Kirjoittamisesta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kirjoittamisesta: Muistelmia leipätyöstä
On writing: A memoir of the craft
Alkuperäisteos
Kirjailija Stephen King
Kieli englanti
Julkaistu 2000
Suomennos
Suomentaja Ilkka Rekiaro
Kustantaja Tammi
Julkaistu 2000
ISBN 951-31-2031-7
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Kirjoittamisesta: muistelmia leipätyöstä (engl. On writing: a memoir of the craft) on kirjailija Stephen Kingin kirjoittama kirja, jossa hän kertoo kirjailijantyöstään ja myös antaa kirjoitusohjeita aloitteleville kirjoittajille. Kirja on julkaistu Suomessa kahdella eri nimellä: vuonna 2000 nimellä Kirjoittamisesta: muistelmia leipätyöstä (ISBN 951-31-2031-7) ja vuonna 2006 nimellä Kirjoittamisesta: muistelma leipätyöstä (ISBN 952-459-693-8).

Stephen Kingin korkein käsky on: lue paljon, kirjoita paljon. Toinen käsky on: kirjoita mistä ikinä haluat, kunhan olet rehellinen. King analysoi kerronnan perusasioita kepeän perusteellisesti. Hyvän kirjoittamisen vaiheet hän oppi paikallislehden päätoimittajalta.

– Kun kirjoitat jutun, sinä kerrot sen itsellesi. Kun kirjoitat jutun uudestaan, tärkein tehtäväsi on karsia kaikki, mikä ei siihen kuulu. Kirjoita ovi kiinni ja toimita ovi auki.

Käsikirjoituksen ensimmäinen versio on tarkoitettu kirjoittajalle itselleen. Tämän jälkeen hyvä kirjoittaja soveltaa Aristoteleen perusoppia, jonka mukaan kaikki turha on karsittava. Ernest Hemingway on kuvannut vaihetta sanoin ”kill your darlings”. Kun teksti on toimitettu, kirjoittaja ”astuu ulos”, teksti kuuluu kaikille, jotka haluavat sen lukea tai sitä arvostella.

King lisää prosessiin kolmannen vaiheen: tekstin viimeistelyn. Karsi lujalla kädellä pois turhat adjektiivit, adverbit ja passiivit.

– Kymmenen prosenttia tekstistä pois, King sanoo.

Suomennos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • King, Stephen: Kirjoittamisesta: Muistelmia leipätyöstä. (On writing: A memoir of the craft, 2000.) Suomentanut Ilkka Rekiaro. Helsinki: Tammi, 2000. ISBN 951-31-2031-7.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]