Uinu, uinu lemmikkini

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kirjaa. Elokuvasta kertoo Uinu, uinu lemmikkini (elokuva).
Uinu, uinu lemmikkini
Pet Sematary
Petsematary.jpg
Alkuperäisteos
Kirjailija Stephen King
Kieli englanti
Genre jännitys, kauhu
Kustantaja Doubleday
Julkaistu 14. marraskuuta 1983
Sivumäärä 416
Suomennos
Suomentaja Pirkko Talvio-Jaatinen
Kansitaiteilija Markus Heikkerö
Kustantaja Tammi
Julkaistu 1989
Sivumäärä 478
ISBN 951-30-9209-7
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Uinu, uinu lemmikkini (Pet Sematary) on Stephen Kingin kirjoittama kauhuromaani vuodelta 1983.[1] Se kertoo yliluonnollisista tapahtumista erään lääkärin ja hänen perheensä elämässä pikkukaupungissa, jonka lähellä sijaitsee kirottu lemmikkieläinten hautausmaa. Pirkko Talvio-Jaatisen suomennos ilmestyi vuonna 1989.

Kirjan pohjalta on myös tehty elokuva Uinu, uinu lemmikkini (1989), johon King itse teki käsikirjoituksen. Elokuva sai myös jatko-osan vuonna 1992. Vuonna 2019, jolloin aiemman adaption ilmestymisestä tuli kuluneeksi 30 vuotta, ilmestyi uusi Uinu, uinu lemmikkini -elokuva.[1][2]

Vuoden 2017 alussa Tammi julkaisi kirjasta uusintapainoksen.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kaikki alkaa kun Creedin viisihenkinen perhe - kissa mukaan lukien - muuttaa Ludlowiin taloon, jonka naapurissa asuu mukava vanha pappa, Jud. Lähettyvillä on myös vaarallinen tie rekkoineen sekä vanha lemmikkieläinten hautausmaa.

Jud Crandall tietää synkän salaisuuden, joka lemmikkien hautausmaahan liittyy. Sen Louis Creed, perheen isä, saa huomata, kun hänen potilaansa kuolee ja palaa varoittamaan lemmikkien hautausmaan lähettyvillä olevasta pahasta paikasta.

Kun perheen kissa kuolee, paljastaa Jud Louisille, mitä tämä salainen paikka tekee kuolleille, jos sinne hautaa jonkun. Pian kissa palaa lähes normaalin näköisenä, mutta ulkokuori pettää, ja kissa ei ole enää entisensä, vaan sen sisällä asuu riivattu paholainen.

Perheen kuopus joutuu rekan yliajamaksi ja kuolee. Judin varoituksista huolimatta isä-Louis, joka ei kestä lapsensa menetystä, kaivaa pienokaisen haudastaan ja suuntaa kohti vanhaa hautausmaata. Louis hautaa poikansa toivoen että tuo palaisi henkiin.

Poika nousee haudasta seuraavana yönä, ja tappaa Judin Louisin kirurgin veitsellä, perheen kissan avustuksella. Poika tappaa myös perheen äidin Rachelin Judin talossa.

Louis herää aamulla ja kamalat tapahtumat valkenevat tuolle. Louis päätyy tappamaan perheen kissan sekä poikansa, jonka jälkeen tuo sytyttää Judin talossa tulipalon.

Louisin kollega sattuu paikalle kun Louis on viemässä kuolleen vaimonsa ruumista vanhalle hautausmaalle.

Kirja loppuu Rachelin sanoihin ”Rakas”, kun tuo on palannut haudasta Louisin luokse.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Vikman, Jouni: STEPHEN KINGIN KUOLLUT PROJEKTI HERÄSI HENKIIN Uutiset. 21.1.2019. Leffatykki. Viitattu 24.3.2019.
  2. Sharf, Zack: ‘Pet Sematary’ Directors Get Ahead of Fan Backlash to Explain Major Change From Stephen King Novel Film News. 7.2.2019. Indie Wire. Viitattu 24.3.2019. (englanniksi)