Stephen Kingin Hohto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Stephen Kingin Hohto
Stephen King’s The Shining
Ohjaaja Mick Garris
Käsikirjoittaja Stephen King
Perustuu Stephen Kingin romaaniin Hohto
Tuottaja Mark Carliner
Elliot Friedgen
Laura Gibson
Stephen King
Säveltäjä Nicholas Pike
Kuvaaja Shelly Johnson
Pääosat Rebecca De Mornay
Steven Weber
Courtland Mead
Melvin Van Peebles
Wil Horneff
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Warner Bros.
Ensi-ilta 1997
Kesto 273 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Stephen Kingin Hohto (Stephen Kings The Shining) on vuonna 1997 valmistunut Mick Garrisin ohjaama minisarja, joka perustuu kirjailija Stephen Kingin läpimurtoromaaniin Hohto. King ei ollut tyytyväinen Stanley Kubrickin vuonna 1980 ilmestyneeseen elokuvasovitukseen, joten 17 vuotta myöhemmin King kirjoitti käsikirjoituksen kirjalle uskollisempaan minisarjaversioon. Sarja on saanut vähemmän arvostusta kuin Kubrickin Hohto, jota puolestaan on useasti kehuttu yhdeksi parhaista kauhuelokuvista.

Minisarjan Overlook-hotelli on kuvattu Coloradossa sijaitsevassa Stanley Hotelissa, joka itse asiassa toimi Stephen Kingille inspiraationa Hohto -romaanin Overlook-hotellille.

Minisarja on juoneltaan uskollinen Kingin romaanille.

Jack Torrance (Steven Weber), kirjailija ja entinen opettaja, saa talonmiehen paikan talveksi Coloradossa sijaitsevassa Overlook-hotellissa. Seurakseen hän saa vaimonsa Wendyn ja nuoren poikansa Dannyn, jolla on varsin erikoinen kyky: hän ”hohtaa” eli pystyy keskustelemaan toisten ihmisten kanssa ajatuksissa tuhansien kilometrien päästä ja näkemään asioita, joita tavallinen ihminen ei näkisi. Hän näkee näkyjä tulevasta ja menneestä. Dannyn mielikuvitusystävä Tony varoittaa menemästä Overlookiin, jossa on kuulemma jotain pahaa tekeillä. Perhe kuitenkin lähtee viettämään talvea hiljaiseen hotelliin, ja pian Danny näkee kauheita näkyjä hotellin verisestä historiasta. Jokin paha voima haluaa Dannyn voiman itselleen – ja on valmis käyttämään hänen isäänsä välikappaleena.

 Rebecca De Mornay  Wendy Torrance  
 Steven Weber  Jack Torrance  
 Courtland Mead  Danny Torrance  
 Melvin Van Peebles  Dick Hallorann  
 Wil Horneff  Tony  

Mick Garrisin Hohto ei saanut samanlaista arvostusta osakseen kuin Kubrickin Hohto: minisarja on saanut pääosin huonoja arvosteluja, ja sitä on kritisoitu muun muassa Kubrickin elokuvan matkimisesta. Monet kriitikot valittivat liiallisesta dialogin määrästä sekä pitkäveteisyydestä.

Julkaisu Suomessa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stephen Kingin Hohto on esitetty suomessa MTV3:lla, ja lisäksi se on julkaistu kahden levyn DVD-julkaisuna. Minisarjan ikäraja Suomessa on K-15.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.