28 päivää myöhemmin

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
28 päivää myöhemmin
28 Days Later
28paivaamyohemmin-dvd.PNG
Ohjaaja Danny Boyle
Käsikirjoittaja Alex Garland
Tuottaja Andrew Macdonald
Pääosat Cillian Murphy
Naomie Harris
Megan Burns
Brendan Gleeson
Christopher Eccleston
Valmistustiedot
Valmistusmaa Iso-Britannia
Tuotantoyhtiö Fox Searchlight Pictures
Ensi-ilta 2002
Kesto 114 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Seuraaja 28 viikkoa myöhemmin
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

28 päivää myöhemmin (28 Days Later) on Danny Boylen ohjaama elokuva, jossa pääosissa ovat Cillian Murphy, Naomie Harris, Megan Burns, Brendan Gleeson ja Christopher Eccleston. Elokuva valmistui vuonna 2002 Isossa-Britanniassa. Elokuvan jatko-osa 28 viikkoa myöhemmin tuli ensi-iltaan Suomessa syksyllä 2007.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Iso-Britanniassa kolme eläinaktivistia murtautuu laboratorioon vapauttaakseen siellä olevat sairaat simpanssit. He kohtaavat laborantin, joka kertoo simpanssien kantavan virusta nimeltä "raivo". Aktivistit tuhahtavat eivätkä ota todesta laborantin varoituksia, ja vapauttavat yhden simpansseista. Simpanssi hyökkää ja puree yhtä aktivisteista, joka muuttuu hetkessä raivotautiseksi. Laborantti yrittää tappaa aktivistia muiden estäessä, mutta virus pääsee valloilleen.

Seuraa uutis-spektaakkeli uudenlaisesta viruksesta, joka on nyt levinnyt kaikkialle Isoon-Britanniaan kulovalkean tavoin. Virus on hankalasti pysäytettävissä, ja tartunta leviää pureman tai vain veripisaran päätyessä ihmisen verenkiertoon. Nopea, murhanhimoinen raivotautinen ihminen menettää vapaan tahtonsa hetkessä, ja alkaa metsästämään eläviä ihmisiä aikeinaan joko tartuttaa tai tappaa heidät.

28 päivää myöhemmin pyörälähetti nimeltä Jim herää tyhjästä sairaalasta Lontoossa, tietämättä mitä on tapahtunut. Hän ihmettelee typötyhjää sairaalaa, keräten täysiä limonaditölkkejä. Jim lähtee ulos ja huomaa kaupungin autioituneen, kierrellen katuja löytämättä ihmisiä. Lopulta hän menee kirkkoon, josta hän löytää kymmeniä kuolleita ja tartunnan saaneen papin. Jim tainnuttaa papin, ja joutuu pakenemaan ulos kirkosta, jolloin kaksi selviytyjää pelastavat hänet. He johdattavat Jimin metroasemalle ja lukitsevat itsensä siellä sijaitsevaan kioskiin. Mies nimeltä Mark ja nainen nimeltä Selena kertovat Jimille kaiken viruksesta. Hän saa myös kuulla, että hänen vanhempansa ovat mitä luultavimmin kuolleet kuten myös Markin ja Selenan. He lähtevät Jimin kotitalolle etsimään Jimin vanhempia, löytäen heidät kuolleena. Yöllä kourallinen saastuneita hyökkää taloon ja Selena ja Mark joutuu tappamaan saastuneet. Selena luulee Markin olevan yksi saastuneista sillä hänellä oli suuri puremajälki kädessään (haava oli tullut lasinsirpaleista). Selena joutuu tappamaan hänet ja käskee Jimiä valmistautumaan aamuiseen lähtöön.

Aamulla Jim ja Selena löytävät kerrostalosta Frankin ja tämän tyttären Hannahin. He kuulevat radiosta sotilailta hätäilmoituksen ja lupauksen turvapaikasta. Matkallaan nelikko tyhjentää läheisen supermarketin, ja nauttivat sen antimista. Kohteessa kuitenkaan ei ole tietoakaan turvapaikasta, joka saa Frankin pois tolaltaan. Tämä saa tartunnan, kun tartunnan saaneen verta tippuu hänen silmäänsä. Selena käskee Jimiä tappamaan Frankin, kunnes joukko sotilaita saapuu paikalle eliminoiden Frankin. Sotilaat vievät selviytyjät turvatalolle, jota ympäröi muuri, piikkilanka-aidat ja miinakenttä.

Majuri Henry West toivottaa tulokkaat tervetulleiksi taloon, ja vakuuttaa että he ovat turvassa siellä. Sotilaat tekevät tuttavuutta kolmikon kanssa, mutta Selena ei ole täysin vakuuttunut siitä että olisivat turvassa. West vie Jimin tartunnan saaneen sotilaan, Mailerin, luokse. Muut terveet tarkkailevat kahlittua raivotautista ja hänen käyttäytymistään, ja yrittävät oppia taudista jotain. West yrittää taivutella Jimiä myös hyväksymään "naisten tarkoitus" maailmassa, jolloin Jim tajuaa mitä sotilaat aikovat. Yrittäessään puolustaa Selenaa ja Hannahia mies lyödään tajuttomaksi.

Jim herää sellistä toisen sotilaan kanssa joka myös vastusti naisten hyväksikäyttöä. Molemmat viedään tapettavaksi muurin reunalle, mutta Jim pääsee karkaamaan. Pitkän pakomatkan jälkee sotilaat tulevat tiesululle, jossa Jim tappaa molemmat. Jim palaa takaisin turvatalolle, ja päästää Mailerin irti. Hän lähtee sisälle pelastamaan Hannahia ja Selenaa, joita miehet ahdistelevat. Mailer saastuttaa sisälle päästyään lähes kaikki sotilaat; Jim ja Mailer tappavat lopulta kaikki paitsi Westin. Hannah ottaa ohjat henkilöautossa ja West ampuu Jimiä vatsaan, laittaen Selenan kantamaan tämän sisään autoon. Mailer saa lopulta Westin kiinni ja tappaa tämän. Kolmikko pakenee autolla turvatalosta. Kohtaus päättyy törmäykseen lukitun portin kanssa.

Välipätkässä Selena ja Hannah elvyttävät Jimiä, joka selviää elossa. Pienen aikahypyn jälkeen Jim herää maalaistalosta ja pian heidän ylitseen lentää sotilashävittäjä, jonka suomalainen pilotti huomaa heidät. Hän kutsuu lisää joukkoja hakemaan heidät.

Vaihtoehtoisessa lopussa elvytyksestä huolimatta Jim kuolee vammoihinsa, ja Selena ja Hannah jatkavat matkaansa kahden.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Cillian Murphy  … Jim  
 Naomie Harris  … Selena  
 Noah Huntley  … Mark  
 Brendan Gleeson  … Frank  
 Megan Burns  … Hannah  
 Luke Mably  … sotamies Clifton  
 Stuart McQuarrie  … kersantti Farrell  
 Ricci Harnett  … korpraali Mitchell  
 Leo Bill  … sotamies Jones  
 Junior Laniyan  … sotamies Bell  
 Ray Panthaki  … sotamies Bedford  
 Christopher Eccleston  … majuri Henry West  
 Sanjay Rambaruth  … sotamies Davis  
 Marvin Campbell  … sotamies Mailer  

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.