WALL-E

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo elokuvasta. Elokuvaan perustuvasta videopelistä on oma artikkelinsa.
WALL•E
Suomalaisen Blu-ray-julkaisun kansikuva.
Suomalaisen Blu-ray-julkaisun kansikuva.
Ohjaaja Andrew Stanton
Käsikirjoittaja Andrew Stanton
Pete Docter
Tuottaja Jim Morris
Lindsey Collins
John Lasseter
Säveltäjä Thomas Newman
Kuvaaja Danielle Feinberg
Jeremy Lasky
Leikkaaja Stephen Schaffer
Tuotantosuunnittelija Ralph Eggleston
Pääosat Ben Burtt
Elissa Knight
Sigourney Weaver
Jeff Garlin
Fred Willard
John Ratzenberger
Kathy Najimy
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Walt Disney Pictures
Levittäjä Walt Disney Studios Motion Pictures
Walt Disney Studios Sony Pictures Releasing (käännä suomeksi)
Ensi-ilta Yhdysvallat 23. kesäkuuta 2008
Suomi 5. syyskuuta 2008
Kesto 98 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 180 000 000 USD
Tuotto 521 311 860 USD
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

WALL•E on animaatiostudio Pixarin tulevaisuuteen sijoittuva ja kahden robotin romanssista kertova animaatioelokuva vuodelta 2008. Elokuvan ohjasi Andrew Stanton ja sen ääninäyttelijöitä olivat muun muassa Ben Burtt, Sigourney Weaver, Jeff Garlin ja Fred Willard.

Elokuva oli menestys ja voitti ilmestymisvuotenaan parhaan animaatioelokuvan Oscar-palkinnon. Vuonna 2016 elokuva äänestettiin BBC:n kyselyssä alkaneen vuosisadan 30 parhaan elokuvan joukkoon. Vastaajina oli 177 elokuva-asiantuntijaa eri puolilta maailmaa.[1]

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat vuoteen 2805[2], ja se kertoo siitä, että maapallo on tällöin täysin autio ja täynnä roskaa. Ihmiset asuvat avaruudessa kelluvassa ilmalaivassa ja maapallolla on useita jätteenlajittelurobotteja, kuten elokuvan päähenkilö WALL-E.[3]

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa esiintyviä robotteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • WALL•E (Waste Allocation Load Lifter-Earth Class, suomenkielisessä versiossa Wattipää Automaatti Likasyöppö Lastari Ekokone) on elokuvan päähenkilö. Hän on romunkerääjärobotti, joka on siivonnut maapalloa 700 vuotta. Kaikista samanlaisista roboteista hän on ainoa joka toimii edelleen. Hän kykenee pakkaamaan romuja siisteiksi paaleiksi ja onnistuakseen tässä hän kulkee teloilla ja toimii aurinkoenergialla. Hänellä on myös leikkauslaseri.
  • EVE (Extraterrestial Vegetation Evaluator; suomenkielisessä versiossa EVA, Eksoelämän evaluaattori) on kehittynyt luotainrobotti, joka kykenee skannaamaan erilaisia materiaaleja ja pintoja löytääkseen niistä toimivaa fotosynteesiä eli kasvillisuutta. Hän on aika äkkipikainen: yksikin pieni ääni hänen takanaan saa hänet puolustuskannalle. Skannausjärjestelmän lisäksi hänellä on oikeassa kädessään suhteellisen tehokas ionitykki ja hän osaa lentää.
  • M-O (Microbe Obliterator) on Axiom-aluksessa toimiva pieni puhdistajarobotti, jonka tehtävä on puhdistaa kaikki Axiomiin tulevat muut robotit kaikista vieraista epäpuhtauksista. Hän kantaa yhtä pientä pyörivää puhdistinta, joka pyörii todella nopeasti, ja siksi hän saa työnsä tehtyä nopeasti. Hän kykenee erottamaan epäpuhtauksia mistä vain, ja myös laskemaan epäpuhtauksien prosentuaalisen määrän muissa roboteissa. Hän kykenee liikkumaan vain yhdellä pyörällä.
  • Auto on Axiom-aluksen autopilotti. Hän on oikeastaan ruori, joka voi toimia itsenäisesti. Hänellä on monta erilaista laitetta, ja hän tottelee ylempiensä antamia käskyjä viimeiseen asti. Auto on itse asiassa elokuvan konna, joka ottaa aluksen valtaansa Axiomin kapteenilta tämän halutessa palata maahan. Axioimin kapteeni saa kuitenkin huijattua Autoa ja sammutettua automaattiohjauksen.

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen Suomeksi Rooli
Ben Burtt Jukka Rasila WALL•E / M-O
Elissa Knight Sari Ann Moilanen EVA
Jeff Garlin Mikko Kivinen Kapteeni
Fred Willard Tom Pöysti Shelby Forthright
John Ratzenberger Tommi Korpela Joni
MacInTalk Jukka Rasila Autopilotti
Kathy Najimy Elina Knihtilä Mary
Sigourney Weaver Eija Kare Laivan tietokone

Suomenkielisen version on ohjannut Carla Rindell ja kääntänyt Marko Hartama.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arvostelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]