Piina (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Piina
Misery
Elokuvan suomalainen VHS-kansi.
Elokuvan suomalainen VHS-kansi.
Ohjaaja Rob Reiner
Käsikirjoittaja William Goldman
Perustuu Stephen Kingin romaaniin
Tuottaja Rob Reiner
Andrew Scheinman
Säveltäjä Marc Shaiman
Kuvaaja Barry Sonnenfeld
Leikkaaja Robert Leighton
Pääosat James Caan
Kathy Bates
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Castle Rock Entertainment
Levittäjä InterCom
Netflix
Ensi-ilta
Kesto 107 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Piina (Misery) on yhdysvaltalainen vuonna 1990 ensi-iltansa saanut jännityselokuva. Sen on ohjannut Rob Reiner, ja se perustuu Stephen Kingin samannimiseen romaaniin. Pääosia näyttelevät James Caan ja Kathy Bates. Elokuvaa pidetään yleisesti yhtenä onnistuneimmista Stephen King -filmatisoinneista.

Kathy Bates voitti roolisuorituksestaan pakkomielteisenä Annie Wilkesinä parhaan naispääosan Oscarin ja Golden Globen naispääosasta draamaelokuvassa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kuuluisa romaanikirjailija Paul Sheldon (James Caan) on kirjoittanut useita romanttisia teoksia Misery Chastain-nimisestä hahmosta. Saatuaan uusimman ”Miseryttömän” romaaninsa käsikirjoituksen valmiiksi Paul lähtee ajamaan Coloradon Silver Creekistä New Yorkiin, mutta jää lumimyrskyn vangiksi, jolloin hänen autonsa ajautuu ulos tieltä. Hänet pelastaa sairaanhoitaja Annie Wilkes (Kathy Bates), joka tuo hänet syrjäiseen kotiinsa. Paulin kummatkin jalat ovat poikki ja hänen olkapäänsä mennyt sijoiltaan, minkä vuoksi hän on vuoteenomana eikä voi liikkua lähes lainkaan. Annie kertoo olevansa Paulin ykkösfani ja ilmaisee toistuvasti, miten paljon hän ihailee Paulia ja tämän romaaneja. Annien ihastukseksi Paul antaa tämän lukea hänen uuden romaaninsa, mutta Annie myöntää myöhemmin, ettei pidä teoksessa esiintyvistä kirosanoista. Syöttäessään Paulia Annie menettää malttinsa ja läikyttää keittoa Paulin päälle, mutta saa itsehillintänsä takaisin ja pyytää tyynesti anteeksi. Sitten Annie ostaa Paulin viimeisimmän kirjan, Miseryn lapsen, jonka Paul on tarkoittanut Misery-sarjansa viimeiseksi teokseksi. Luettuaan Miseryn lapsen ja tajuttuaan, että Paul on kirjassa ”tappanut” Miseryn, Annie raivostuu ja miltei murskaa tuolin Paulin päähän. Annie paljastaa, ettei ole ottanut lainkaan yhteyttä sairaalaan tai kehenkään Paulin tuttavaan toisin kuin alussa väitti. Annie lähtee, ja Paul yrittää paeta huoneestaan, mutta Annie on lukinnut oven.

Seuraavana aamuna Annie pakottaa Paulin polttamaan viimeisimmän käsikirjoituksensa ja vaatii, että Paul kirjoittaa sen sijaan uuden Misery-romaanin nimeltä Miseryn paluu, jossa hän herättää sankarittaren jälleen henkiin. Kirjoittaessaan tätä uutta romaania Paul yrittää paeta talosta aina, kun Annie lähtee kaupungille, käyttäen apunaan hiuspinnistä tehtyä tilapäistä avainta. Varastoituaan tarpeeksi kipulääkkeitä Paul yrittää huumata Annien kynttiläillallisella, mutta hänen yrityksensä epäonnistuu, kun Annie kaataa terästetyn viinilasinsa vahingossa pöydälle. Erään toisen karkausyrityksen aikana Paul löytää leikekirjan, joka on täynnä sanomalehdestä leikattuja uutisia hänen omasta katoamisestaan sekä Annien menneisyydestä. Paul saa selville, että Annie on saanut tuomion useista pikkulasten kuolemista. Myöhemmin Annie huumaa Paulin ja sitoo tämän sänkyynsä. Kun Paul herää, Annie kertoo tietävänsä, että Paul on lähtenyt huoneestaan hänen poissaollessaan ja suunnittelee hänen tappamistaan. Sitten Annie murtaa Paulin nilkat lekalla tehdäkseen Paulista liikuntakyvyttömän.

Sillä välin paikallinen seriffi (Richard Farnsworth) kiinnostuu kadonneen kirjailijan tapauksesta ja käy vierailulla Annien luona; hän muistaa Annien siteeranneen yhtä Paulin Misery-kirjoista vuosia sitten pikkulasten murhia käsitelleen oikeuden edessä. Seriffi löytää huumatun Paulin Annien talon kellarista. Annie kuitenkin ampuu seriffiä tappaen tämän. Annie kertoo Paulille, että loppu on tullut ja että heidän on kuoltava yhdessä. Paul suostuu ja pyytää ainoastaan, että saa kirjoittaa romaaninsa valmiiksi, jotta he voisivat sitten ”antaa Miseryn takaisin maailmalle”. Kun Paul päättää teoksensa viimeisen kappaleen, hän pyytää Annieta tuomaan hänelle savukkeen, tulitikun ja lasin samppanjaa. Kun Paul on lähettänyt Annien hakemaan itselleen toista lasia, hän kastelee valmiin Misery-kirjan kellarista löytämällään sytytysnesteellä. Annien palattua Paul sytyttää kirjan tuleen. Annie yrittää pelastaa kirjan, jolloin Paul iskee häntä kirjoituskoneella päähän. Kaksikon välille syntyy kamppailu. Lopulta Paul saa yliotteen ja kamppaa Annien, joka lyö kaatuessaan päänsä Paulin kirjoituskoneeseen. Paulin paetessa huoneesta Annie kuitenkin syöksyy hänen kimppuunsa. Viimein Paul iskee Annieta pienellä teräksisellä possupatsaalla tappaen hänet.

Puolitoista vuotta myöhemmin Paul (joka pystyy jälleen kävelemään kepin avulla) tapaa kustantajansa Marcian (Lauren Bacall) eräässä ravintolassa. He keskustelevat Paulin ensimmäisestä ”Miseryttömästä” romaanista, josta on tullut menestysteos. Marsha kysyy, tahtoisiko Paul kirjoittaa kirjan ajastaan Annien luona, mutta Paul toteaa, ettei se olisi hyväksi hänelle itselleen. Sitten hän näkee näyn tarjoilijaksi pukeutuneesta Anniesta, mutta tarjoilija osoittautuu kuitenkin joksikuksi toiseksi. Kyseinen tarjoilija (Wendy Bowers) sanoo olevansa Paulin ykkösfani, mihin Paul vastaa: ”Sepä herttaista.”

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Roolit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 James Caan  Paul Sheldon  
 Kathy Bates  Annie Wilkes  
 Richard Farnsworth  Šeriffi John T. 'Buster' McCain  
 Frances Sternhagen  Virginia McCain  
 Lauren Bacall  Marcia Sindell  

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Video-oppaassa vuodelta 1994 Bello Romano pitää Piinaa hieman ylipitkänä mutta antaa sille kolme tähteä viidestä, mikä vastaa sanallista arviota ”hyvä”.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.