Kosketus (romaani)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kosketus
The Dead Zone
Alkuperäisteos
Kirjailija Stephen King
Kieli englanti
Genre jännitys
Kustantaja Viking Press
Julkaistu 1979
Sivumäärä 428
ISBN 978-0-670-26077-5
Suomennos
Suomentaja Heikki Karjalainen
Kansitaiteilija Piotr Tomaszewski
Kustantaja Tammi
Julkaistu 1989
Ulkoasu kovakantinen
Sivumäärä 463
ISBN 951-30-7036-0
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Kosketus (engl. The Dead Zone) on Stephen Kingin vuonna 1979 julkaistu yliluonnollinen jännitysromaani. Se kertoo koomaan vajonneesta opettajasta, joka herää vuosia myöhemmin huomatakseen saaneensa mystisen kyvyn, jonka avulla hän näkee ihmisten menneen ja tulevaisuuden koskettamalla heitä. Tammi julkaisi Heikki Karjalaisen suomennoksen vuonna 1989.

Aiempien kirjojen suuresta menestyksistä huolimatta vasta Kosketus oli ensimmäinen Kingin romaaneista, joka myyntiluvullisesti sijoittui Yhdysvaltain vuoden myydyimpien kirjojen listalle.[1] Kirja oli myös ehdolla Locus-palkinnon saajaksi vuonna 1980.[2] Kirja esittelee myös lukijalle ensimmäistä kertaa kuvitteellisen Castle Rockin pikkukaupungin, joka toimii myös tapahtumapaikkana muun muassa kirjoissa Cujo, Pimeä puoli ja Tarpeellista tavaraa.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Johnny Smith toimii lukion opettajana Mainen Cleaves Millsissa kollegansa ja tyttöystävänsä Sarahin kanssa, mutta vähän sen jälkeen kun he olivat käyneet treffeillä kiertävässä tivolissa, Johnny joutuu auto-onnettomuuteen ja vajoaa koomaan. Hän herää neljä vuotta myöhemmin vain huomatakseen hänelle tutun elämän muuttuneen perusteellisesti, kuten Sarahin avioituneen toisen miehen kanssa. Kaiken tämän lisäksi onnettomuus oli jättänyt häneen neuroottisen vamman aivoihin, synnyttäen sinne "kuolleen alueen". Tämän johdosta hän kykenee saamaan mieleensä visioita aina kun hän koskettaa ihmisiä tai heidän omistamia esineitä.

Kun Johnny tulee uuden kyvyn turvin autettua muutamia ihmisiä, hän alkaa keräämään median huomiota, josta turhautuneena Johnny yrittää eristäytyä siinä toivossa, että hän voisi palata vielä normaaliin elämään. Median luoma maine Johnny "psyykkisistä kyvyistä" ohjaa Castle Rockin sheriffi George Bannermanin Johnnyn puheille, sillä hän tarvitsee meedion kykyjä ratkaistaakseen Castle Rockia riivaavan sarjamurhaajatapauksen. Kun vastahakoiselle Johnnylle paljastuu viimeisimmän uhrin olleen vasta yhdeksänvuotias tyttö, hän suostuu auttamaan. Ruumiin löytypaikalla käynnin perusteella Johnny saa selville, että Bannermanin apulaissheriffi Frank Dodd on murhien takana, mutta tämä ehtii tehdä itsemurhan ennen pidetetyksi tulemista. Ja kuten Johnny oli pelännyt, tapaus tuo hänelle lisää julkisuutta.

Sillä välin häikäilemätön poliittinen kiipijä, raamatujen ovelta-ovelle-myynnillä aloittanut ja lopulta Ridgewayn pormestariksi noussut Greg Stillson on onnistunut saamaan paikan Yhdysvaltain edustajainhuoneesta, mutta kyseenalaisten keinojen käyttäen, mistä johtuen hän alkaa vainoamaan ihmisiä, jotka ovat perillä hänen valonaroista menetelmistään. Sattumalta Johnny on muuttanut julkisuutta pakoon Ridgewayihin ja keskittynyt hankkimaan elantoaan yksityisopettajana, alkaen osoittaa samalla kiinnostusta politiikkaa kohtaan. Kun Greg Stillsonin kättelytilaisuudessa Johnny tulee koskettaneeksi Stillsonia, hän järkyttyy saamastaan näystä: iäkäs Stillson on noussut valtaan tultuaan Yhdysvaltain presidentiksi ja hän tulee aiheuttaneeksi maailmanlaajuisen ydinsodan. Johnnyn terveys alkaa luhistua, mutta hän alkaa tiedostaa entistä enemmän Stillsonin poliittisen uran kehittymisen olevan todellakin uhka, ja kun erään Greg Stillsonin toimia tutkivan FBI-agentin "tapaturma" kantautuu Johnnyn tietoon, hän päättää toimia muuttakseen näkyjensä antaman tulevaisuuden uhkakuvan ja suunnittelee Stillsonin salamurhaamista.

Johnnyn ostettua kiväärin hän suuntaa paikkaan, jossa Stillsonin olisi tarkoitus pitää puheensa suurelle yleisölle. Kun tilaisuus viimein alkaa, Johnny tulee esille piilostaan ja alkaa ampumaan kiväärillään Stillsonia kohti, osumatta tähän. Siinä samassa Stillson tarttuu pieneen lapseen ja nostaa lapsen eteensä ihmiskilvekseen, jolloin Johnny ei kykene ampumaan tätä ja Stillsonin turvamiehet ehtivät käyttää tilannetta hyväksi ampumalla Johnnyn kuolettavasti. Pakokauhun tiimellyksissä kukaan ei kuitenkaan huomannut, että Stillsonin raukkamainen teko oli päätynyt vaivihkaa reportterin valokuvaamaksi, ja kuvan lehtiin päätymisen myötä se olisi siten tuhoava Greg Stillsonin poliittisen uran ja mahdollisuuden nousta presidentin virkaan, ja tämän kaiken kohtalokkaasti haavoittunut Johnny näkee kosketettua viimeisillä voimillaan Stillsonia, ymmärtäen onnistuneensa sittenkin muuttamaan uhkaavan tulevaisuuden parempaan. Asiaan tyytyväinen Johnny menehtyy vammoihinsa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Tarinan pohjalta on tehty vuonna 1983 elokuvasovitus Viimeinen yhteys, jonka on ohjannut David Cronenberg. Elokuvan pääosissa nähdään Christopher Walken ja Martin Sheen. Se sai heti ilmestyttyään erittäin positiivisen vastaanoton kriitikoilta ja sitä on kehuttu yhdeksi parhaimmiksi Stephen King -filmatisoinneiksi.[3]

Vuosina 2002–2006 esitettiin USA Network -kaapelikanavalla Lionsgate Televisionin tupttama yhdysvaltalais-kanadalainen televisiosarja The Dead Zone, jota tehtiin kuusi tuotantokautta. Sarjassa pääosassa nähtiin Anthony Michael Hall.[4]

  1. James W. Hall. Hit Lit: Cracking the Code of the Twentieth Century’s Biggest Bestsellers. Random House, 2012
  2. 1980 Award Winners & Nominees Worlds Without End. Viitattu 29.9.2020. (englanniksi)
  3. The Dead Zone (1983) AFI Catalog of Feature Films. Viitattu 29.9.2020. (englanniksi)
  4. The Dead Zone (TV Series 2002–2006) - IMDb
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.