Kuvun alla

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuvun alla
Under the Dome
Alkuperäisteos
Kirjailija Stephen King
Kieli englanti
Genre scifi
Julkaistu 2009
Sivumäärä 1074
Suomennos
Suomentaja Ilkka Rekiaro
Kustantaja Tammi
Julkaistu 2011
Ulkoasu kovakantinen
Sivumäärä 1116
ISBN 978-951-31-5729-6
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Kuvun alla (Under the Dome) on Stephen Kingin vuonna 2009 julkaisema tieteisromaani, jonka suomennos julkaistiin vuonna 2011. Kuvun alla on Stephen Kingin kolmas tuhannen sivun rajan ylittävä romaani.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Eräänä päivänä kahden tuhannen asukkaan pikkukaupungissa, Chester's Millsissä, tapahtuu jotain yllättävää: linnut putoavat kuolleina maahan, lentokone räjähtää kesken lennon ja autot rysähtävät keskelle tietä, syynä koko kaupungin ympärille ilmestynyt jättiläismäinen, näkymätön muuri. Muuri paljastuu koko Chester's Millin ja sen asukkaat vanginneeksi ”kuvuksi”, jonka tuhoamista on pian koko Yhdysvaltain hallitus ja puolustusvoimat selvittämässä.

Sattumalta kuvun sisälle on myös joutunut kaupungin ravintolan kokki Dale ”Barbie” Barbara, jolla on kokemusta Irakin sodan ajoilta, ja näin ollen Yhdysvaltain presidentti ylentää hänet everstiksi ja määrää hänet ottamaan johdon kaupungissa, kunnes kupuongelma on ratkaistu. Mutta kaupunginvaltuustossa naruja häikäilemättömästi vetelevä poliitikko James ”Big Jim” Rennie ei katso asiaa hyvällä ja suunnittelee Barbaran päänmenoa, levittämällä pelkoa asukkaiden keskuuteen ja kasvattamalla omaa apulaiskonstaapeleista koostuvaa armeijaa, pitääkseen visusti huolen, että hän pysyisi kaupungin ylimpänä johtohahmona. Big Jimillä on myös epätasapainoinen poika, James Rennie Jr. ”Junior”, jolla on yllättävä sairaus, mikä saa Juniorin käyttäytymään häikäilemättömän väkivaltaisesti. Kuvun alle uhkaa näin muodostua kaksi leiriä, osan puolustaessa hyveellistä Barbaraa, joka yrittää löytää ratkaisua kaikkien ongelmaan, ja osan kannattaessa taasen kieroa Rennietä, joka asemaansa nähden tuntuu hyötyvän kuvun olemassaolosta...[1]

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Triviaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Alkujaan King alkoi työstämään tarinaa jo vuonna 1976. Tarina liikkui myös silloin The Cannibals nimellä. Koska King piti sitä tuolloin liian isona riskinä, hän jätti tarinan unohduksiin vuosiksi, kunnes vuonna 2007 löysi sen taas ja alkoi kirjoittaa sitä uudelleen. Nykyisestä kirjasta vain ensimmäinen luku oli otettu julkaisemattomasta versiosta.
  • Idea läpinäkyvästä, kaupungin vangitsevasta kuvusta käytettiin vuonna 2007 elokuvassa The Simpsons Movie, jossa jättimäinen kupu asetetaan Springfieldin ylle. Myös sama idea käytettiin Simpsonien 22. tuotantokauden jaksossa Hetki lyö (The Fool Monty), jossa Burns uhkaa vangita Springfieldin jättimäisellä kuvulla, saaden idean luettuaan Kuvun alla -kirjan. Under the dome -televisiosarjassa The Simpsons Movie on katsotuin elokuva nuorten keskuudessa kun he saavat sähköä laitteisiinsa.
  • Läpinäkyvä, kaupungin vangitseva kupu esiintyi jo vuonna 1971 sarjakuvassa Vapautettu Ankkalinna (Aku Ankan taskukirja 8).
  • Äkkiarvaamatta ilmaantuva, kaupungin vangitseva läpinäkyvä kupu on esiintynyt myös Clifford D. Simakin vuonna 1965 kirjoittamassa tieteiskirjassa All Flesh is Grass.

TV-sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Under the Dome

DreamWorks ja Amblin Entertainment ostivat oikeudet tuottaa romaaniin perustuva TV-sarja [2], joka on suunniteltu 13-jaksoiseksi. Sarjan tuottajia ovat muun muassa elokuvaohjaajana ja tuottajana tunnettu Steven Spielberg ja kirjailija Stephen King itse. Muita käsikirjoittajia on esimerkiksi Brian K. Vaughan. Sarjan näyttelijöiksi on valittu muun muassa Mike Vogel (Cloverfield, Texasin moottorisahamurhat), Dean Norris (Breaking Bad) sekä Rachelle Lefevre (Twilight – Houkutus, Twilight – Uusikuu).

Sarjan tuotanto lähti virallisesti käyntiin 28. helmikuuta 2013.[3] Ensimmäinen jakso, jonka ohjauksesta vastaa Millennium-trilogian Miehet jotka vihaavat naisia -elokuvan ohjannut Niels Arden Oplev, sai Yhdysvalloissa TV-ensi-iltansa 24. kesäkuuta 2013. [4] Suomessa sarjaa esittää Nelonen, joka esitti sarjan kaksi ensimmäistä jaksoa uudenvuodenpäivänä 2014.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Stephen King: Kuvun alla. (Under the Dome, 2011.) Suomentanut Ilkka Rekiaro. Tammi, 2011. ISBN 978-951-31-5729-6.
  2. Under the Dome IMDB imdb.com. (englanniksi)
  3. Under the Dome: Production Begins on New TV Series tvseriesfinale.com. Viitattu 28.2.2013. (englanniksi)
  4. Under the Dome - First Teaser dailydead.com. Viitattu 4.2.2013. (englanniksi)