Uinu, uinu lemmikkini (vuoden 2019 elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Uinu, uinu lemmikkini
Pet Sematary
Ohjaaja
Käsikirjoittaja
Perustuu Stephen Kingin romaaniin Uinu, uinu lemmikkini
Tuottaja
Säveltäjä Christopher Young
Kuvaaja Laurie Rose
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Paramount Pictures
Ensi-ilta
Kesto 101 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 21 000 000 $[1]
Tuotto 112 399 944 $[1]
Seuraaja Uinu, uinu lemmikkini: Verilinjat
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Uinu, uinu lemmikkini (engl. Pet Sematary) on vuonna 2019 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen kauhuelokuva, jonka ohjasivat Kevin Kölsch ja Dennis Widmyer. Elokuva perustuu Stephen Kingin samannimiseen romaaniin vuodelta 1983, jonka pohjalta oli tehty samanniminen elokuva vuonna 1989.

Elokuvan Suomen ensi-ilta oli 5. huhtikuuta 2019 eli samana päivänä kuin Yhdysvalloissa. Elokuvan lopputeksteissä soi punk-yhtye Starcrawlerin cover Ramonesin kappaleesta Pet Sematary. Elokuvan tuleva esiosa, Uinu, uinu lemmikkini: Verilinjat, ilmestyy VOD:lle 23. lokakuuta 2023.[2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan alussa Creedin perhe muuttaa uuteen taloon Ludlowiin, Maineen. Perheen vanhemmat ovat Louis ja Rachel, joilla on kaksi lasta: 8-vuotias Ellie ja taaperoikäinen poika, Gage. Elliella on myös kissa nimeltä Church.

Creedien talon tontti on iso, ja kylkiäisenä siihen kuuluu paikallisten lasten rakentama lemmikkien hautausmaa, jonka Ellie sattumalta löytää seuratessaan eläinnaamioihin pukeutuneiden kylän lasten hautajaiskulkuetta. Ellie kohtaa hautausmaalla heidän naapurinsa, Jud Crandallin. Jud kertoo hänelle, että hautausmaalle on haudattu rekkojen alle jääneitä eläimiä, ja eläinten hautaaminen on eräänlainen rituaali.

Ellie huolestuu kissansa mahdollisesta kuolemasta. Louis haluaisi puhua lapselleen kuolemasta, mutta Rachel on vastustaa ajatusta. Rachel kertoo miehelleen nuorena kuolleesta Zelda-siskostaan, jota Rachel hoiti ollessaan lapsi. Rachel oli kuljettanut sairaalle siskolleen ruokaa ruokahissillä, ja Zelda oli pudonnut hissiin kohtalokkain seurauksin. Rachel syyttää tapahtuneesta itseään ja näkee yhä painajaisia siskostaan. Tästä tapahtuneesta johtuen kuolema on Rachelille hyvin vaikea puheenaihe.

Louis saa töitä paikallisen lukion lääkärinä. Ensimmäisenä työpäivänään hän saa potilaakseen rekan alle jääneen Victor Pascowin. Louis säikähtää, kun Victor tietää hänen nimensä, tarraa häntä kädestä ja sanoo: Rajaa ei olisi saanut ylittää. Lopulta Victor kuolee.

Seuraavana yönä Victorin haamu varoittaa Louista lemmikkien hautausmaan takana olevasta paikasta. Victor johdattaa Louisin lemmikkien hautausmaalle. Aamulla herättyään Louis ajattelee nähneensä pahaa unta, kunnes huomaa mutaiset jalkansa.

Myöhemmin Ellien Church-kissa jää rekan alle. Ellie ei tiedä siitä mitään, joten hänen vanhempansa salaavat kissan kuoleman ja kertovat sen vain karanneen. Ellie suree kissansa menetystä. Kohentaakseen Ellien oloa Jud päättää näyttää Louisille lemmikkien hautausmaan takana olevan micmac-intiaanien hautausmaan, jonka voima tuo asioita takaisin. He hautaavat Churchin sinne, ja kissa palaakin kotiin jo samana iltana. Ellie iloitsee aluksi kissansa paluusta, mutta Church on kuitenkin muuttunut luonteeltaan vihamieliseksi. Se raapaisee Ellietä, hyökkää Louisin päälle ja yrittää myöhemmin satuttaa Gage-taaperoa. Lopulta Louis jättää kissan syvälle metsään sen vaarallisuuden vuoksi.

Louis ja Rachel päättävät järjestää Ellielle yhdeksänvuotisjuhlat parantaakseen hänen oloaan. Ellie ei kuitenkaan innostu juhlista, vaan ikävöi yhä Churchia. Kesken juhlien Ellie näkee kissansa tulevan tietä pitkin kotiin ja juoksee tielle. Louis lähtee estämään Ellien perässä tielle mennyttä Gagea jäämästä rekan alle. Rekan kontti irtoaa kovassa jarrutusvauhdissa, ja Ellie kuolee sen alle. Perhe hautaa Ellien surun murtamina kaupungin hautausmaalle.

Hautajaisten jälkeen Rachel ja Gage lähtevät Bostoniin Rachelin vanhempien luokse. Sillä aikaa Jud pahoittelee Louisille Ellien kuolemaa syyttäen itseään tapahtuneesta. Jud arvaa, mitä Louis aikoo tehdä Ellien ruumiille.

Louis huumaa Judin tajuttomaksi varmistaakseen, ettei mikään estä hänen suunnitelmansa toteutumista. Hän menee yöllä kaupungin hautausmaalle ja kaivaa tyttärensä haudasta. Perheensä tietämättä Louis hautaa Ellien ruumiin micmacien hautausmaalle.

Pian kuolleista noussut Ellie palaa kotiin. Louis on iloinen tyttärensä paluusta ja kylvettää hänet nukkumaanmenoa varten. Ellie miettii, kuinka Rachel suhtautuu häneen. Louis rauhoittelee tytärtään ja toivottaa hyvät yöt, miettimättä lainkaan mahdollisuutta, että Churchin tavoin Elliekin olisi erilainen.

Rachel ja Gage tulevat kotiin Bostonista. Rachel vavahtaa kauhusta, kun Louis näyttää kuolleen Ellien hänelle. Tilanne ei parane, vaikka Ellie halaa äitiään hellästi. Louis selittää, että hän kaivoi Ellien haudasta ja hautasi hänet paikkaan, joka tuo ihmisiä takaisin. Rachel kuitenkin pelkää tytärtään miehensä selityksistä huolimatta.

Pian Ellie tajuaa, ettei Rachel rakastakaan häntä. Ellie aikoo tappaa äitinsä ja veljensä Gagen. Rachel antaa Gagen Louisille, joka vie pojan turvaan. Ellie tappaa Rachelin. Louis lukitsee poikansa perheen autoon ja käskee Gagen varomaan siskoaan.

Louis kiiruhtaa Judin luo. Louis löytää Judin Ellien surmaamana. Aiemmin Ellie oli varastanut isänsä kirurginveitsen ja mennyt Judin talolle. Jud oli aistinut tytön läsnäolon, mutta Ellie oli ollut Judia nopeampi ja tappanut hänet. Ennen surmatyötä Ellie viilsi Judilta nilkan auki Judin seistessä portailla. Lopulta Ellie puukotti Judin kuoliaaksi.

Lemmikkien hautausmaalla Louis kohtaa Ellien ja onnistuu hetkeksi pääsemään niskan päälle, mutta tällä välin kuolleista herätetty Rachel seivästää Louisin terävällä ristillä. Ellie ja Rachel raahaavat Louisin ruumiin micmacien hautausmaalle.

Elokuvan lopussa epäkuolleet Creedit polttavat Judin talon ja kerääntyvät oman autonsa ympärille, jonka sisällä ainoa eloonjäänyt Gage piileskelee. Gage vilkuttaa auton sisältä perheelleen.

Eroavaisuuksia kirjaan ja vanhempaan elokuvasovitukseen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Ellie on vanhempi kuin alkuperäisessä elokuvassa.
 • Ellie jää rekan alle. Alkuperäisessä teoksessa Gage jää rekan alle ja nousee myöhemmin kuolleista.
 • Uudessa versiossa juhlitaan Ellien syntymäpäivää.
 • Elliella ei ole silmälaseja.
 • Kirjassa Jud Crandallin Norma-vaimo on elossa Creedien asettuessa asumaan Ludlowiin. Uudessa elokuvassa hän on kuollut jo aiemmin.
 • Rachel ja Gage ajavat Bostoniin autolla. Alkuperäisteoksessa he matkustavat sinne lentokoneella.
 • Uudessa versiossa ei ole leijanlennätys- tai retkikohtausta.
 • Gagea näyttelevät kaksospojat Hugo ja Lucas Lavoie, kun taas alkuperäisessä elokuvassa häntä näytteli Miko Hughes.
 • Uuden version alkupuolella näkyy eläinnaamioihin sonnustautunut lapsikulkue. Kulkuetta ei ole alkuperäisteoksessa.
 • Alkuperäisen teoksen tavoin uudessa versiossa viitataan lyhyesti Wendigoon, jota ei alkuperäisessä elokuvassa käsitellä.
 • Uusi Victor Pascow on afro-amerikkalainen.
 • Rachelin edesmennyt isosisko Zelda on nuorempi ja kuolee eri tavalla kuin alkuperäisessä elokuvassa.
 • Timmy Batermanin tarinaa ei käsitellä uudessa elokuvaversiossa.
 • Creedin perheellä ei ole kotiapulaista.
 • Myös Louis haudataan micmaccien hautausmaalle. Näin ei ole kirjassa tai alkuperäisessä elokuvassa.
 • Rachel tappaa Louisin lemmikkien hautausmaalla.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Jason Clarke  Louis Creed  
 Amy Seimetz ja Sonia Maria Chirila  Rachel Creed  
 John Lithgow  Jud Crandall  
 Jeté Laurence  Ellie Creed  
 Hugo ja Lucas Lavoie  Gage Creed  
 Obssa Ahmed  Victor Pascow  
 Alyssa Brooke Levine  Zelda Goldman 

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uuden Uinu, uinu lemmikkini -elokuvan tuotantoprosessi oli pitkä ja mutkikas,[3] sillä Paramount Pictures ilmoitti jo 5. maaliskuuta 2010 tuottavansa uuden sovituksen Stephen Kingin samannimisestä romaanista.[4] Matt Greenberg palkattiin laatimaan käsikirjoitusta,[5] mutta myöhemmin lopullisen käsikirjoituksen vastuu siirtyi Jeff Buhlerille, joka on toiminut käsikirjoittajana kauhuelokuvissa The Midnight Meat Train ja The Prodigy.[6][4]

31. lokakuuta 2013 elokuvan tuottajaksi ilmoitettiin Lorenzo di Bonaventura. Steven Schneiderista tuli vastaava tuottaja, kun taas 28 viikkoa myöhemmin -elokuvan ohjauksesta vastanneesta Juan Carlos Fresnadillosta suunniteltiin alun alkaen elokuvan ohjaajaa[7][4] ennen lopullista päätymistä Starry Eyes -kauhuelokuvan ohjanneisiin Kevin Kölschiin ja Dennis Widmyeriin. Vasta 30. lokakuuta 2017 Paramount näytti virallisesti vihreää valoa tuotannon käynnistämiselle. Kuvaukset aloitettiin 18. kesäkuuta 2018.[8][9]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva on tuottanut maailmanlaajuisesti 20. huhtikuuta 2019 mennessä 83,5 miljoonaa dollaria.[1] Yhdysvalloissa ja Kanadassa lipunmyynnin tuotto oli 2 500 teattarissa noin 20–30 miljoonaa dollaria ensimmäisenä esitysviikonloppuna.[10][11]

Rotten Tomatoes -sivustolla elokuvalle on annettu arvosanaksi 58 prosenttia, joka keskiarvona vastaisi 5.99/10.[12] Metacriticissä elokuva sai käyttäjiltä keskiarvoksi 57/100.[13]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c Pet Sematary (2019) Box Office Mojo. Viitattu 19.4.2019. (englanniksi)
 2. Uusi Stephen King -elokuva pian Suomeen – ”Parasta tässä on David Duchovny”, kauhulegenda kehui The X-Files -tähteä Muropaketti. 10.10.2023. Viitattu 10.10.2023.
 3. The First Disturbing Pet Sematary Trailer Is Here to Remind You to Leave Dead Things Alone Gizmodo. Viitattu 14.4.2019. (englanniksi)
 4. a b c Arkistoitu kopioStephen Kingin kuollut projekti heräsi henkiin Leffatykki. Arkistoitu 24.3.2019. Viitattu 14.4.2019.
 5. '1408' Writer Headed for the 'Pet Sematary' | ScreenRant Screen Rant. Viitattu 12.4.2019. (englanniksi)
 6. Exclusive: Jeff Buhler On Pet Semetary Dreadcentral. Viitattu 12.4.2019. (englanniksi)
 7. 'Pet Sematary' Back From the Dead With Director Juan Carlos Fresnadillo Variety. Viitattu 12.4.2019. (englanniksi)
 8. 'Pet Sematary' Adaptation Starts Filming; First Set Photo Revealed by Co-Directors Collider. Viitattu 14.4.2019. (englanniksi)
 9. Pet Sematary Director Announces Filming Has Begun Screen Rant. Viitattu 14.4.2019. (englanniksi)
 10. ‘Shazam!’ Looks To Strike Lightning With $45M Opening; ‘Pet Sematary’ Eyes Mid $20M+ – Early Tracking deadline.com. Viitattu 14.4.2019. (englanniksi)
 11. Box Office: ‘Shazam!’ Heads Toward $45 Million-Plus Opening Weekend Variety. Viitattu 14.4.2019. (englanniksi)
 12. Pet Semetary (2019) rottentomatoes.com. Viitattu 14.4.2019. (englanniksi)
 13. Pet Semetary (2019) reviews Metacritic ja CBS Interactive. Viitattu 14.4.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]