Uinu, uinu lemmikkini (vuoden 1989 elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Uinu, uinu lemmikkini
Pet Sematary
Ohjaaja Mary Lambert
Käsikirjoittaja Stephen King
Perustuu Stephen Kingin romaaniin
Tuottaja Richard P. Rubinstein
Säveltäjä Elliot Goldenthal
Kuvaaja Peter Stein
Leikkaaja Daniel P. Hanley
Pääosat Dale Midkiff
Fred Gwynne
Denise Crosby
Miko Hughes
Blaze Berdahl
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Paramount Pictures
Levittäjä UIP-Dunafilm
Netflix
Ensi-ilta
Kesto 98 min.
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 11 500 000 $[1]
Tuotto 57 500 000 $
Seuraaja Uinu, uinu lemmikkini 2
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Uinu, uinu lemmikkini (engl. Pet Sematary) on vuonna 1989 ensi-iltansa saanut kauhuelokuva, joka perustuu kirjailija Stephen Kingin samannimiseen teokseen. Elokuvan on ohjannut Mary Lambert, ja Stephen King itse on toiminut elokuvan käsikirjoittajana. Kingin suosikkibändeihin lukeutuva punk rock -yhtye Ramones teki elokuvalle kappaleen ”Pet Sematary”, joka soitetaan elokuvan lopputekstien aikana.

Elokuvalle on myös tehty jatko-osa vuonna 1992. Vuonna 2019 ilmestyi uusintaversio, jonka yhteydessä vuoden 1989 elokuvasta julkaistiin 30-vuotisjulkaisu 4K-versiona Blu-Raylle.[2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuvan alussa Creedit muuttavat Chicagosta uuteen asuntoon Ludlowiin, Mainen osavaltioon. Perheeseen kuuluvat Louis, Rachel ja heidän kaksi lastaan Ellie ja kuopus Gage Creed, sekä Ellien kissa Winston Churchill, jota kutsutaan nimellä Church. Ellie huomaa keinumisen aikana polun, joka johtaa metsään. Gage on vähällä jäädä rekan alle, mutta heidän naapurinsa Jud Crandall ottaa Gagen äkkiä syliin. Samana iltana Jud tarjoaa Louisille oluen ja kertoo samalla, että polku johtaa lemmikkien hautausmaalle, jonka kylän lapset aikoinaan ovat tehneet. Jud kertoo että vilkas tie on vaatinut useamman lemmikin kuoleman, näistä suurin osa oli kissoja ja koiria. Jud kehottaa Louisia viemään Churchin kastroitavaksi, jottei Church lähtisi enää tien yli. Jud vie Creedit retkelle lemmikkien hautausmaahan. Samana iltana Ellie kertoo Louisille, että tämä pelkää Churchin kuolevan. Seuraavana päivänä Louis vie Churchin leikattavaksi.

Louis aloittaa ensimmäisen työpäivän paikallisen yliopiston lääkärinä. Hänen potilaakseen tulee vakavasti loukkaantunut Victor Pascow, joka joutui rekan yliajamaksi. Victor kuolee saamiinsa vammoihin, mutta ennen kuolemaansa Victor sanoo Louisille, että tämä tulee käymään hänen luonaan. Louis säikähtää, kun Victor tiesi hänen nimensä. Samana yönä Victor tulee Louisin luokse ja johdattaa hänet lemmikkien hautausmaalle. Hän sanoo, että hautausmaan toisella puolella olevaa rajaa ei pidä ylittää. Louis herää omasta huoneestaan ja luuli kokemansa olevan vain pelkkää unta, kunnes huomaa mutaiset jalkansa. Rachel lähtee lapsiensa kanssa käymään Bostonissa vanhempiensa luona. Louis jää kotiin, koska ei tule toimeen Rachelin isän Irwin Goldmanin kanssa. Hetkeä myöhemmin Church löytyy kuolleena Judin pihalta. Jud vie Louisin Mi'kmaqien hautausmaalle, jotta Church haudattaisiin. Jud kertoo, että hautausmaassa piilee taika, mutta varoittaa silti sen mahdista. Seuraavana päivänä Church palaa takaisin, mutta entistä aggressiivisempana. Monen kuukauden päästä Creedien apulainen Missy Dandridge hirttää itsensä, koska ei voinut sietää enää kovia vatsakipuja. Missyn hautajaisten jälkeen Rachel kertoo Louisille siskostaan Zeldasta, joka kuoli aivokalvotulehdukseen. Rachel hoiti Zeldaa yksin kotonaan nuorena, tällöin Zelda tukehtui kuoliaaksi. Eräänä kesäisenä päivänä Creedit ja Jud ovat ulkona piknikillä. Gage juoksee leijan perässä moottoritielle ja joutuu rekan yliajamaksi. Hautajaisten jälkeen Jud vierailee Louisin luona ja tämä arvaa, minkälainen ajatus hänellä on Gagen ja Mi'kmaq hautausmaan suhteen. Aiemmin Jud kertoi Louisille, ettei hautausmaalle ole koskaan haudattu ihmistä, mutta kertoo sitten Timmy Batermanin tapauksesta. Timmy Baterman kaatui toisen maailmansodan taistelussa Italiassa ja hänen isänsä Billy ei kestänyt poikansa kuolemaa, vaan vei hänet haudattavaksi Mi'kmaqien hautausmaahan. Epäkuollut Timmy alkoi kävelemään ympäri kylää ja lopulta Jud sekä hänen kaverinsa menivät Batermanien asunnolle ja polttivat talon sekä Batermanit elävänä.

Rachel lähtee Ellien kanssa Bostoniin, mutta Louis sanoo jäävänsä muutamaksi päiväksi kotiin hoitamaan tärkeää asiaa. Louis lähtee Gagen haudalle ja kaivaa hänet ylös. Ellie näkee unta, kun Victor Pascow tulee hänen luokseen ja varoittaa Louisin suunnitelmasta. Rachel päättää palata takaisin Maineen. Louis hautaa Gagen Mi'kmaqien hautausmaahan. Louis jättää Gagen paluuta varten hänen lelunsa keittiöön, jotta poika voisi leikkiä niillä. Gage palaa samana yönä takaisin, mutta nappaa Louisin lääkelaukusta kirurgiveitsen. Gage menee Churchin kanssa Judin asunnolle. Tämä viiltää Judilta nilkan auki ja lopuksi puree Judia kaulaan. Rachel tulee samana iltana kotiin, ja menee Judin asunnolle. Hän kohtaa siellä Zeldan hallusinaation, joka paljastuu myöhemmin Gageksi. Shokissa Rachel ilahtuu Gagen paluusta, mutta Gage tappaa Rachelin Louisin kirurgiveitsellä. Louis herää seuraavana aamuna ja huomaa Gagen käyneen hänen huoneessaan, mutta järkyttyy siitä, että tämä oli viennyt kirurgiveitsen. Gage soittaa Louisille ja kertoo, että tämä oli leikkinyt Judin ja äitinsä kanssa viime yönä ja odottaa Louisin kanssa leikkivuoroa. Louis ottaa nukutuspiikit mukaan ja antaa Churchille kuolettavan piston. Louis kohtaa Judin asunnossa Gagen, joka hirtti Rachelin ruumiin. Louis onnistuu tappamaan epäkuolleen Gagen. Louis polttaa Judin asunnon, mutta päättää haudata Rachelin Mi'kmaqien hautausmaahan, koska hänen mielestään Rachelistä ei voi tulla paha, koska hänen kuolemastaan on kulunut vähän aikaa. Rachel palaa samana iltana takaisin. Louis ja Rachel suutelevat toisiaan, mutta epäkuollut Rachel ottaa keittiöveitsen pöydältään ja surmaa Louisin.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Dale Midkiff  Louis Creed  
 Fred Gwynne  Jud Crandall  
 Denise Crosby  Rachel Creed  
 Miko Hughes  Gage Creed  
 Blaze Berdahl  Ellie Creed  

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Sanomien Jussi Karjalaisen mielestä Uinu, uinu lemmikkini ”suoltaa kauhuelementtejä hajanaisesti ja melkein tuhlaillen”. Hänestä ohjaaja Lambertin musiikkivideotausta näkyy siinä, että tarinassa edetään kiivastahtisesti ilman perinteisiä suvanto- ja huippukohtia kohti varsin arvattavissa olevaa loppuratkaisua[3]. Video-oppaassa vuodelta 1994 Bello Romano kutsuu elokuvaa visuaalisesti hallituksi mutta epätasaiseksi gore-kauhisteluksi ja antaa sille kolme tähteä viidestä, mikä vastaa sanallista arviota ”hyvä”.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pet Sematary The Numbers. Viitattu 10.4.2019.
  2. Pet Sematary 30th Anniversary Edition Youtube. Viitattu 10.4.2019.
  3. Karjalainen, Jussi: Stephen Kingin rujoin romaani saa video-ohjaajalta kiivastahtisen käsittelyn. Helsingin Sanomat, 2.12.1989. Näköislehti (maksullinen).
  4. Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.