Piina (romaani)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Piina
Misery
Misery.jpg
Alkuperäisteos
Kirjailija Stephen King
Kansitaiteilija Bob Giusti
Kieli englanti
Genre kauhu
Julkaistu 1987
Suomennos
Suomentaja Ilkka Rekiaro
Kustantaja Tammi
Julkaistu 1989
Ulkoasu kovakantinen
Sivumäärä 312
ISBN 951-30-8932-0
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Piina (englanninkielinen alkuteos Misery) on Stephen Kingin vuonna 1987 kirjoittama romaani. Kingin piti alun perin julkaista teos salanimellä Richard Bachmann, mutta salanimi ehti paljastua ennen kirjan valmistumista. King oli suunnitellut Piinan nostavan Richardin Bestseller-listoille.

Kirja on julkaistu suomeksi Tammen kustantamana ja Ilkka Rekiaron kääntämänä vuonna 1989.

Romaanista tehtiin elokuvaversio vuonna 1990 ohjaajana Rob Reiner ja käsikirjoittajana William Goldman. Elokuvan pääosissa ovat James Caan ja Kathy Bates.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kirja kertoo Paul Sheldonista, kirjailijasta, joka joutuu auto-onnettomuuteen. Tien varrelta hänet korjaa käsiinsä Annie Wilkes, entinen sairaanhoitaja, jolla on synkkä menneisyys. Paul herää onnettomuuden jälkeen Annien kotoa vierashuoneesta. Hän tuntee murtuneissa jaloissaan suurta kipua. Annie helpottaa tätä särkylääkkeellä nimeltä Novril, johon Sheldon addiktoituu.

Paul on kuuluisa Misery-romaaneistaan, jotka kertovat 1800-luvulla elävästä naisesta nimeltä Misery. Annie rakastaa näitä romaaneja yli kaiken. Kuitenkin hiljattain Paul on mennyt tekemään niin tuhmasti, että hän on antanut viimeisimmässä Misery-kirjassaan päähenkilön kuolla. Niinpä hänen on nyt herätettävä Misery henkiin kirjoittaessaan uutta Misery-kirjaa Annien luona tai luoja tietää, mitä Lohikäärmenaisena tunnettu Annie hänelle tekee.

Annie nostaa Paulin pyörätuoliin, jotta tämä pystyisi kirjoittamaan kirjaansa kirjoituskoneella. Pyörätuolissaan Paul onnistuu Annien poissa ollessa pakenemaan vierashuoneesta, johon Annie on tämän lukinnut. Ensimmäisellä kerralla hän hakee Novril-lääkettä varastoon, sillä hän on huomannut, että Annie saattaa lähteä pois pitkäksikin aikaa varsinkin suuttuessaan. Myöhemmin hän lähtee etsimään pakotietä, mutta huomaa, että kaikki ovet ovat lukossa. Hän kuitenkin löytää todisteita Annien synkästä menneisyydestä murhaajansa.

Sheldonin on monesti sanottu olevan aivan kuin King itsekenen mukaan?.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Heikki Kauma: Piina. Kalaksikukko 14.9.1999 (Web Archive 2002).
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.