WALL-E (videopeli)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
WALL-E
WALL-E-pelin eurooppalainen kansikuva.
WALL-E-pelin eurooppalainen kansikuva.
Kehittäjä Heavy Iron Studios (PS3, X360, Wii)
Asobo Studio (PC, Mac, PS2)
Helixe (DS)
Savage Entertaiment (PSP)
Julkaisija THQ
Säveltäjä Bruno Coon
Frank Wolf
Julkaistu PlayStation 2[1]
  • NA 24. kesäkuuta 2008
  • EU 4. heinäkuuta 2008
  • AUS 4. syyskuuta 2008
  • JP 11. joulukuuta 2008
Mac OS X
  • EU 13. maaliskuuta 2009
Lajityyppi tasohyppely
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus BBFC: U
CERO: A
ESRB: E
OFLC: G
PEGI: 3
Alusta Microsoft Windows, Nintendo DS, PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation Portable, Wii, Xbox 360, Mac OS X
Jakelumuoto Blu-ray, DVD, optinen levy, UMD, pelimoduuli
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

WALL-E (tyyliteltynä WALL·E) on Pixarin kehittämään samannimiseen elokuvaan perustuva videopeli. Peli julkaistiin useammalle eri alustalle.[2] Yhdysvalloissa 24. kesäkuuta, Euroopassa 4. heinäkuuta ja Australiassa 4. syyskuuta 2008. Peli julkaistiin Japanissa 11. joulukuuta 2008, mutta siellä se ei ole virallisesti saatavilla Microsoft Windowsille ja Xbox 360:lle. Pelin ohjekirjat ovat suomeksi, mutta peli itse on englanniksi.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

WALL-E:tä pelatessa pelaajan täytyy läpäistä lukuisia jaksoja ja episodeja, jotka liittyvät ainakin jollain tavoin elokuvaan. Jokaisessa episodissa pelaajan täytyy auttaa WALL-E-robottia pääsemään määränpäähän. WALL-E voi tuhota lukuisia vihollisia ja esineitä elokuvasta tutulla leikkauslaaserilla, puskemalla laatikkopuskun tai heittämällä erilaisia kuutioita. Pelaaja kohtaa silloin tällöin erinäköisiä kuutioita, sillä muun muassa neljännessä episodissa pelaaja kohtaa räjähtäviä kuutioita, joita tarvitaan aina lukuisten esineiden ja seinien tai ovien räjäyttämiseen. Axiomin toisessa episodissa pelaaja kohtaa magneettikuutioita, joita tarvitaan erilaisten jättikokoisten magneettikuutioiden siirtämiseen. Hän voi myös tehdä tuhottujen vihollisten roskakasoista heitettäviä kuutioita. Pelaaja kohtaa ympäri pelimaailmaa erilaisia laatikoita, joista hän voi saada eri värisiä putkiloita, joista muun muassa punaiset täyttävät WALL-E:n leikkauslaaserin mittaria. Pelaaja voi saada leikkauslaaserin täyttöputkiloita myös erilaisista automaateista joita on asennettu ympäri pelimaailmaa. Pelaaja voi löytää myös pelin episodeihin piilotettuja esineitä, kuten viemärinavaajan, kiikarit ja megafonin.

WALL-E:n energiana toimii elokuvan tavoin aurinkoenergia fysiikka, jota saa lisää lukuisista auringonsäteilykohdista. Pelaaja kohtaa myös silloin tällöin elokuvasta tuttuja apulaisbotteja joista esimerkiksi yksi osaa rikkoa erilaisia suurikokoisia laatikoita pyörimishyökkäyksellä sekä botti, joka voi avata erilaisia normaalisti auki saamattomia ovia. Aina yhden tason läpäistyä pelaaja saa läpäisemästään episodista pisteitä, joita hän voi käyttää erilaisten konseptikuvien avaamiseen, mitä voi avata Extra-moodissa. Joissakin kohdissa pelaajan täytyy myös ohjata EVE-nimisellä robotilla, joka on elokuvan tavoin WALL-E:n ihastus. EVE:n tasoissa pelaajan täytyy lentää sillä määränpäähän ja välttää kaikenlaisiin esteisiin osumisia. EVE voi tuhota erilaisia vastaan tulevia laatikoita omalla laserpyssyllä. Peli sisältää myös moninpelitilan, jossa pelaaja voi pelata lukuisia tarinatilasta tuttuja haasteita/minipelejä kavereiden kanssa.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eri konsoleiden versioiden arvosanoissa oli arvosteluissa vaihtelevuutta, varsinkin PlayStation 3:n, Xbox 360:n ja Wiin versioiden välillä.[3] Arvostellessaan Xbox 360 -versiota IGN totesi, että sen sijaan että he ostaisivat pelin, he menisivät katsomaan elokuvan itsessään WALL-E:sta.[4] 30. heinäkuuta 2008 mennessä peliä oltiin myyty yli miljoona kappaletta.[5] Peli nimitettiin GameSpotin ”Best 2008” -gaalassa ”Yllättävän hyvä peli” ja ”Paras luovuutta hyödyntävä lisenssi” -luokkiin, mutta ei voittanut kummassakaan.[6][7]

Erikoinen Lähi-Idän julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin julkaisija THQ oli tehnyt Pluto Games -yhtiön kanssa yhteistyötä ja julkaissut lokalisoidun painoksen pelistä Lähi-Idässä, tehden ensimmäisen länsimaissa kehitetyn pelin kääntämisen arabian kielelle.[8] Strategialla pyrittiin vetoamaan paikallisiin pelaajiin heidän julkaisemalla peli heinän omalla kielellään, ja sitoutumaan julkaisemalla enemmän heidän kielelleen lokalisoituja pelejä tulevaisuudessa.[8] Kuitenkin, käännetty versio on saatavilla vain PlayStation 3:lle, Xbox 360:lle ja PlayStation Portablelle, vaikka peli onkin siellä saatavilla kaikille muillekin alustoille.[8] Arabian kielelle käännetty versio julkaistiin 27. kesäkuuta 2008 (vaikka elokuva itsessään julkaistiin siellä 3. heinäkuuta).[8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]