28 päivää myöhemmin

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
28 päivää myöhemmin
28 Days Later
28paivaamyohemmin-dvd.PNG
Ohjaaja Danny Boyle
Käsikirjoittaja Alex Garland
Tuottaja Andrew Macdonald
Pääosat Cillian Murphy
Naomie Harris
Megan Burns
Brendan Gleeson
Christopher Eccleston
Valmistustiedot
Valmistusmaa Iso-Britannia
Tuotantoyhtiö Fox Searchlight Pictures
Ensi-ilta 2002
Kesto 114 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Seuraaja 28 viikkoa myöhemmin
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

28 päivää myöhemmin (28 Days Later) on Danny Boylen ohjaama elokuva, jossa pääosissa ovat Cillian Murphy, Naomie Harris, Megan Burns, Brendan Gleeson ja Christopher Eccleston. Elokuva valmistui vuonna 2002 Isossa-Britanniassa. Elokuvan jatko-osa 28 viikkoa myöhemmin tuli ensi-iltaan Suomessa syksyllä 2007.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva alkaa, kun kolme eläinaktivistia murtautuu laboratorioon vapauttaakseen siellä olevat simpanssit. Ne kantavat vaarallista virusta, jota on tartunnan saaneen veressä ja syljessä. Tartuntaan riittää pureman lisäksi esimerkiksi vain veripisaran kulkeutuminen limakalvolle. Tartunnan saaneet menettävät vapaan tahtonsa noin kahdessakymmenessä sekunnissa ja muuttavat murhanhimoisiksi tappajiksi. Aktivistit vapauttavat yhden simpansseista ja saavat tartunnan.

28 päivää myöhemmin pyörälähetti nimeltä Jim herää tyhjästä sairaalasta Lontoossa, tietämättä mitä on tapahtunut. Jim lähtee ulos ja huomaa kaupungin autioituneen. Hän kiertelee katuja löytämättä ihmisiä. Lopulta hän menee kirkkoon, josta hän löytää kymmeniä kuolleita ja tartunnan saaneen papin. Jim tainnuttaa papin, ja joutuu pakenemaan ulos kirkosta, jolloin kaksi selviytyjää pelastavat hänet. He johdattavat Jimin ostoskeskukseen ja lukitsevat itsensä siellä sijaitsevaan keskukseen. Mies, nimeltä Mark, ja nainen, nimeltä Selena, kertovat Jimille kaiken viruksesta. Hän saa myös kuulla, että hänen vanhempansa ovat mitä luultavimmin kuolleet, kuten myös Markin ja Selenan ovat. He lähtevät Jimin kotitalolle etsimään Jimin vanhempia, löytäen heidät kuolleena. Yöllä Jimin naapurit hyökkäävät taloon, ja Mark saa tartunnan. Selena tappaa hänet silmänräpäyksessä, ja käskee Jimiä vaihtamaan vaatteensa. Aamunkoitteessa kaksikko poistuu ulos.

Onnekseen Jim ja Selena löytävät isän nimeltä Frank ja tyttären nimeltä Hannah joilla ei ole tartuntaa. He kuulevat radiosta sotilailta kutsun, ja lupauksen turvapaikasta. Heillä on sinne edessään pitkä ja vaarallinen matka, mutta perillä ei ole sen helpompaa. Heti ensimmäiseksi radiossa ilmoitetusta turvapaikasta ei löydy mitään ja Frank saa tartunnan, kun tartunnan saaneen verta tippuu hänen silmäänsä. Yhtäkkiä joukko sotilaita saapuu paikalle, ja he eliminoivat Frankin. Sotilaat vievät muut turvatalolle, jota ympäröi muuri ja edustaa suojaa miinakenttä. Eräs sotilas nimeltä Mailer on saanut tartunnan ja on ketjussa kiinni. Muut terveet tarkkailevat häntä ja hänen käyttäytymistään, ja yrittävät oppia taudista jotain. Sotilaat innostuvat, kun taloon saadaan naisia ja Jim saa alkajaisiksi huonon aseman, ja yrittäessään puolustaa Selenaa ja Hannahia hän lyödään tajuttomaksi.

Jim herää sellistä toisen sotilaan kanssa, joka myös vastusti naisten hyväksikäyttöä. Hänet viedään tapettavaksi muurin reunalle toisen sotilaan kanssa, mutta Jim pääsee karkaamaan. Pakoon juostessa hän kaatuu ja näkee taivaalla lentokoneen. Sotilaat tulevat tiesululle, jossa Jim tappaa molemmat. Jim palaa takaisin turvatalolle, ja päästää Mailerin irti. Hän sitten lähtee sisälle pelastamaan Hannahia ja Selenaa, joita miehet ahdistelevat. Mailer saastuttaa monia sotilaita, jotka hekin alkavat jahdata terveitä ihmisiä. Jim ja Mailer tappavat kaikki paitsi majuri Westiä. Hannah ottaa ohjat henkilöautossa ja West ampuu Jimiä vatsaan, laittaen Selenan kantamaan tämän sisään autoon. Mailer saa lopulta Westin kiinni ja tappaa tämän. Kolmikko pakenee autolla turvatalosta. Kohtaus päättyy törmäykseen lukitun portin kanssa.

Välipätkässä Selena ja Hannah elvyttävät Jimiä, joka selviää elossa. Pienen aikahypyn jälkeen Jim herää maalaistalosta ja pian heidän ylitseen lentää sotilashävittäjä, jonka suomalainen pilotti huomaa heidät. Hän kutsuu lisää joukkoja hakemaan heidät. Vaihtoehtoisessa lopussa elvytyksestä huolimatta Jim kuolee vammoihinsa, ja Selena ja Hannah jatkavat matkaansa kahden.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Cillian Murphy  … Jim  
 Naomie Harris  … Selena  
 Noah Huntley  … Mark  
 Brendan Gleeson  … Frank  
 Megan Burns  … Hannah  
 Luke Mably  … sotamies Clifton  
 Stuart McQuarrie  … kersantti Farrell  
 Ricci Harnett  … korpraali Mitchell  
 Leo Bill  … sotamies Jones  
 Junior Laniyan  … sotamies Bell  
 Ray Panthaki  … sotamies Bedford  
 Christopher Eccleston  … majuri Henry West  
 Sanjay Rambaruth  … sotamies Davis  
 Marvin Campbell  … sotamies Mailer  

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.