28 viikkoa myöhemmin

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
28 viikkoa myöhemmin
28 Weeks Later
28 Weeks Later.jpg
Ohjaaja Juan Carlos Fresnadillo
Käsikirjoittaja Juan Carlos Fresnadillo
Tuottaja Danny Boyle
Alex Garland
Pääosat Robert Carlyle
Catherine McCormack
Mackintosh Muggleton
Imogen Poots
Jeremy Renner
Rose Byrne
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta
Tuotantoyhtiö Fox Atomic
Ensi-ilta Yhdistyneen kuningaskunnan lippu 11. maaliskuuta 2007
Suomen lippu 7. syyskuuta 2007
Kesto 99 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Edeltäjä 28 päivää myöhemmin
Seuraaja 28 kuukautta myöhemmin
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

28 viikkoa myöhemmin on Juan Carlos Fresnadillon ohjaama ja Danny Boylen tuottama zombiaiheinen kauhuelokuva vuodelta 2007. Elokuvan pääosissa ovat Robert Carlyle, Catherine McCormack, Mackintosh Muggleton, Imogen Poots, Jeremy Renner ja Rose Byrne.

28 viikkoa myöhemmin on jatko-osa vuoden 2002 elokuvalle 28 päivää myöhemmin, jossa äärimmäistä aggressiivisuutta aiheuttava geenimuunneltu virus pääsi vapauteen ja muutti suurimman osan Britannian asukkaista raivotautisiksi. 28 viikkoa myöhemmin sijoittuu 28 viikkoa edellisen elokuvan tapahtumien jälkeen, jolloin raivotautiset ovat menehtyneet ja Nato lähettää joukkoja ylläpitämään järjestystä ja valvomaan raunioituneen Lontoon uudelleenasutusta. Kaupunkiin kuitenkin saapuu virukselle altistunut nainen, joka tietämättään aiheuttaa viruksen leviämisen kaupunkilaisten keskuudessa. Elokuvassa seurataan pientä ihmisten joukkiota, joka yrittää paeta raivotautisten valtaamasta Lontoosta.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvalle on suunniteltu jatko-osaa, 28 kuukautta myöhemmin, joka kuitenkaan ei ole edennyt.[1][2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

28 viikkoa myöhemmin alkaa edellisen elokuvan tapahtumiin sijoittuvalla kohtauksella, jossa Donald "Don" Harris, hänen vaimonsa Alice ja joukko muita ihmisiä piileskelevät raivotautisilta. Raivotautiset kuitenkin löytävät ihmisten piilopaikan ja Don hylkää vaimonsa paetakseen veneellä joen toiselle puolelle. 28 viikkoa myöhemmin raivotautiset ovat kuitenkin menehtyneet nälkään ja Yhdysvaltain asevoimien johdolla NATO lähettää joukkoja etsimään hengissä selviytyneitä siviilejä. Kun sotilaat polttavat kuolleiden ruumiita ja yrittää palauttaa joutomaaksi muuttuneen Britannian takaisin ihmisille elinkelpoiseksi, siviilejä siirretään Lontoon Isle of Dogsin kaupunginosassa sijaitsevalle alueelle, jossa asuu 15 000 raivotautisilta selviytynyttä brittipakolaista. Sotilaiden pelastama Alice ja hänen lapsensa Andy ja Tammy saapuvat kaupunkiin, jossa he tapaavat jälleen Donin.

Sotilaat saavat selville, että Alice on saanut ihmisiä raivotausiksi muuttaneesta viruksesta tartunnan, mutta harvinaisen geenimutaation takia hän ei ole muuttunut raivotautiseksi. Alice joudutaan sulkemaan selliin, jotta hän ei voisi tartuttaa muita kaupunkilaisia viruksella. Don kuitenkin onnistuu vierailemaan Alicen luona ja he suutelevat toisiaan, mutta Alicesta poiketen Don ei ole immuuni virukselle ja hän muuttuu raivotautiseksi. Raivotautinen Don tappaa Alicen ja alkaa tartuttaa kaupunkilaisia viruksella, jolloin yhdysvaltalaisjoukkojen tarkka-ampujille annetaan määräys tappaa kaikki tartunnan saaneet siviilit. Raivotautisten lukumäärän kasvaessa tarkka-ampujat saavat käskyn eliminoida kaikki siviilit, mutta lopulta sotilaita komentava prikaatinkenraali Stone määrää suihkuhävittäjiä pommittamaan kaupungin napalm-pommeilla. Valtava tulimyrsky kärventää kuoliaksi suurimman osan raivotautisista ja siviileistä, mutta suuri joukko raivotautisia kuitenkin onnistuu selviytymään kaupungin tuhosta.

Alicen lapset pakenevat majuri Scarlett Rossin, kersantti Doylen ja Karenin poikaystävän Samin kanssa kaupungista ja ottavat yhteyden Doylen ystävään Flynniin, joka kertoo hakevansa heidät helikopterin kyydissä Wembley Stadiumilta. Sam ei aio odottaa pelastusta ja tarttuu Flynnin helikopterin metallitangosta kiinni. Muut yrittävät estää häntä, tuloksetta. Flynn silppuaa raivotautisia helikopterillaan, ja Sam saa saastunutta verta ja elimiä päällensä muuttuen raivotautiseksi. Samin ote kirpoaa ja hän tippuu alas pellolle kuoliaaksi. Nelikko etenee urheilukentälle, mutta samoihin aikoihin prikaatinkenraali Stone käskee sotilaita käyttämään kemiallisia aseita tappamaan kaupungista paenneet raivotautiset ja siviilit. Alicen lapset sekä Ross ja Doyle huomaavat myrkkykaasusta muodostuneen pilven lähestyvän heitä, mutta he selviytyvät kaasulta suojautumalla hylättyyn henkilöautoon. Liekinheittimillä aseistautuneet sotilaat kuitenkin tappavat Doylen, ja kolmikko pakenee Lontoon metroon. Metroasemalla heidän kimppuunsa hyökkää Don, joka tappaa Scarlettin ja haavoittaa Andyä puraisemalla häntä. Rynnäkkökiväärillä aseistautunut Tammy ampuu Donin, minkä jälkeen hän huomaa, että Andy on äitinsä tavoin immuuni virukselle. Andy ja Tammy pääsevät lopulta Wembley Stadiumille, jossa Flynn vie heidät helikopterilla pois Yhdistyneestä kuningaskunnasta.

Loppukohtaus sijoittuu 28 vuorokautta elokuvan tapahtumien jälkeen. Kohtauksessa nähdään maahan iskeytyneen Flynnin helikopterin jäännökset, ja tunnistamaton ranskalaisella korostuksella puhuva henkilö pyytää apuvoimia helikopterin radiossa. Viimeisessä kohtauksessa joukko raivotautisia juoksee hylätyn Pariisin poikki kohti Eiffelin tornia, mistä päätellen virus on päässyt leviämään Englannin kanaalin toiselle puolelle.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Näyttelijä  … Rooli  
  Robert Carlyle   … Donald "Don" Harris  
  Catherine McCormack   … Alice Harris  
  Mackintosh Muggleton   … Andy Harris  
  Imogen Poots   … Tammy Harris  
  Jeremy Renner   … kersantti Doyle  
  Rose Byrne   … majuri Scarlett Ross  
  Raymond Waring   … Sam  
  Harold Perrineau   … Flynn  
  Idris Elba   … prikaatinkenraali Stone  
  Amanda Walker   … Sally  
  Shahid Ahmed   … Jacob  
  Garfield Morgan   … Geoff  
  Emily Beecham   … Karen  

Soundtrack[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan soundtrackin sävelsi brittiläinen John Murphy.

Kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • 28 Theme (3:57)
 • Welcome to Britain (2:25)
 • Helicopter Chase (1:41)
 • Fire-bombing London (2:38)
 • Theme 1 (1:53)
 • Walk to Regents Park (2:54)
 • Kiss of Death (2:53)
 • Don Abandons Alice (2:59)
 • London Deserted (2:24)
 • Go Go Go! (2:10)
 • Theme 2 (2:33)
 • Knock Knock – Cottage Attack (2:30)
 • Night Watch (1:56)
 • Code Red (2:29)
 • Going Home (2:38)
 • Tammy Kills Her Dad (2:20)
 • Crowd Breaks Out (1:48)
 • Outbreak (3:06)
 • Leaving England (2:36)
 • Theme 3 (End Credits) (2:38)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Danny Boyle Confirms He'll Direct "28 Months Later" Worstpreviews.com. (englanniksi)
 2. Franklin, Garth: Boyle Not Keen On "28 Months Later" 13. huhtikuuta 2013. Dark Horizon. Viitattu 28 April 2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]