Ötökän elämää

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ötökän elämää
A Bug's Life
Elokuvan kansikuva
Elokuvan kansikuva
Ohjaaja John Lasseter
Andrew Stanton (apuohjaaja)
Käsikirjoittaja John Lasseter
Andrew Stanton
Joe Ranft
Tuottaja Darla K. Anderson
Kevin Reher
Säveltäjä Randy Newman
Kuvaaja Sharon Calahan
Leikkaaja Lee Unkrich
Pääosat Ääni:
Dave Foley
Kevin Spacey
Julia Louis-Dreyfus
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Walt Disney Pictures
Pixar
Ensi-ilta Yhdysvaltain lippu 25. marraskuuta 1998
Suomen lippu 19. helmikuuta 1999
Kesto 96 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 60 miljoonaa dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Ötökän elämää (A Bug’s Life) on Disneyn ja Pixarin yhteistyönä vuonna 1998 valmistunut ja 1999 Suomessa julkaistu tietokoneanimaatioelokuva. Ötökän elämää oli ensimmäinen Disney-elokuva, josta tehtiin suoraan myös DVD-versio.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarina sijoittuu Murkkusaari nimiseen paikkaan, jonka asuttavat muurhaiset. Kesä on alkamassa ja murkut keräävät viljaa heinäsirkoille. Prinsessa Atta odottaa kauhuissaan heinäsirkkojen tuloa. Muurahaisyhdyskunnan älykkö Flik kehitti viljankeruukoneen jonka pitäisi nopeuttaa viljankeruuta. Pian tiedustelija huomaa heinäsirkkojen saapuvan ja ilmoittaa koko yhdyskunnan kekoon turvaan. Paniikissaan Flik hajottaa vahingossa kivialustan, jossa viljaa pidettiin tuhoten koko ruokasadon. Flik oli juuri kertomassa Atalle tapahtuneesta, kunnes yksi sirkoista ihmettelee ruokien hävinneen. Raivopäissään sirkat hyökkäävät murkkujen kimppuun,mutta sirkkojen johtaja Hopper keskeyttää hyökkäyksen.Hän ei ole kyllin tyytyväinen asiasta vaan vaatii koko yhdyskuntaan kerämään sadon uudestaan ennen kuin viimeinen lehti puusta putoaa.Neuvosto järjestää Flikille oikeudenkäynnin.Flik kuitenkin keksii että tämä voisi etsiä Citystä suuria sotureita jotka taistelisivat heinäsirkkoja vastaan.Atta ja muut päättävät käyttää Flikin ideaan hyödykseen ja antavat tämän lähteä etsimää apua,vaikka todellisuudessaan he halusivat päästä Flikistä eroon.Flik lähtee kohti Cityä etsimään sotureita.Flik saapuu ravintolaan,jossa hän kohtaa sattumalta ryhmän,joka taistelee kärpäsiä vastaan kutsueen itseään sotureiksi,vaikka ovat todellisuudessaan sirkus ötököitä.

Flik pyytää ryhmältä apua että nämä lähtisi mukaan saarelle torjumaan heinäsirkkojen hyökkäystä.Ryhmä suostuu tähän.Saarella yhdyskunta on lopen uupunut viljankeruusta.Flik saapuu pian muiden ötököiden kanssa ja saa muilta yhdyskunnilta positiivisen suosion. Näytelmän jälkeen,jossa soturi ötökät taistelevat sirkkoja vastaan,he päättävät kuiskata Flikille totuuden,että ovat oikeasti sirkus ötököitä.Ötökät lähtevät saarelta,mutta lintu hyökkää nämän kimppuun.Ötökät pelastavat kuitenkin Dotin ja heitä luullaan oikeaksi sotureiksi.Ötökät rakentavat ison linnun joka häätäisi sirkat pois.Sirkkojen tukikohdassa,Hopper ei ole unohtanut Flikin uhoa,joka nousi tätä vastaan murkkusaarella.Hermostunut Hopper tappaa yhden sirkoista ja lähtee muiden sirkkojen kanssa takaisin saarelle.

Murkut pitävät juhlat,kunnes sirkusötökäiden johtaja P.T Kirppu ilmestyy paikalle ja haluaa ryhmän takaisin.Samalla paljastui,että Flik valehteli.Petoksen myötä Flik lähtee saarelta muiden ötökäiden kanssa.Saarella murkut eivät ehdi kerätä satoa ja sirkat saapuvat saarelle.Hopper julistaa kapinan ja pitää kuningattaren panttivankina.Dot lähtee etsimään Flikin ja onnistuu tämän taivuttamaan takaisin.Sirkus ötökät harhauttavat Hopperia ja muut sirkat,sillä välin kun Flik ja murkkulapset suuntavat kohti tekolintua.Taikatempun myötä Manny onnistuu pelastamaan kuningattaren,mutta Hopper alkaa hyökätä tämän kimppuun.Flik ja muut hyökkäävät sirkkojen kimppuun heidän rakentamallaan linnullaan. P.T Kirppu huomaa Mannyn kuolemankohtauksen ja erehtyy sytyttämään linnun tuleen.Hopper luulee ekana Attan tehneen linnun,mutta Flik tunnustaa linnun olevan hänen keksintönsä. Hopper lähettää Thumperin Flikin kimppuun joka havoittaa tämän väkivaltaisesti.Flik kertoo Hopperille että muurahaisten ei tarvitse palvella heitä vaan sirkkojen pitäisi kunnioittaa muurahaisia.Tämän myötä muurahaiset nousevaan vastakapinaa sirkkoja vastaan.Sade yllättää ötökät.Flik ja Atta lentävät Hopperia pakoon,mutta Flik johdattaa Hopperin linnunpesän luokse.Hopper yrittää tappaa Flikin,mutta huomaa linnun.Hopper luulee ekana että kyseessä oli taas jokin leikkilintu,mutta pian se paljastuu oikeaksi.Lintu nappaa Hopperin ja syöttää tämän poikasilleen.Saarella muurahaiset juhlivat vapautta.Sirkusötökät palaavat takaisin Cityyn johon myös Hopperin entinen kätyri Molt liittyy.

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen näyttelijä Suomalainen näyttelijä Rooli Hyönteistyyppi
Dave Foley Jarkko Tamminen Flik muurahainen
Hayden Panettiere Heljä Heikkinen Dot muurahainen
Kevin Spacey Seppo Pääkkönen Hopper heinäsirkka
Julia Louis-Dreyfus Maija Kinnunen Prinsessa Atta muurahainen
Phyllis Diller Seela Sella Kuningatar muurahainen
Richard Kind Jukka Voutilainen Molt heinäsirkka
David Hyde Pierce Jukka Rasila Slim sauvasirkka
Joe Ranft Jarmo Koski Heimlich perhosen toukka
Denis Leary Petteri Summanen Francis leppäkerttu
Madeline Kahn Mari Vainio Gypsy riikinkukkokehrääjä
Michael McShane Michael McShane (ei Suomi-dubbausta) Tuck & Roll siira
Bonnie Hunt Kristiina Halttu Rosie mustaleski
John Ratzenberger Heikki Määttänen P.T. Kirppu kirppu
Jonathan Harris Matti Ranin Manny rukoilijasirkka
Brad Garrett Pekka Lehtosaari Dim lehtisarvinen
Roddy McDowall Tuomo Holopainen Soil muurahainen
Alex Rocco Eero Saarinen Thorny muurahainen
Edie McClurg Maija-Liisa Peuhu Flora muurahainen
David Ossman Veikko Honkanen Cornelius muurahainen
David Lander Antti Pääkkönen Thumper heinäsirkka
Ashley Tisdale Mustikkapartiolainen / muita ääniä
Randy Newman Pepe Ahlqvist Laulut

Laulu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ole Vain Mikä Oot (Time of Your Life) - Esittäjänä Pepe Ahlqvist


Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.