Rob Reiner

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rob Reiner
Rob Reiner vuonna 2016
Rob Reiner vuonna 2016
Henkilötiedot
Syntynyt6. maaliskuuta 1947 (ikä 77)
Bronx, New York, New York
Kansalaisuus Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä, ohjaaja, tuottaja ja käsikirjoittaja
Ohjaaja
Tunnetuimmat ohjaukset
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Rob Reiner (s. 6. maaliskuuta 1947 Bronx, New York, New York) on yhdysvaltalainen näyttelijä, ohjaaja, tuottaja ja käsikirjoittaja.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Reiner syntyi New Yorkissa, mutta vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Los Angelesissa. Hänen isänsä oli näyttelijä-ohjaaja Carl Reiner[1].

Reiner nousi kuuluisuuteen näyteltyään Archie Bunkerin vävyä Michael ”Läskipää” Stiviciä 1970-luvun suositussa televisiosarjassa Perhe on pahin. 1980- ja 1990-luvulla hän ohjasi useita menestyksekkäitä Hollywood-elokuvia, tunnetuimpina romanttinen komedia Kun Harry tapasi Sallyn ja rock-dokumentteja parodioiva kulttielokuva Hei me rokataan!.

Reiner on saanut pitkän uransa aikana useita palkintoehdokkuuksia. Näyttelijänurallaan hän oli roolistaan sarjassa Perhe on pahin ehdolla viidesti sekä Emmyn että Golden Globen saajaksi. Hän voitti Emmy-palkinnon vuosina 1974 ja 1978 kategoriassa paras miessivuosa komediasarjassa.[1] Ohjaajanurallaan hän on ollut neljästi ehdolla Golden Globen saajaksi, elokuvista Stand by Me – viimeinen kesä, Kun Harry tapasi Sallyn, Kunnian miehiä sekä Amerikan presidentti, ja yksi hänen elokuvistaan, Kunnian miehiä, on ollut ehdolla parhaan elokuvan Oscarin saajaksi. Vuonna 1999 Reiner sai oman tähtensä Hollywood Walk of Famelle.

Reiner oli perustamassa vuonna 1987 Castle Rock Entertainment -nimistä tuotantoyhtiötä, joka sai nimensä Stephen Kingin luoman fiktiivisen kaupungin mukaan. Reiner on ohjannut kaksi Kingin teoksiin perustuvaa elokuvaa, Stand by Me – viimeinen kesä sekä Piina.

Reiner on osallistunut useisiin poliittisiin kampanjoihin Kaliforniassa. Reiner oli muun muassa vahvasti mukana viemässä läpi aloitetta, joka vuonna 1998 korotti tupakkaveroa osavaltiossa.

Reiner meni vuonna 1971 naimisiin näyttelijä-ohjaaja Penny Marshallin kanssa, mutta liitto päättyi eroon vuonna 1979. Vuonna 1989 hän avioitui Michele Singerin kanssa,[1] jonka kanssa hänellä on kolme yhteistä lasta.

Ohjaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Pendergast, Tom & Pendergast, Sara (toim.): International Dictionary of Films and Filmmakers, Vol. 2: Directors, 4th edition, s. 804. St. James Press, 2000. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 30.5.2015). (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Rob Reiner Internet Movie Databasessa. (englanniksi)