viitanen sivuääniä
Jerome Ranft Petri Hanttu sivuääniä
James Kevin Ward Aku Laitinen sivuääniä
Teresa Ganzel Emma Kaila sivuääniä
Constantivo Bravos Juhana Vaittinen sivuääniä
Leo Jergovic Tommi Bäckman sivuääniä
Nikolas Michailidis Arttu Bäckman sivuääniä
Laraine Newman Sari Ann Moilanen sivuääniä

[3]

Slinky-koiran ääninäyttelijä Jim Varney kuoli keuhkosyöpään 2000. Hänen tilalleen valittiin Varneyn ystävä Blake Clark, jolla tuottaja John Lasseterin mukaan on sopivan samankaltainen ääni.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Walt Disney Feature Animationin piti tuottaa elokuva Circle 7 Animationin kautta ja oli tarkoitus julkaista se vuonna 2008. Tämän version tuotanto kuitenkin lopetettiin tammikuussa 2006. Helmikuussa 2006 Pixar Animation Studios, sarjan luojayhtiö, otti elokuvan teon vastuulleen.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toy Story 3 -elokuvasta tuli elokuvahistorian toistaiseksi menestynein animaatioelokuva. Elokuva oli tuottanut 15. elokuuta mennessä 920 miljoonan dollarin (720 miljoonan euron) lipputulot.[4] Elokuva ohitti aikaisemman listaykkösen, Shrek 2:n, joka tuotti noin 919 miljoonaa dollaria. Toy Story 3 tuotti yhteensä noin 1,063 miljardia dollaria.[4]

Nyt-liitteessä neljä kriitikkoa antoi Toy Story 3:lle pistekeskiarvon 3,8.[5] Kokoonpanoltaan hieman muuttuneen raadin pistekeskiarvoksi muodostui muutamaa viikkoa myöhemmin 3,3.[6]

Episodi-lehdessä neljä kriitikkoa antoi elokuvalle pisteitä keskiarvona 4,25.[7]

Vuoden 2011 Oscar-gaalassa Toy Story 3 voitti parhaan animaatioelokuvan ja parhaan laulun Oscar-palkinnot. Lisäksi se sai parhaan elokuvan, parhaan sovitetun käsikirjoituksen ja parhaiden äänitehosteiden Oscar-ehdokkuudet.

Jatko-osa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan jatko-osa Toy Story 4 sai ensi-iltansa vuonna 2019.[8] Jatko-osan on ohjannut Josh Cooley.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Toy Story 3 (2010) Box Office Mojo. Viitattu 2.3.2016. (englanniksi)
  2. Tältä näyttää odotettu 3D-animaatio Toy Story 3MTV3. (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. Buena Vista International Finland: Toy Story 3 bvifinland.fi.
  4. a b 'Toy Story 3' is top-grossing animated film ever hollywoodreporter.com. 13.8.2010. Viitattu 16.8.2010. (englanniksi)
  5. Kriitikon valinta. Tv-Nyt, 2010, nro 34, s. 20.
  6. Kriitikon valinta. Tv-Nyt, 2010, nro 37, s. 20.
  7. Toimituksen suosikit. Episodi, 2010, nro 8, s. 33.
  8. Kelly, Lauren: Toy Story 4 finally has a release date The Independent. 10.4.2018. Viitattu 19.5.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]