28 viikkoa myöhemmin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
28 viikkoa myöhemmin
28 Weeks Later
Ohjaaja Juan Carlos Fresnadillo
Käsikirjoittaja Juan Carlos Fresnadillo
Tuottaja Danny Boyle
Alex Garland
Säveltäjä John Murphy
Kuvaaja Enrique Chediak
Leikkaaja Chris Gill
Tuotantosuunnittelija Mark Tildesley
Pääosat Robert Carlyle
Catherine McCormack
Mackintosh Muggleton
Imogen Poots
Jeremy Renner
Rose Byrne
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdistynyt kuningaskunta Yhdistynyt kuningaskunta
Tuotantoyhtiö Fox Atomic
Levittäjä Fox Searchlight Pictures
Netflix
Disney+
Ensi-ilta Yhdistynyt kuningaskunta 11. maaliskuuta 2007
Suomi 7. syyskuuta 2007
Kesto 99 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 15 000 000 $
Tuotto n. 64 200 000 $
Edeltäjä 28 päivää myöhemmin
Seuraaja 28 kuukautta myöhemmin (Tuotannossa)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

28 viikkoa myöhemmin on Juan Carlos Fresnadillon ohjaama ja Danny Boylen tuottama zombiaiheinen kauhuelokuva vuodelta 2007. Elokuvan pääosissa ovat Robert Carlyle, Catherine McCormack, Mackintosh Muggleton, Imogen Poots, Jeremy Renner ja Rose Byrne. 28 viikkoa myöhemmin on jatko-osa vuoden 2002 elokuvalle 28 päivää myöhemmin.

Elokuvalle on suunniteltu jatko-osaa, 28 kuukautta myöhemmin, joka kuitenkaan ei ole edennyt.[1][2] Vuonna 2024 ohjaaja Danny Boyle ilmoitti elokuvan jatko-osan, 28 vuotta myöhemmin, olevan tuotannossa. Kyseiselle elokuvalle on myös suunnitteilla kolme jatko-osaa.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva alkaa edellisen osan tapahtumiin sijoittuvalla kohtauksella jossa Don, hänen vaimonsa Alice ja joukko muita ihmisiä piileskelevät raivotautisilta pienellä maatilalla. He päästävät sisään taloon terveen pojan, jonka myötä myös raivotautiset tunkeutuvat sisään tartuttaen ja tappaen lähes kaikki selviytyneet. Don kuitenkin onnistuu pakenemaan veneellä vesiteitse, jättäen Alicen raivotautisten armoille.

28 viikkoa myöhemmin raivotautiset menehtyvät nälkään ja Yhdysvaltain asevoimien johdolla Nato lähettää joukkoja etsimään hengissä selviytyneitä siviilejä. Sotilaiden yrittäessä palauttaa Britanniaa ihmisille elinkelpoiseksi, siviilejä siirretään Lontoon Isle of Dogsin kaupunginosassa sijaitsevalle alueelle jossa asuu 15 000 raivotautisilta selviytynyttä brittipakolaista. Donin lapset Andy ja Tammy saapuvat kaupunkiin, jossa he tapaavat jälleen isänsä. Don kertoo heille, mitä Alicelle tapahtui.

Andyn ja Tammyn rikkoessa karanteenirajoja, he löytävät Alicen elävänä heidän asunnostaan. Tämä on saanut tartunnan, mutta on immuuni sen oireille. Alice eristetään selliin jossa Don kuitenkin onnistuu vierailemaan, ja heidän suudellessa Don muuttuu raivotautiseksi. Don tappaa Alicen ja alkaa systemaattisesti tartuttaa kaupunkilaisia, jolloin yhdysvaltalaisjoukkojen tarkka-ampujille annetaan käsky eliminoida kaikki saastuneet ja siviilit. Lopulta sotilaita komentava prikaatinkenraali Stone määrää suihkuhävittäjiä pommittamaan kaupungin napalm-pommeilla, joka tappaa suuren osan saastuneista ja siviileistä. Merkittävä osa kuitenkin onnistuu selviytymään kaupungin tuhosta kuten Don, joka osoittaa älyllisiä merkkejä suojautuessaan pommituksilta sekä tarkkaillessaan Andya ja Tammya.

Andy ja Tammy, yhdessä majuri Scarlet Levyn ja kersantti Doylen kanssa, pakenevat kaupungista ja ottavat yhteyden Doylen ystävään Flynniin, joka kertoo hakevansa heidät helikopterin kyydissä Wembley Stadiumilta. Samoihin aikoihin Stone käskee sotilaita käyttämään kemiallisia aseita tappamaan kaupungista paenneet raivotautiset ja siviilit. Andy, Tammy, Levy ja Doyle huomaavat myrkkykaasusta muodostuneen pilven lähestyvän heitä, mutta he selviytyvät kaasulta suojautumalla henkilöautoon. Liekinheittimillä aseistautuneet sotilaat kuitenkin tappavat Doylen, ja kolmikko pakenee Lontoon metroon. Metroasemalla heidän kimppuunsa hyökkää Don, joka tappaa Levyn ja puree Andya. Tammy ampuu Donin, minkä jälkeen hän huomaa että myös Andy on äitinsä tavoin immuuni virukselle. Andy ja Tammy pääsevät lopulta Wembley Stadiumille, jossa Flynn vie heidät helikopterilla pois Yhdistyneestä kuningaskunnasta.

Loppukohtaus sijoittuu 28 vuorokautta elokuvan tapahtumien jälkeen. Kohtauksessa nähdään Flynnin helikopterin jäännökset, ja tunnistamaton ranskalaisella korostuksella puhuva henkilö pyytää apuvoimia helikopterin radiossa. Viimeisessä kohtauksessa kourallinen raivotautisia juoksee hylätyn Pariisin poikki kohti Eiffelin tornia.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  Robert Carlyle   Donald "Don" Harris  
  Catherine McCormack   Alice Harris  
  Mackintosh Muggleton   Andy Harris  
  Imogen Poots   Tammy Harris  
  Jeremy Renner   kersantti Doyle  
  Rose Byrne   majuri Scarlett Ross  
  Raymond Waring   Sam  
  Harold Perrineau   Flynn  
  Idris Elba   prikaatinkenraali Stone  
  Amanda Walker   Sally  
  Shahid Ahmed   Jacob  
  Garfield Morgan   Geoff  
  Emily Beecham   Karen  

Elokuvan soundtrackin sävelsi brittiläinen John Murphy.

 • 28 Theme (3:57)
 • Welcome to Britain (2:25)
 • Helicopter Chase (1:41)
 • Fire-bombing London (2:38)
 • Theme 1 (1:53)
 • Walk to Regents Park (2:54)
 • Kiss of Death (2:53)
 • Don Abandons Alice (2:59)
 • London Deserted (2:24)
 • Go Go Go! (2:10)
 • Theme 2 (2:33)
 • Knock Knock – Cottage Attack (2:30)
 • Night Watch (1:56)
 • Code Red (2:29)
 • Going Home (2:38)
 • Tammy Kills Her Dad (2:20)
 • Crowd Breaks Out (1:48)
 • Outbreak (3:06)
 • Leaving England (2:36)
 • Theme 3 (End Credits) (2:38)
 1. Danny Boyle Confirms He'll Direct "28 Months Later" Worstpreviews.com. (englanniksi)
 2. Franklin, Garth: Boyle Not Keen On "28 Months Later" 13. huhtikuuta 2013. Dark Horizon. Viitattu 28 April 2013.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]