Billy Crystal

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Billy Crystal
Crystal vuonna 2018.
Crystal vuonna 2018.
Henkilötiedot
Syntynyt14. maaliskuuta 1948 (ikä 76)
New York
Ammatti näyttelijä, käsikirjoittaja, tuottaja, koomikko, elokuvaohjaaja
Näyttelijä
Aktiivisena 1975–
Aiheesta muualla
[- Viralliset kotisivut]
IMDb
Elonet

William Edward ”Billy” Crystal (s. 14. maaliskuuta 1948 New York) on yhdysvaltalainen näyttelijä, käsikirjoittaja, tuottaja, koomikko ja elokuvaohjaaja. Ensimmäisen kuuluisan roolin hän teki homoseksuaali Jodie Dallasina saippuaoopperaparodiassa Kupla. Roolihahmo oli ensimmäisiä Amerikan televisiossa nähtyjä homoseksuaaleja.

Sittemmin hän näytteli Rob Reinerin ohjaamassa elokuvassa Hei me rokataan! Yhteistyötä he ovat tehneet myös elokuvissa Prinsessan ryöstö ja Kun Harry tapasi Sallyn..., jossa Crystal näytteli Harryn roolin ja sai Golden Globe -ehdokkuuden.

Koomikon taitojaan hän on näyttänyt ohjelmissa Comic Relief ja Saturday Night Live. Pieniä rooleja hän teki muun muassa televisiosarjoissa Perhe on pahin, Frendit ja Frasier.

Yksi ja ehkä tunnetuin hänen käsikirjoittamistaan ja ohjaamistaan elokuvista on vuonna 1995 ensi-iltansa saanut Hyvästi Pariisi (Forget Paris), jossa hän näytteli myös pääosan. Animaatioelokuvissa Monsterit Oy ja Monsterit – yliopisto hän toimi Miken äänenä.

Billy Crystal on juontanut Oscar-gaalan yhdeksän kertaa, mikä on toiseksi eniten gaalan historiassa. Crystalin edellä on Bob Hope 19 kerralla.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]