Uinu, uinu lemmikkini

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kirjaa. Elokuvasta kertoo Uinu, uinu lemmikkini (elokuva).
Uinu, uinu lemmikkini
Pet Sematary
Petsematary.jpg
Alkuperäisteos
Kirjailija Stephen King
Kieli englanti
Genre jännitys, kauhu
Kustantaja Doubleday
Julkaistu 14. marraskuuta 1983
Sivumäärä 416
Suomennos
Suomentaja Pirkko Talvio-Jaatinen
Kustantaja Tammi
Julkaistu 1989
Sivumäärä 478
ISBN 951-30-9209-7
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Uinu, uinu lemmikkini (Pet Sematary) on Stephen Kingin kuuluisimpia ja suosituimpia kirjoja. Kirja ilmestyi 1983. Se kertoo yliluonnollisista tapahtumista erään lääkärin ja hänen perheensä elämässä pikkukaupungissa, jonka lähellä sijaitsee kirottu lemmikkieläinten hautausmaa.

Kirjan pohjalta on myös tehty elokuva Uinu, uinu lemmikkini (1989), johon King itse teki käsikirjoituksen. Elokuva sai myös jatko-osan vuonna 1992. Myös uusintaversiota ollaan suunnittelemassa.

Vuoden 2017 alussa Tammi julkaisi kirjasta uusintapainoksen.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kaikki alkaa kun Creedin viisihenkinen perhe - kissa mukaan lukien - muuttaa Ludlowiin taloon, jonka naapurissa asuu mukava vanha pappa, Jud. Lähettyvillä on myös vaarallinen tie rekkoineen sekä vanha lemmikkieläinten hautausmaa. Jud Crandall tietää synkän salaisuuden, joka lemmikkien hautausmaahan liittyy. Sen Louis Creed, perheen isä, saa huomata, kun hänen potilaansa kuolee ja palaa varoittamaan lemmikkien hautausmaan lähettyvillä olevasta pahasta paikasta. Kun perheen kissa kuolee, paljastaa Jud Louiselle, mitä tämä salainen paikka tekee kuolleille, jos sinne hautaa jonkun. Pian kissa palaa lähes normaalin näköisenä, mutta ulkokuori pettää, ja kissa ei ole enää entisensä, vaan sen sisällä asuu riivattu paholainen. Perheen kuopus joutuu rekan yliajamaksi ja kuolee. Judin varoituksista huolimatta isä-Louis, joka ei kestä lapsensa menetystä, kaivaa pienokaisen haudastaan ja suuntaa kohti vanhaa hautausmaata...

Juonipaljastukset päättyvät tähän.